| Ih ta sova | |
|
|
|
Autor | Poruka |
---|
Madjoni Moderator
Broj poruka : 9731 Lokacija : Nikšić Datum upisa : 14.10.2008
| Naslov: Re: Ih ta sova Uto 02 Mar 2010, 22:43 | |
| | |
|
| |
Bifi Visitor
Broj poruka : 373 Godina : 61 Lokacija : Sanski Most Datum upisa : 05.11.2008
| Naslov: Re: Ih ta sova Sre 03 Mar 2010, 01:00 | |
| Dobro , sigurno je mnogima poznat ili su čuli za muhu koju u Bosni zovemo JEJINA .
Jejina je sigurno naziv lokalnog karaktera i o kojoj se tačno vrsti male možda i najmanje sove radi ja tačno vam to nebih znao reći.Naravno za lov i ovdje u Bosni su zaštićene , da li sve vrste ili samo neke ni to vam ne mogu reći jer nisam lovac ali do određenih pera od sove jejine može se doći , malo teže , ali....Vjerovatno se mogu sva pera uspješno koristiti, npr. pero iz krila ili repa ja ih nemam ali imam nešto malo grudnih pera znači koja se koriste za izradu mušice jejine .Spomenuto je da pera izgledaju u donjem dijelu znači do korijena pera poput CDC i to se baca , koriste se samo vrhovi i to samo za izradu krila . Mušica može da ima nožice a i nemora i tijelo mušice isto varira o materijalu od kog je urađena a ja najviše koristim vodoinstalatersku kudelju za tijelo i znači grudno pero sove jejine za krila .Neko bi rekao , e to je kudeljuša , vjerovatno bi i taj naziv bio ispravan jer tijelo kudeljuše znači izrađujemo od kudelje a krila i nožice od raznih drugih materijala ali kad za krila upotrebimo grudno pero sove jejine onda je ta muha jejina .
Veličine mušice jejine od #12 pa sve gore do #20 Meni se pokazala vrlo lovna
To je moje viđenje i nadam se da sam pomogao , a u svakom slučaju pera imaju vrijednost .
OTPRILIKE OVAKO...
| |
|
| |
Madjoni Moderator
| Naslov: Re: Ih ta sova Sre 03 Mar 2010, 02:31 | |
| | |
|
| |
Bifi Visitor
| Naslov: Re: Ih ta sova Sre 03 Mar 2010, 23:55 | |
| Vjerujem da je tako kako ti kažeš Mađo , ja to stvarno nisam znao , nisam lovac ali eto nikad nisam sa svojim prijateljima lovcima , a imam ih dosta, razgovarao na tu temu o veličini i ustvari kakva je to sova jejina .
Dobijem nešto tih pera i to je to...
Ja opet kažem čak mislim da je ovaj naziv jejina nekog lokalnog karaktera , da bi se ta sova vjerovatno trebala nekako drugačije zvati a možda i ne , neznam , znam eto da se ta pera iz grudi koriste i da se ta tradicionalna muha zbog svojih krila koja se urade od tog pera zove muha jejina .
pozdrav i hvala na objašnjenju! | |
|
| |
Madjoni Moderator
| Naslov: Re: Ih ta sova Sre 03 Mar 2010, 23:57 | |
| | |
|
| |
Bifi Visitor
| Naslov: Re: Ih ta sova Čet 04 Mar 2010, 00:00 | |
| Ja napisa što znam i od sove imam samo ta pera .. A slažem se da bi se još poneko trebao uključiti i pojasniti nam ako se još neka pera koriste i za šta .. | |
|
| |
Fly Daddy Guide
Broj poruka : 876 Godina : 54 Lokacija : Pored vode Datum upisa : 02.06.2008
| Naslov: Re: Ih ta sova Pon 08 Mar 2010, 11:10 | |
| Videh jednu kako prolete prema Masicu. :king: | |
|
| |
Madjoni Moderator
| Naslov: Re: Ih ta sova Pon 08 Mar 2010, 14:44 | |
| - Fly Daddy ::
- Videh jednu kako prolete prema Masicu. :king:
Uf...odlično,ja sam mu obećao još prošle godine ali znaš kako ide....spremio sam ražanj a zec još u šumi | |
|
| |
Fly Daddy Guide
Broj poruka : 876 Godina : 54 Lokacija : Pored vode Datum upisa : 02.06.2008
| Naslov: Re: Ih ta sova Ned 28 Nov 2010, 11:41 | |
| | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Ih ta sova | |
| |
|