Musicarenje.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Musicarenje.net

Fly Fishing

Portal*PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi

Klendžijski zabac

Ići dole 
+11
Goci
NikolaCG
KobraKV
Acter fly
Ervin-Eko
Alp
Omar
Sale
Mafke
Sasa D
Mixmaster
15 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeći
AutorPoruka
Mafke
Guide
Guide
Mafke

Broj poruka : 2767
Godina : 51
Datum upisa : 23.01.2011

Klendžijski zabac - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Klendžijski zabac   Klendžijski zabac - Page 2 EmptyUto 19 Jul 2011, 13:25

Ako pominjem ''moje''pritokice, zasto se hvatas za Grzu i Crnicu Mixe. Ne znas ti gde ja pecam No
Nazad na vrh Ići dole
Sale
Guide
Guide
Sale

Broj poruka : 1437
Godina : 48
Datum upisa : 04.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Klendžijski zabac   Klendžijski zabac - Page 2 EmptyUto 19 Jul 2011, 13:30

Doveo sam danas klinca koji je pocetnik u musicarenju i naravno posto je iz CaCKA najinteresantnija riba je klen , procitao je ovde savete zabacaja Mixmasterov i Alpov . Mixmasterov savet je veoma jasno shvatio i veoma uspesno ponovio u praqksi ,tj ispred moje kancelarije , dok je za ovaj drugi
Alpov savet rekao ja ovog coveka nista ne razumem.

Znaci za njega je kao pocetnika Mixmaster ustvari pravi instruktor jer ga dete lako razume , e pa gospodo istruktori ugledajte se malko na to i imajte u
vidu da sve sto ovde objasnjavate objasnite tako da vas jedan klinac pocetnik moze bez problema razumeti e onda postajete pravi instruktori
Nazad na vrh Ići dole
http://www.eurofish.co.rs
Ervin-Eko
INSTRUKTOR
INSTRUKTOR
Ervin-Eko

Broj poruka : 5216
Godina : 39
Datum upisa : 09.02.2009

PočaljiNaslov: Re: Klendžijski zabac   Klendžijski zabac - Page 2 EmptyUto 19 Jul 2011, 15:12

[quote="Mixmaster"]Mafke,
(dolazim jer pretpostavljam da je bistra)

Vapa nazalost nije bistra, malo je bistrija ovih dana nego predhodnih ali nije dobra za musice....
Prema informacijama koje sam dobio iz pouzdanih izvora ocekuje Vapu jos jedna velika pomuta i velika voda....
Ispira se velika kolicina uglja i otpadna voda se ispusta preko kanala u Vapu.... Ufffff
Skoro sam se nasao sa Milantom i on moze potvrditi o kakvoj se vodi i vodostaju radi....
sorry off topic
Nazad na vrh Ići dole
Alp
Guide
Guide
Alp

Broj poruka : 600
Godina : 64
Datum upisa : 18.06.2008

PočaljiNaslov: Re: Klendžijski zabac   Klendžijski zabac - Page 2 EmptyUto 19 Jul 2011, 16:41

Mixmaster ::

...Zaustavljanje ruke nakon prednjeg zabaca je oštrije, a ruka umesto da nastavi lagani drift, pravi nešto brži i odsečniji pokret nagore - "klendžijski drift"...

...Iako mi se čini da sam dobro opisao ono što ja zovem "drift" (laganije kretanje ruke i štapa u smeru zabaca, nakon oštrog zaustavljanja)...

Mix, boldani dio tvojih recenica je kontradiktoran. U jednoj rečenici tvrdiš nešto što sam pobijaš u drugoj. Odnosno iz tvog pisanja obicnom zdravom logikom slijedi da to nesto sto nazivas "klendžijski drift" zapravo nije nikakav "drift". Ako neko misli da takvo kontradiktorno "objašnjavanje" pridonosi učenju njegove vlastite djece mogu samo slegnuti ramenima.

Za nas ostalu malu i veliku "djecu" dobro je znati da ne postoji nikakav "klendžijski drift". Razliciti pokreti i radnje u musicarenju zasada imaju nazive na engleskom. Prevodjenje strucne terminologije je posao za nekog tko prije svega tu stručnu terminologiju i finese pokreta jako dobro poznaje i razumije. Što se za Mixa, bez uvrede, za sada nikako ne bi moglo ustvrditi.

Skole i ispiti, medju ostalim, sluze upravo za takve stvari.

Nazad na vrh Ići dole
KobraKV
Visitor
KobraKV

Broj poruka : 413
Godina : 44
Datum upisa : 28.06.2011

PočaljiNaslov: Re: Klendžijski zabac   Klendžijski zabac - Page 2 EmptyUto 19 Jul 2011, 20:46

Ufffff ....Gospodo instruktori ,salutiram vam po vojnicki na svemu sto ste rekli,iako bi po ovoj temi imao mnogo toga reci al posto vidim da se na ovu temu koja je po meni jako bitna bez razloga prepucavate ,jer veliki broj nasih musicara ukljucujuci i sebe prvenstveno musicari klena kako zbog dostupnosti tako zbog populacije u gotovo svim rekama i recicama ,necu glumiti filozofa jer ste ravnomerno svi u pravu a makar cu reci to....NEKAZE SE ZABAC JER SE NERADI O ZABAMA VEC ZABACAJ JER SE RADI O MUSICARSKOM ZABACAJU.... :ziveli :
,,KOBRA FLY KV,,

...mozete nastaviti sa temom,,klendzijski zabacaj,, i hvala na razumevanju
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

Broj poruka : 10000
Godina : 55
Datum upisa : 05.08.2008

PočaljiNaslov: Re: Klendžijski zabac   Klendžijski zabac - Page 2 EmptyUto 19 Jul 2011, 22:38

Uh. Ovde ima previše gramatičko jezičkih primedbi. Laughing

"Drift" nije reč mudraca, koju znaju da protumače samo odabrani. Na Internetu, koji je pred svima nama, jasnim rečima piše šta je to. Nakon naglog zaustavljanja iliti stopa (eng.), sledi taj nesrećni drift. Upravo na to sam mislio. Školarci ga izvode na jedan, a dobre klendžije na malo drugačiji način.

Uostalom, pogreših što sam uopšte ubacio ijednu englesku reč u priču o zabacivanju mušice, jer mi se to davno smučilo. Dovoljno mi je što o zabacivanju čitam knjige napisane na engleskom, samo mi još fali da i svoje bacačke mudrosti ispisujem na stranom jeziku. Može, ali hajde onda da pišemo kompletne postove na engleskom.

U pravu je Sale. Naši instruktori koriste potpuno nerazumljiv jezik. Možda su baš zbog toga otvorili poseban forum, na kome se služe upravo tim jezikom, naško-engleskim, za koji smatraju da ga samo oni razumeju. Laughing

Drugo, KobraKV,

Nikada nisam čuo nijednog ribolovca u mom regionu da kaže "zabačaj", već je to uvek "zabac". Tvrdim da je to jezički potpuno ispravno, čak i ispravnije, isto kao (na primer) zamah. Ne kaže se "zamašaj", nego zamah.
Ja naravno vidim da je reč "zabačaj" pustila duboko korenje, ali moje je pravo da bar u svojim postovima vratim originalnu i ispravniju reč.

P.S.

Nisam mogao da pretpostavim da ću se baviti jezicima kada sam otvarao temu koju treba dobro da prouči svaki mušičar-klendžija.

Poslednji izmenio Mixmaster dana Uto 19 Jul 2011, 23:35, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Sale
Guide
Guide
Sale

Broj poruka : 1437
Godina : 48
Datum upisa : 04.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Klendžijski zabac   Klendžijski zabac - Page 2 EmptyUto 19 Jul 2011, 23:20

1.Pre nego bilo koji klinac pocne da musicari , mora temeljito da savlada polu jezike i gomilu literature

2. Uzme stap cekrk kanap ,neku musicu , izadje na vodu i peca

koja je ispravnija varijanta bounce lol!
Nazad na vrh Ići dole
http://www.eurofish.co.rs
NikolaCG
INSTRUKTOR
INSTRUKTOR
NikolaCG

Broj poruka : 4911
Datum upisa : 25.03.2009

PočaljiNaslov: Re: Klendžijski zabac   Klendžijski zabac - Page 2 EmptySre 20 Jul 2011, 00:31

1.

Bilo bi poželjno da prođe prvo ovo, pa onda da unaprijed pripremljen, krene u avanture na rijeci, jezeru i sl.

Tako bi smo dobili jednog obrazovanog mušičara, od kojeg posle iščitavanja literature i učenja jezika a kasnije i iskustva na vodi, nemože postati budala koja
piše razne gluposti po forumima, i od kojeg bi, kasnije, neko ko ne voli da čita, mogao ponešto da nauči!

lol!
Nazad na vrh Ići dole
Alp
Guide
Guide
Alp

PočaljiNaslov: Re: Klendžijski zabac   Klendžijski zabac - Page 2 EmptySre 20 Jul 2011, 07:40

...Nakon naglog zaustavljanja iliti stopa (eng.), sledi taj nesrećni drift. Upravo na to sam mislio.

...Školarci ga izvode na jedan, a dobre klendžije na malo drugačiji način. ...

Drift je - kao sto si u jednom trenutku dobro naveo - pokret stapa u smjeru zabaca, nakon stopa (taj pokret ima odredjenu svrhu, znas li koju?).

Pokret koji poslije toga opisujes - "nešto brži i odsečniji pokret nagore", nakon sto si precizirao da ti je smjer bacanja nadolje - je upravo suprotan od toga. Dakle, to je pokret stapa u smjeru suprotnom od smjera zabaca. Dakle, to nije nikakav "drift", vec nesto drugo. Elementarna logika, Mix. Nikakva visa matematika.

Ako zelis biti ucitelj, prihvati se knjige, interneta i ribolovnog stapa, prouci kako se oba pokret zovu, cemu sluze, na koje se sve nacine izvode, u kojim se sve ribolovnim situacijama koriste i zasto. Ili si se prepao, zakljucio da nisi dovoljno sposoban za polaganje ispita pa se ispisao se iz skole? Nadam se da nisi.

Poslednji izmenio Alp dana Sre 20 Jul 2011, 09:05, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Alp
Guide
Guide
Alp

PočaljiNaslov: Re: Klendžijski zabac   Klendžijski zabac - Page 2 EmptySre 20 Jul 2011, 08:39

NikolaCG ::

Bilo bi poželjno da prođe prvo ovo, pa onda da unaprijed pripremljen, krene u avanture na rijeci, jezeru i sl.

Tako bi smo dobili jednog obrazovanog mušičara, od kojeg posle iščitavanja literature i učenja jezika a kasnije i iskustva na vodi, nemože postati budala koja piše razne gluposti po forumima, i od kojeg bi, kasnije, neko ko ne voli da čita, mogao ponešto da nauči!

lol!

Nikola, ovo sto si naveo je u grubim crtama dobra metoda za učenje odraslih. Malo teorije, malo prakse. Pa malo nesto naprednije teorije pa malo ribolova. I tako dalje naizmjence. Pretjerano ucenje teorije ljudima je najcesce dosadno dok sam ribolov bez teorije cesto dovodi do toga da ribolovac u odredjenom trenutku sam za sebe misli da je prvak svijeta. A realno je jako daleko od toga.

Djeca, osobito mlađa uče na drugi način. Prvenstveno oponasanjem starijih koje smatraju "autoritetom". Trajanje pažnje i koncentracije za apstraktno ucenje im je vrlo kratko, mjeri se u minutama prije nego im postane dosadno. Najbolji nacin je pustiti klince da se igraju i s vremena na vrijeme ubacis neki koristan detalj. Naravno, krenes od osnovnih stvari, a ne od "klendzijskih driftova" i sl.

Forsirano ucenje klinaca teoriji i praksi moze biti uspjesno, ali nakon sto im zabava postane tlaka i obaveza, iskoristit ce prvu priliku da se time vise ne bave. Nakon puberteta obicno za ribolov ne zele ni cuti. Niti za onog tko ih je silio da se time bave bez obzira na postignute uspjehe. Takvih primjera imas koliko hoces u drugim ozbiljnim sportovima.

Inace, svima koji zele nauciti svoju djecu musicarenju preporucam kamp Veljka Andrica, koji se time uspjesno bavi nekoliko godina. Musicarenje ima u malom prstu, ali isto tako razumije pedagogiju, didaktiku i metodiku. Djeca izgledaju veselo, a napredak je ocigledan.
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

PočaljiNaslov: Re: Klendžijski zabac   Klendžijski zabac - Page 2 EmptyČet 21 Jul 2011, 00:02

Alp ::

...Nakon naglog zaustavljanja iliti stopa (eng.), sledi taj nesrećni drift. Upravo na to sam mislio.

...Školarci ga izvode na jedan, a dobre klendžije na malo drugačiji način. ...

Drift je - kao sto si u jednom trenutku dobro naveo - pokret stapa u smjeru zabaca, nakon stopa (taj pokret ima odredjenu svrhu, znas li koju?).

Pokret koji poslije toga opisujes - "nešto brži i odsečniji pokret nagore", nakon sto si precizirao da ti je smjer bacanja nadolje - je upravo suprotan od toga. Dakle, to je pokret stapa u smjeru suprotnom od smjera zabaca. Dakle, to nije nikakav "drift", vec nesto drugo. Elementarna logika, Mix. Nikakva visa matematika....

Uh, Alp, taj "klendžijski drift" je samo za koji stepen izvan smera. Nisam znao da drift mora biti baš pod uglom od 180 stepeni. Zapravo, mislim da je dobar drift malo izvan toga, baš kao i ovaj klendžijski.
Moraću klendžijski zabac da snimim video kamerom, pa će ova zavrzlama od domaćih i stranih reči biti suvišna.

Postaje očigledno da su reči najgori, davno prevaziđen način da se objasni ili prikaže zabacivanje muve. To se posebno odnosi na strane reči, koje su ubačene u naše priče o zabacivanju ne da bi nam nešto olakšale, već da bi nas što više zbunile.

Ubuduće, prvo snimam video, kačim na forum, pa onda pišem.

P.S.

Naravno da znam šta je drift, čim ga pominjem na forumu. Kao što već napisah, pored male gomilice FC knjiga, predamnom ( i svima nama) je i Internet. I moja baba bi do sada naučila ne samo šta je taj jednostavni pokret, već bi ga prepoznala iz davnih dana kada je oklagijom razvijala kore za pitu. I u tim pokretima postoji prednji i zadnji drift, samo što ona nije znala da se to tako kaže. Laughing
Nazad na vrh Ići dole
Alp
Guide
Guide
Alp

PočaljiNaslov: Re: Klendžijski zabac   Klendžijski zabac - Page 2 EmptyČet 21 Jul 2011, 07:41

Mix, da se ne ponavljamo, zakljucili smo da ne postoji nikakav "klendjiski drift". Niti tu ima bilo kakvih zavrzlama, stupnjeva, pita i bureka. Odnosno, pokret koji je obrnut od smjera zabaca, jedan ili koliko god stupnjeva po definiciji nije drift. Taj pokret ima neko drugo ime. Znas li koje? Znas li objasniti kako se taj pokret odrazava na kretanje strune.

Kako bi dalje mogli zakljuciti koji je drift dobar (koristan), a koji nije moras odgovoriti na pitanje cemu drift sluzi. Cini mi se da taj odgovor ne znas i lagano eskiviras. Dakle, jos jednom, kratko i jednostavno pitanje:

Cemu sluzi drift?

Naravno ne "klendjiski", trostrukotulopni", "oklagijsko-pitni" i sl. jer takvi po opcem uvjerenju u musicarenju ne postoje. Sto se tice neceg za sto si izmudrijao naziv "klendjiski zabac", dovoljno je da u zagradu stavis kako se taj zabac inace zove na engleskom, pa ce barem upuceniji ljudi odmah shvatiti na sto si mislio.

(Od zakljucka znas ili ne odgovoriti na elementarna pitanja, nece te izvuci ni filmici, ni demonstracija, ni klenovi. Klenove moze uloviti svatko.)

Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

PočaljiNaslov: Re: Klendžijski zabac   Klendžijski zabac - Page 2 EmptyČet 21 Jul 2011, 10:32

Da, ponekog klena u nekoj bogatoj vodi može uloviti svako, ali klenove će naloviti (svuda i na svakom mestu) onaj ko koristi klendžijski zabac i mnoge druge klendžijske tehnike koje su vrlo retko (ili nikad) opisivane u literaturi.
Mušičarenje klenova, ponavljam po ko zna koji put, je "nauka" opširnija od (na primer) mušičarenja pastrmki. Ima tu mnogo toga da se piše, a svaki dobar tekst će uvek naići na negodovanje onih koji su mušičarenje bubali iz literature, u kojoj o ovome nema ni jedne reči.

Alp bi da proveri da li ja znam šta je drift. Uživam da odgovaram na mušičarska pitanja.

DRIFT:

To je dopunski lagani pokret rukom koja drži štap, usmeren ka cilju, koji se izvodi nakon što je zabac obavljen, to jest, nakon naglog zaustavljanja štapa.

Ovo lagano pomeranje štapa doprinosi ublažavanju i smirivanju vrha štapa i ostatka sistema, kao i pravilnijoj putanji konca, predveza i muve. Kod zabaca unazad može biti još korisniji.

KLENDŽIJSKI DRIFT

U ovom slučaju, ruka ne nastavlja jednolično, već se u jednom deliću sekunde (ne prebrzo) iskrivi nagore, što doprinosi žustrijem padu muve.

P.S.
Da me je neko pre pola godine pitao šta je drift, ne bih znao. Nemajući pametnija posla, proučavam i te takozvane flycasting termine. Vidim da njima barataju neki anonimusi, koji su me do juče pratili duž Nišave skrivajući se u priobalnom žbunju, stidljivo gledajući čudo zvano "klendžijski zabac" i masovno praćakanje u mojoj čuvarci za koje je zaslužan.
Nazad na vrh Ići dole
Alp
Guide
Guide
Alp

PočaljiNaslov: Re: Klendžijski zabac   Klendžijski zabac - Page 2 EmptyČet 21 Jul 2011, 19:19

Mix, bez obzira na motive koji su te na to potakli, vrlo je pohvalno sto si poceo citati i uciti. To mora voditi dobru. Samo odgovori ti unatoc svom vrdanju i dalje u nekim segmentima ne piju vodu. Formula za skolsko izvodjenje drifta je:

"Poslije stopa stap u smjeru zabaca i ruka prema gore".

Dakle, to što u najnovijoj verziji nazivas "klendjiskim driftom" je obican najobicniji skolski vulgaris "drift". Drugo, skolsko izveden drift bas nicim ne doprinosi zustrijem padu muhe. Imas li mozda kakvu ideju i objasnjenje kako bi? Ali, zustrijem padu muhe doprinosi sirina loop-a, brzina strune, brzina otvaranja loop-a, smjer zabaca..., sto s driftom, kako si u medjuvremenu naucio, nema pretjerane veze.

No, tvoje pocetno pametovanje po kojem je smjer zabaca prema dolje, a "ruka nakon stopa zustro prema gore" (dakle, pomak ruke nakon stopa u smjeru obrnutom od smjera zabaca) doista moze utjecati i na brzinu i na smjer pada muhe. Samo sto to tada nije drift nego nesto drugo.

Zaboravio si odgovoriti na pitanje kako se to drugo zove, kako se i zasto manifestira na putanju strune i muhe?

PS
Na koje si anonimuse mislio? Mušičara koji vuče za sobom vreću sitne klenčadi u čudu bi gledali svi i svugdje, ali ne zbog zabacivanja. Da ne kazem da bi u nekim zemljama za to dobio i "besplatan stan i hranu".

Nazad na vrh Ići dole
Alp
Guide
Guide
Alp

PočaljiNaslov: Re: Klendžijski zabac   Klendžijski zabac - Page 2 EmptyČet 21 Jul 2011, 23:32

[You must be registered and logged in to see this image.]

Mix, klenolov je jednostavna stvar. Samo ako ima riba.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Klendžijski zabac   Klendžijski zabac - Page 2 Empty

Nazad na vrh Ići dole

Klendžijski zabac
Nazad na vrh 
Strana 2 od 4Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeći
 Similar topics
-
» Elipsoidni zabac

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu