Evo jednog jedinstvenog insekta koji naseljava reke Evrope. Čest je u srednjim tokovima reka, u području u kome dominira klen. Ovo je veoma zanimljiv predstavnik reda jednodnevki. Presvlači se iz nimfe u subimago na otvorenoj vodi, a ubrzo i iz subimaga u imago, i to, u vazduhu, dok leti. Oligoneuriella rhenana je relativno krupan insekt, čija bi imitacija bila na udici broj 12 ili 10. Roji se u najtoplijem periodu, krajem jula i početkom avgusta - upravo sad!
Madjoni Moderator
Broj poruka : 9731 Lokacija : Nikšić Datum upisa : 14.10.2008
Ovaj vikend sam trebao da prisustvujem rojenju tog insekta.U Njemačkoj, na rijeci Naghold,u Švarcvaldu.Ali posao.... Kažu mi da kad se izvlači iz košuljice , zvuk podsjeća na otvaranje šampanjca.Oligohatching, tako zovu tu pojavu.Javlja se tačno u minut svaki dan.
Madjoni Moderator
Ko hoće da gleda i sluša "Oligohatch", ne mora da putuje u Nemačku. Može i u centru Niša, kod Tvrđavskog mosta, sutra od 19.30 do 21 h. Nije čudo što Madjoni prepoznaje nimfu, ali ne i subimago. Hatch se dešava kasno predveče i vrlo je teško primetiti ga, ako ga ne očekujete.
Većina mušičara ga nikada nije primetila.
Mixmaster MASTER
Broj poruka : 10000 Godina : 55 Lokacija : Niš Datum upisa : 05.08.2008
Naslov: Re: Oligoneuriella rhenana Ned 08 Avg 2010, 23:39
Večeras sam bio u oblacima sačinjenim od ovih stvorenja!
Madjoni Moderator
Teorija da tokom leta nema krupnih jednodnevki je netačna. Ima ih, ali su u vazduhu uglavnom predveče i noću. Na primer, Oligoneuriella rhenana i Potamanthus luteus su ljubitelji najtoplijeg perioda, a obe su samo par milimetara manje od velike majske.
Pogledajte kako je izgledao jedan rukavac Nišave sinoć: