Musicarenje.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Musicarenje.net

Fly Fishing

Portal*PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi

Doug Swisher

Ići dole 
3 posters
AutorPoruka
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

Broj poruka : 10000
Godina : 55
Datum upisa : 05.08.2008

Doug Swisher Empty
PočaljiNaslov: Doug Swisher   Doug Swisher EmptyPon 31 Okt 2011, 09:03

Doug Swisher

Nisam pročitao sve knjige i pregledao sve filmove o fly castingu, ali od svih autora sa kojima sam se do sada susreo,
jedan je ubedljivo najbolji - Doug Swisher.

Ed Jaworowski, Mel Krieger, Lefty kreh, Joan Wulff...čitava gomila je pored mog radnog stola.

Ali...

Ono što je Doug Swisher pisao pre 36 godina, u knjizi "Fly Fishing Strategy", nije značajno izmenjeno do današnjeg dana.
Ovi ostali autori kao da su prepisivali i samo malo začinili ono što je ovaj legendarni instruktor zabacivanja, ali i mušičarenja,
zabeležio u vreme davno pre pojave grafitnih štapova.

Nakon što sam pročitao dosta tekstova iz 21. veka i poznate knjige nabrojanih autora, uzeh da prelistam šta je ovaj matori
Amerikanac švrljao davno pre njih u jednoj knizi u kojoj je zabacivanje samo deo priče. Očekivao sam da je nešto lupao i
nagađao i da u to vreme ni on nije znao mnogo o zabacivanju kakvo danas poznajemo.

Knjigu, koja obuhvata mnoge mušičarske teme, otvara poglavlje "Casting Theory And Technique".

Pomislih: "Šta li je ovaj dojučerašnji korisnik bambusa švrljao?"

[You must be registered and logged in to see this image.]

Hehehe, on ne da nije ništa brljao i švrljao, nego je napisao sve ono što ćemo naći u mnogo kasnije štampanim knjigama
i tek u novije vreme na raznim sajtovima. U onome što je u ovoj knjizi napisao nema ničeg suvišnog, a ne nedostaje gotovo
ništa što bi jedan super-mušičar trebalo da zna o zabacivanju.

Nakon prvog poglavlja sledi "Practical Application and Advanced Casting Techniques". WOW! Bombastičan naslov za godinu
u kojoj je Muhammad Ali pobedio Joe Fraser-a u velikom meču "Thriller in Manilla" (u prevodu - davna prošlost).
Sve ono što nam današnji instruktori zabacivanja pokazuju kao nešto novo i imaju na ispitu za "mastera", čika Doug
objašnjava 1975. do najsitnijih detalja, uz odlične ilustracije - crteže čuvenog Dave-a Whitlock-a.
Čini mi se da će i polu-debilu biti jasno sve i o osnovama zabacivanja i o naprednim tehnikama, kada pažljivo pročita prva
dva poglavlja ove knjige.

Slede poglavlja u kojima se pridružuje co-author Carl Richards, o mnogim tehnikama mušičarenja, insektima,
raznim vrstama riba (čak i morskih), a nije izostalo ni poglavlje o mušičarskoj učtivosti i tada modernim merama zaštite riba i voda.

Toliko za ovaj post. Nastaviće se. Ovo nije kraj priče o (po meni) najboljem i najznačajnijem instruktoru zabacivanja i
mušičarenja svih vremena. Tek treba da pomenemo još neke naslove i neprevaziđene filmove...
Nazad na vrh Ići dole
KobraKV
Visitor
KobraKV

Broj poruka : 413
Godina : 44
Datum upisa : 28.06.2011

Doug Swisher Empty
PočaljiNaslov: Re: Doug Swisher   Doug Swisher EmptyPon 31 Okt 2011, 17:33

dobar post

Mixe, davne 1994.godine u ono vreme kada su videorekorderi bili luksus narucio sam preko tadasnjeg popularnog casopisa"Riborevija"putem
oglasa VHSmaterijal o musicarenju....Tada za mene samo pojam sa TV ili raznih novina...Kada me je taj covek koji je prodavao te kasete
pitao "Momče, šta konkretno želiš, koji vid ribolova",....Zbunjeno sam mu odgovorio nesto sto se kod nas vrlo slabo koristi, ono sto leti kroz
vazduh nalik kanapu u boji...A,TI hoces materijal o musicarenju....."Pa sto nekazes odmah"....Kroz nekoliko dana sam dobio nesto od cega
je i zavisio moj pocetak fly fisinga i sto me je pratilo kroz zivot svih ovih godina, a sto mi je najdraze i dan danass....VHS materijal pod nazivom
"Musicarenje na rekama,srednji i visi kurs od meni najdrazeg autora Dag Svisera..Kakav je samo utisak u to vreme na mene ostavio sedi
cikica sa tadasnjim ,"SAGEOM"... i narandzastim koncem...I dan danas cuvam te VHS kasete nisam hteo da ih prebacujem na CD ove....

Tako sam sacuvao uspomene na moj pocetak fly fisinga.... :ziveli :
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

Broj poruka : 10000
Godina : 55
Datum upisa : 05.08.2008

Doug Swisher Empty
PočaljiNaslov: Re: Doug Swisher   Doug Swisher EmptyPon 31 Okt 2011, 23:09

Ja sam devedesetih provodio noći uz te snimke.

Mislim da sam ih pregledao bar 20 puta. I danas ih možemo naći u mušičarskim prodavnicama širom sveta na DVD-u.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Pored brojnih novih filmova, na policama svih ozbiljnih trgovina je i dalje ovaj bestseler. Čiča u neoprenu neće nikada biti prevaziđen.

Nazad na vrh Ići dole
Predrag
Guide
Guide
Predrag

Broj poruka : 1211
Godina : 50
Datum upisa : 05.10.2010

Doug Swisher Empty
PočaljiNaslov: Re: Doug Swisher   Doug Swisher EmptyUto 01 Nov 2011, 07:57

I ja sam hteo pomenuti te videokasete srednji i visi kurs....tada sam mastao o stapovima SAGE (sta reklama radi coveku) i gledao kako cickica
lovi pastrmke od pola metra ....te kasete su davno prestale da rade....imam ih jos negde u podrumu ali vise ne mogu da se gledaju, a na
netu mozemo nacu svasta pa i odlomke iz tog materijala....
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

Doug Swisher Empty
PočaljiNaslov: Re: Doug Swisher   Doug Swisher Empty

Nazad na vrh Ići dole

Doug Swisher
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Musicarenje.net :: FLY FISHING :: FLY CASTING-
Skoči na: