Doug Swisher
Nisam pročitao sve knjige i pregledao sve filmove o fly castingu, ali od svih autora sa kojima sam se do sada susreo,
jedan je ubedljivo najbolji - Doug Swisher.
Ed Jaworowski, Mel Krieger, Lefty kreh, Joan Wulff...čitava gomila je pored mog radnog stola.
Ali...
Ono što je Doug Swisher pisao pre 36 godina, u knjizi "Fly Fishing Strategy", nije značajno izmenjeno do današnjeg dana.
Ovi ostali autori kao da su prepisivali i samo malo začinili ono što je ovaj legendarni instruktor zabacivanja, ali i mušičarenja,
zabeležio u vreme davno pre pojave grafitnih štapova.
Nakon što sam pročitao dosta tekstova iz 21. veka i poznate knjige nabrojanih autora, uzeh da prelistam šta je ovaj matori
Amerikanac švrljao davno pre njih u jednoj knizi u kojoj je zabacivanje samo deo priče. Očekivao sam da je nešto lupao i
nagađao i da u to vreme ni on nije znao mnogo o zabacivanju kakvo danas poznajemo.
Knjigu, koja obuhvata mnoge mušičarske teme, otvara poglavlje "Casting Theory And Technique".
Pomislih: "Šta li je ovaj dojučerašnji korisnik bambusa švrljao?"
[You must be registered and logged in to see this image.]Hehehe, on ne da nije ništa brljao i švrljao, nego je napisao sve ono što ćemo naći u mnogo kasnije štampanim knjigama
i tek u novije vreme na raznim sajtovima. U onome što je u ovoj knjizi napisao nema ničeg suvišnog, a ne nedostaje gotovo
ništa što bi jedan super-mušičar trebalo da zna o zabacivanju.
Nakon prvog poglavlja sledi "Practical Application and Advanced Casting Techniques". WOW! Bombastičan naslov za godinu
u kojoj je Muhammad Ali pobedio Joe Fraser-a u velikom meču "Thriller in Manilla" (u prevodu - davna prošlost).
Sve ono što nam današnji instruktori zabacivanja pokazuju kao nešto novo i imaju na ispitu za "mastera", čika Doug
objašnjava 1975. do najsitnijih detalja, uz odlične ilustracije - crteže čuvenog Dave-a Whitlock-a.
Čini mi se da će i polu-debilu biti jasno sve i o osnovama zabacivanja i o naprednim tehnikama, kada pažljivo pročita prva
dva poglavlja ove knjige.
Slede poglavlja u kojima se pridružuje co-author Carl Richards, o mnogim tehnikama mušičarenja, insektima,
raznim vrstama riba (čak i morskih), a nije izostalo ni poglavlje o mušičarskoj učtivosti i tada modernim merama zaštite riba i voda.
Toliko za ovaj post. Nastaviće se. Ovo nije kraj priče o (po meni) najboljem i najznačajnijem instruktoru zabacivanja i
mušičarenja svih vremena. Tek treba da pomenemo još neke naslove i neprevaziđene filmove...