| Mušičarenje klena strimerom | |
|
+20Mare035 Ivants Stars Member Marinko81 NMilanovic Mohiko NemaNja95 Mediteran Pex Necafly Alp Cori143 Mr.Zacoola Madjoni Masic Sasats Omar Ervin-Eko Strashni Mixmaster 24 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Mixmaster MASTER
Broj poruka : 10000 Godina : 55 Lokacija : Niš Datum upisa : 05.08.2008
| Naslov: Mušičarenje klena strimerom Ned 29 Avg 2010, 14:09 | |
| Klen je riba koju kao da su izmislili mušičari. Lovi se nimfama, mokrim muvama, suvim muvama, strimerima...a uzima imitacije svih mogućih vodenih insekata, žaba, riba, biljnih plodova i još mnogo toga. Napada sitne, ali i ogromne muve, a sezona mu traje 12 meseci godišnje.... Strimeraši ga uglavnom love slučajno, dok proganjaju pastrmke, štuke, bucove ili mladice. Ipak, ova tehnika i tip muve može ponekad doneti vrlo bogat ulov klenova. Poznato je da je klen opasan grabljivac i da se rado hrani sitnom ribom. Kada niste zadovoljni ulovom drugim tipovima mušica, probajte strimere. | |
|
| |
Strashni Visitor
Broj poruka : 230 Godina : 41 Lokacija : Kragujevac Datum upisa : 14.12.2009
| Naslov: Re: Mušičarenje klena strimerom Ned 29 Avg 2010, 17:23 | |
| Ja na ovu temu odavno razmisljam...
Jednom sam slucajno uhvatio lepog klena na Velikoj Moravi jureci bucova, bacao sam preko matice ka razlivu iza nekog ostrvceta i vukao ka sebi i prilicno lepo je pokupio, mislio sam da je bucov... Takodje na Zapadnoj Moravi maznem jednog na strimera ali to sam ciljano tog dana resio da bacam samo strimere ali sam gadjao obalu... slabo je radila riba jer su i ostali lose prosli ali to je dokaz da moze da se lovi na strimere...
Imam jednu znatno manju reku na pamet za ovakav nacin lova klena i ideja mi je pala na pamet kad sam sreo kolegu varalicara i video da on dobija ribu na mestima gde ja samo pregazim jer mi nije izgledno ni za suvu a ni za mokru ali to ce sacekati da malo zahladni voda | |
|
| |
Mixmaster MASTER
| Naslov: Re: Mušičarenje klena strimerom Ned 29 Avg 2010, 20:53 | |
| Klen je riba koja ne prašta greške poput predalekog zabacivanja (prebacivanja), lošeg pada strimera (zbrčkan predvez, prejak pad strimera, lupanje strimerom po vodi pri lažnom prednjem zabacu...) ili pogrešnog vođenja (isplivavanje, presporo ili prebrzo povlačenje, cimanje...). Učinite li ijednu od ogromnog broja mogućih prezentacionih grešaka, nema popravke. Jednom li prepozna da je ono što mu se nudi možda prevara, uplašiće se i neće vratiti za duuuuugi period. Neretko, alarmira i ostale iz susedstva, pa je posle svake greške najbolje promeniti mesto i ne vraćati se na njega bar nekoliko sati. | |
|
| |
Ervin-Eko INSTRUKTOR
Broj poruka : 5216 Godina : 39 Lokacija : Sjenica Datum upisa : 09.02.2009
| Naslov: Re: Mušičarenje klena strimerom Ned 29 Avg 2010, 21:22 | |
| Mix, cestitam na ulovima............ Desavalo mi se da mi klen udari na strimera, ali ga uzme sasvim plitko ( za rep) i promasim ga. Radi se o badzerima, valjda zbog bogatog repa samo ga tako uzima. Mix, mozes li nam malo bolje predstaviti ovaj tvoj strimer jer vidim da ga vole i manji klenovi............ | |
|
| |
Omar Guide
Broj poruka : 2296 Godina : 50 Lokacija : Plav Datum upisa : 11.03.2009
| Naslov: Re: Mušičarenje klena strimerom Ned 29 Avg 2010, 21:29 | |
| MIX , Bravo za ulove . Evo i ja da postavim jedno pitanje.
Kakvo je tvoje misljenje i iskustva sto se tice pecanja ( na strimere ) klena u Plavskom jezeru ? | |
|
| |
Mixmaster MASTER
| Naslov: Re: Mušičarenje klena strimerom Ned 29 Avg 2010, 21:56 | |
| @ Ervine!
Verovatno je klen uzeo celog strimera, ali nisi dovoljno brzo kontrirao. Vrlo često, potrebno je kontrirati pre nego što se oseti udarac. Najbolje je uočiti napad i odmah zategnuti. Woolly Bugger nije predugačak strimer. Pogledaj -klen sa prve slike je sasvim lepo progutao udicu 2/0 sa ogromnim i relativno tvrdim bucktail repom. Problem je što se ponekad teško ili kasno registruje kada klen uzme strimera. Strimer sa druge slike je #6, kombinacija kozije dlake i bucktaila. Dok sam ga pravio, mislio sam na jednu drugu ribu, čije ime počinje na b, ali se ispostavilo da ni klen nema nikakvih zamerki.
Takođe pogrešno je mišljenje da se strimerima love uglavnom krupni klenovi. Često su sitniji primerci manje oprezni i lakše se kače na strimere.
@ Omare!
Nisam bacao strimere za plavskog klena. Strimerisanje klena na stajaćoj vodi se donekle razlikuje od korišćenja strimera na reci. Takođe može biti veoma efikasno. Rano izjutra, po oblačnom vremenu ili talasima, verovatno bi bilo zanimljivo probati strimere na #6 do #2. Udariće plavska babaroga, 100%. | |
|
| |
Sasats INSTRUKTOR
Broj poruka : 4279 Godina : 51 Lokacija : Trstenik Datum upisa : 04.01.2009
| |
| |
Sasats INSTRUKTOR
| |
| |
Sasats INSTRUKTOR
| |
| |
Masic Champion Fly Tying Competition 'Musicarenje.net 2013'
Broj poruka : 987 Lokacija : Vranje Datum upisa : 04.05.2008
| Naslov: Re: Mušičarenje klena strimerom Ned 05 Sep 2010, 10:43 | |
| Fantastičan ulov, svaka čast...,može malo detalja o tome kako si vodio strimer...? Pozdrav. | |
|
| |
Sasats INSTRUKTOR
| Naslov: Re: Mušičarenje klena strimerom Ned 05 Sep 2010, 11:16 | |
| Marko, još sam u fazi učenja i experimentisanja pa ne mogu da tvrdim kako je pravilno bacati strimer klenu.
Meni je uspevalo kad strimer povlačim lagano sa prekidima od par sekundi. | |
|
| |
Madjoni Moderator
Broj poruka : 9731 Lokacija : Nikšić Datum upisa : 14.10.2008
| Naslov: Re: Mušičarenje klena strimerom Ned 05 Sep 2010, 17:29 | |
| - Sasats ::
-
Meni je uspevalo kad strimer povlačim lagano sa prekidima od par sekundi. Nijesam neki ekspert za klena ali i meni je slično tako palilo sa strimerima.....povučem ga jače pa ga skroz zaustavim | |
|
| |
Sasats INSTRUKTOR
| Naslov: Re: Mušičarenje klena strimerom Ned 05 Sep 2010, 19:12 | |
| | |
|
| |
Sasats INSTRUKTOR
| Naslov: Re: Mušičarenje klena strimerom Ned 05 Sep 2010, 19:12 | |
| | |
|
| |
Mr.Zacoola Champion Fly Tying Competition 'Musicarenje.net 2012'
Broj poruka : 1812 Godina : 35 Lokacija : Niš Datum upisa : 02.02.2009
| Naslov: Re: Mušičarenje klena strimerom Ned 05 Sep 2010, 22:01 | |
| Sale, svaka čast na ulovu!
Mene već duže vreme intrigira strimerisanje klena, ali nikako da mu se posvetim. Sećaš se da sam zimus pravio one male, šarene strimere i pričao ti da sam ih namenio klenu... Generalno, slabo sam ozbiljno pecao klena ove godine, pa se kroz to "opravdavam". Na Moravi, itekako ima smisla strimerisati, ne samo zbog toga što je moravski klen zainteresovan za njih (za razliku od nišavskog) , već i zbog toga što ima tu još kandidata, koji bi mogli da "srknu" strimerče na udici #6... Treba experimentisati, praviti razne strimere, te voditi iste različitim tehnikama. Možda će oni "doći glave" onim mečićima od 2kg+, koji su nam u većini slučajeva nedostižni dok mušičarimo suvim i mokrim muvama, nimfama takodje. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Mušičarenje klena strimerom | |
| |
|
| |
| Mušičarenje klena strimerom | |
|