Musicarenje.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Musicarenje.net

Fly Fishing

Portal*PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi

Mušičarenje klena na rijeci Bosni !

Ići dole 
+2
Mixmaster
Zlatko Fly
6 posters
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
Zlatko Fly
Fly fisherman
Fly fisherman
Zlatko Fly

Broj poruka : 18
Godina : 41
Datum upisa : 26.03.2011

Mušičarenje klena na rijeci Bosni ! Empty
PočaljiNaslov: Mušičarenje klena na rijeci Bosni !   Mušičarenje klena na rijeci Bosni ! EmptyNed 03 Apr 2011, 23:37

Rijeka Bosna izvire nadomak grada Sarajeva i na svom putu do rijeke Save protice kroz 9 gradova medju kojima je i grad Doboj.

Zbog velikog broja gradova izlozena je velikom zagadjenju. Ali priroda jos vodi borbu sa ljudskim nemarom. U ovoj rijeci nailazimo na veliku populaciju klena, skobalja,plotice,mrene kao i solidnu populaciju smudja, stuke i bucova. Sve ove ribe su musicarski zanimljive ali klen je riba koju ovdasnji musicari najcesce love. Lovi se uglavnom suvom muhom a sreo sam tek dvoicu koji bacaju nimfu. I ovde kao i na slicnim rijekama klen uzima red tag, vjestice,mrave a bambula je ta koja cesto popravlja prosjek. Od nimfi sam koristio sundjerusu i nimfu uradjenu od upredene bakarne zice sa malo crnog dabinga na grudima i zlatnom perlom na glavi. Ostajem vam duzan slike, bitce ih uskoro...
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

Broj poruka : 10000
Godina : 55
Datum upisa : 05.08.2008

PočaljiNaslov: Re: Mušičarenje klena na rijeci Bosni !   Mušičarenje klena na rijeci Bosni ! EmptyNed 03 Apr 2011, 23:41

Odlična tema, Zlatko.
Oduvek sam zamišljao velike bosanske reke kao raj za mušičarenje krupnog klena.
Nazad na vrh Ići dole
Ervin-Eko
INSTRUKTOR
INSTRUKTOR
Ervin-Eko

Broj poruka : 5216
Godina : 39
Datum upisa : 09.02.2009

PočaljiNaslov: Re: Mušičarenje klena na rijeci Bosni !   Mušičarenje klena na rijeci Bosni ! EmptyNed 03 Apr 2011, 23:56

Da malo pomognem temu, izvor-vrelo reke Bosne

Mušičarenje klena na rijeci Bosni ! 2q011xl

Mušičarenje klena na rijeci Bosni ! 2eki4w6
Nazad na vrh Ići dole
Zlatko Fly
Fly fisherman
Fly fisherman
Zlatko Fly

PočaljiNaslov: Re: Mušičarenje klena na rijeci Bosni !   Mušičarenje klena na rijeci Bosni ! EmptyPon 04 Apr 2011, 00:04

Dobre slike.

Bio sam na izvoristu, ljeto prošle godine i muku su mučili da me izvade iz onakve ljepote.

Sreca pa ja vozio auto (he,he) inace, pjeske za Doboj. Zaista mjesto za 10.
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

PočaljiNaslov: Re: Mušičarenje klena na rijeci Bosni !   Mušičarenje klena na rijeci Bosni ! EmptyPon 04 Apr 2011, 00:16

Dobrodošla bi neka slika iz klenovskog dela Bosne.
Nazad na vrh Ići dole
Ervin-Eko
INSTRUKTOR
INSTRUKTOR
Ervin-Eko

PočaljiNaslov: Re: Mušičarenje klena na rijeci Bosni !   Mušičarenje klena na rijeci Bosni ! EmptyPon 04 Apr 2011, 00:19

Svake godine par puta posetim vrelo Bosne, i svaki put mi bude lijepo...

Mušičarenje klena na rijeci Bosni ! Xlbbte
Nazad na vrh Ići dole
ZmajodBosne
Visitor
ZmajodBosne

Broj poruka : 122
Godina : 43
Datum upisa : 18.02.2011

PočaljiNaslov: Re: Mušičarenje klena na rijeci Bosni !   Mušičarenje klena na rijeci Bosni ! EmptyPon 04 Apr 2011, 09:00

Vidm da su mnogi musicari odusevljeni lovom klena. Nikada nisam probao, mada sam bio u prilici ali predrasude me obezhrabrise te nisam ni pokusao. Motivisan Zlajinim tekstom zelim da pokusam. Imate li kakav savjet, imajuci u vidu da klena nikada nisam hvatao i da o njemu jako malo znam. Predpostavljam da je tehnika ista kao i kod lova pastrmke i lipena. Ali ko pita ne skita.
Unaprijed vam hvala.
Nazad na vrh Ići dole
Fićo
Guide
Guide
Fićo

Broj poruka : 2183
Godina : 65
Datum upisa : 28.08.2009

PočaljiNaslov: Re: Mušičarenje klena na rijeci Bosni !   Mušičarenje klena na rijeci Bosni ! EmptyPon 04 Apr 2011, 09:04

Jedan kratak savjet, da ne budeš viđen i da budeš što više tih inače zbogom, pastrmke i lipijeni su gospoda za klena koi čim osjeti prisustvo ode, i onda traži drugu lokaciju.
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

PočaljiNaslov: Re: Mušičarenje klena na rijeci Bosni !   Mušičarenje klena na rijeci Bosni ! EmptyPon 04 Apr 2011, 09:15

Tehnike mušičarenja klena, pastrmke i lipljena su veoma slične.

Mušičarenje klena na rijeci Bosni ! Bosnakodvisokog

Pretražujem slike Bosne u klenovskom delu toka i čini mi se da je odlična reka!
Nazad na vrh Ići dole
ZmajodBosne
Visitor
ZmajodBosne

PočaljiNaslov: Re: Mušičarenje klena na rijeci Bosni !   Mušičarenje klena na rijeci Bosni ! EmptyPon 04 Apr 2011, 10:37

Momci hvala vam na savjetima.

Jedva cekam da se okusam jer evo mi prijatelj rece da je klen i dobar borac. Nikad ga u zivotu uhvatio nisam.

Sramota ali sta ja mogu kad mi je tako grah pao.
Nazad na vrh Ići dole
Ervin-Eko
INSTRUKTOR
INSTRUKTOR
Ervin-Eko

PočaljiNaslov: Re: Mušičarenje klena na rijeci Bosni !   Mušičarenje klena na rijeci Bosni ! EmptyPon 04 Apr 2011, 10:57

Emire, nema potrebe da ideš daleko da bi lovio klena, sasvim lijepe komade i preko kilograma viđao sam u Miljackoj sa mosta na Otoci.
Siđeš u vodu niz kej kod Otoke i sve polako uz vodu do Vijećnice i ima lijepo da se napecaš..... cheers
Nazad na vrh Ići dole
Zlatko Fly
Fly fisherman
Fly fisherman
Zlatko Fly

PočaljiNaslov: Re: Mušičarenje klena na rijeci Bosni !   Mušičarenje klena na rijeci Bosni ! EmptyPon 04 Apr 2011, 11:05

ZmajodBosne ::
Momci hvala vam na savjetima. Jedva cekam da se okusam jer evo mi prijatelj rece da je klen i dobar borac.
Nikad ga u zivotu uhvatio nisam. Sramota ali sta ja mogu kad mi je tako grah pao.

Nije sramota sto jos nisi ulovio klena. ako zivis blizu pastrmske ocekivano je da ti preokupacija bude pastrmka. Ali nikad nije kasno.
Za klena kazu da je svezder ali, lukava je to lija koja stvara sijede dlake ponekad i maherima...
Nazad na vrh Ići dole
ZmajodBosne
Visitor
ZmajodBosne

PočaljiNaslov: Re: Mušičarenje klena na rijeci Bosni !   Mušičarenje klena na rijeci Bosni ! EmptyPon 04 Apr 2011, 11:35

Ervin-Eko ::
Emire, nema potrebe da ideš daleko da bi lovio klena, sasvim lijepe komade i preko kilograma viđao sam u Miljackoj sa mosta na Otoci.Siđeš u vodu niz kej kod Otoke i sve polako uz vodu do Vijećnice i ima lijepo da se napecaš.....

E svasta ces cuti!! Bio sam ubjedjen da je sva riba u Miljacki radioaktivna i da je tu samo takozvana sapaca. Osim toga pomalo bi mi
bilo nezgodno prljati vejdere i snjuru izmetom koji plovi tom rijekom. Ali nedavno je usvojen projekat "Cista Miljacka" i trebaju da se
prave kolektori u tri dijela miljace i na kraju svih pritoka. tvrde da ce nakon implimentacije ovog projekta miljacka biti cista kao u stara
dobra vremena.

E tada mozda i ja zagazim u nju.
Nazad na vrh Ići dole
Ervin-Eko
INSTRUKTOR
INSTRUKTOR
Ervin-Eko

PočaljiNaslov: Re: Mušičarenje klena na rijeci Bosni !   Mušičarenje klena na rijeci Bosni ! EmptyPon 04 Apr 2011, 12:04

Ja ti govorim ono što sam video, a Miljacka je zagađena kao prosečna voda kod nas.
Vidjao sam dosta ribolovaca da pecaju u blizini Otoke, ali nisam im prilazio da vidim šta pecaju.
Kolega Miran iz Sarajeva pisao je ovde na forumu da je njegov drugar prosle godine izvadio potočnu pastrmku od 2 kg
kod likovne akademije, tako da rijeka i nije možda mnogo zagađena...
Nazad na vrh Ići dole
ZmajodBosne
Visitor
ZmajodBosne

PočaljiNaslov: Re: Mušičarenje klena na rijeci Bosni !   Mušičarenje klena na rijeci Bosni ! EmptyPon 04 Apr 2011, 12:32

Mirana znam, dobar ciko i za tu pastrmku sam cuo. Takodje ne sumnjam u to da si vidio klena, na kraju krajeva nebi bilo toliko ribara
na miljacki da tu nema nista. Ali, moj problem lezi u tome sto na svaki 200 do 300 metara imas odvodnu kalanizacionu cijev diljem toka
Miljacke od principovog mosta pa skoro do ilidze. Smrdi. Znam ja da je to bio otpad i da mnoge ribe uspijevaju prezivjeti u takvim
vodama ali...
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Mušičarenje klena na rijeci Bosni !   Mušičarenje klena na rijeci Bosni ! Empty

Nazad na vrh Ići dole

Mušičarenje klena na rijeci Bosni !
Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
 Similar topics
-

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Musicarenje.net :: FLY FISHING :: Mušičarenje klena-
Skoči na: