Tenkara je tradicionalni Japanski nacin gde se za ribolov koristi samo stap i predvez. Koriste se stapovi malo vece duzine, 11-13 fita. Po meni su malo specificne musice koje se koriste za tenkaru, tijelo im se nalazi u vodi dok su nozice kontra namotate u obliku levka...
MikiTenkara Guide
Broj poruka : 2508 Godina : 50 Lokacija : Podgorica Datum upisa : 09.11.2008
Ervin-Eko Tenkara je tradicionalni Japanski nacin gde se za ribolov koristi samo stap i predvez.
Tačno Ervine,ja bih rekao da je Tenkara preteča Fly Fishinga ili da je to Fly Fishing na tradicionalan način! Kako sam imao priliku da jedno vrijeme boravim u Japanu,vidio sam 10-ak ljudi kako lovi ovom tehnikom.Ni kod jednog od njih,osim dlake-strune nisam primijetio upredeni predvez!
Ervin-Eko INSTRUKTOR
Broj poruka : 5216 Godina : 39 Lokacija : Sjenica Datum upisa : 09.02.2009
Naslov: Re: Tenkara Fly fishing Juče u 19:33 Crni :: Iskreno ne vidim neku posebnu razliku u odnosu na klasicno musicarenje na manjim rekama. Uglavnom se lovi na dve do tri duzine stapa pa sve to dodje gotovo isto.Mislim da je jedina prednost Tenkare sto se lakse kontrolise musica zbog duzine stapa.
Pribor je lakši dosta, a kanapa nema, samo ekstra dug predeni predvez...
_________________ <br>
Naravno da na tebe nisam mislio Ervine,nego sam usput pročitao ovo.Vjerovatno i da se upredeni predvez koristi,ali ponavljam da ga ja nisam vidio. Pozdrav.
MikiTenkara Guide
Evo par slika predveza i tipeta, skinuto sa Americkog sajta o Tenkari...
MikiTenkara Guide
Naslov: Re: Tenkara Fly fishing (uopšteno) Pet 02 Nov 2012, 10:29
Da malo osvjezim temu. Da li je neko u medjuvremenu kupio stap za tenkaru i oprobao se u ovoj tehnici lova musicom. Ne mislim pritom na petljaše i razne takmičarske štapove , većna namjenski ,,tenkara,, štap.
Imam u planu da kupim ,,tenkara rod Kasugo ,, i u nedoumici sam da li da kupim dužinu 13" ili 14# fita ? Koji je vaš savjet. Oba su štapa ,,L,, akcije odnosno spore, i odlični su za lov pastrmke na planinskim rijekama. Mušičario bih na Limu, Tari i gornjem toku Morače...
Dajte vaš predlog...
MikiTenkara Guide
Naslov: Re: Tenkara Fly fishing (uopšteno) Pet 02 Nov 2012, 10:47
Da "tenkara" nije namijenjena samo sitnim ribama i malim rijekama i potocima, evo i videa koji govori o tome...
Ervin-Eko INSTRUKTOR
Broj poruka : 5216 Godina : 39 Lokacija : Sjenica Datum upisa : 09.02.2009
Naslov: Re: Tenkara Fly fishing (uopšteno) Pet 02 Nov 2012, 12:01
Letos sam imao prilike da se susretnem sa tenkara stopom, nista posebno. Iskreno nebih menjao musicarac za onako nesto.
Gegula Guide
Broj poruka : 717 Godina : 48 Lokacija : Nicosia Datum upisa : 04.11.2009
Naslov: Re: Tenkara Fly fishing (uopšteno) Pet 02 Nov 2012, 12:40
Ma tenkara nije prismrdela musicarenju....
Sale Guide
Broj poruka : 1437 Godina : 48 Lokacija : Čačak Datum upisa : 04.12.2008
Naslov: Re: Tenkara Fly fishing (uopšteno) Pet 02 Nov 2012, 12:43
Micko ::
Drugari a sada jedno pitanje-Da li neko od vas zna gde je moguće kupiti štap za ovakvu vrstu ribolova ili šta bi bila alternativa?