| Tehnologija pravljenja vina | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
Saležupa Guide
Broj poruka : 2198 Godina : 53 Lokacija : Aleksandrovac - Župa Datum upisa : 05.05.2008
| Naslov: Tehnologija pravljenja vina Čet 02 Okt 2008, 22:12 | |
| Ovaj naš sport ili hobi,podrazumeva druženje i sedenje (često i stajanje prilikom FC-a),a da bi se "malo" duže sedelo mora se nešto pojesti i popiti.Zavisi ko šta voli da popije:rakiju,vino,pivo ili ,pak,nešto drugo,to i uzima.Ja konkretno,popijem po neku rakiju ili pelinkovac,ali zato obožavam čisto belo vino. Moj kraj,gde sam rođen i gde živim,poznat je po dobrim i kvalitetnim proizvođačima rakija i vina.U poslednjih desetak godina,otvoreno je puno privatnih firmi ili radnji koje se bave ovom proizvodnjom,uz podizanje hektara i hektara vinograda. Moja porodica ima oko 30 ari pod zasadom vinove loze,čiji se plodovi ubiraju intenzivno ovih dana.Pošto je vino božansko piće,preneću Vam i deo atmosfere i kao i skraćenju tehnologiju za proizvodnju belog vina na tradicionalan način. Kao prvo,grožđe | |
|
| |
Saležupa Guide
Broj poruka : 2198 Godina : 53 Lokacija : Aleksandrovac - Župa Datum upisa : 05.05.2008
| Naslov: Re: Tehnologija pravljenja vina Čet 02 Okt 2008, 22:15 | |
| Grožđe se zatim melje,kojom prilikom se odmah odvaja peteljka (ili trpeljka).Tečnost se istače i sipa u burad na vrenje-fermentaciju | |
|
| |
Saležupa Guide
| Naslov: Re: Tehnologija pravljenja vina Čet 02 Okt 2008, 22:15 | |
| | |
|
| |
Saležupa Guide
| Naslov: Re: Tehnologija pravljenja vina Čet 02 Okt 2008, 22:17 | |
| Deo samog grozda-zrnevlje i kožica ploda,presuju se jer u njima je najveća količina šećera i vode,kao i ispune ploda | |
|
| |
Saležupa Guide
| Naslov: Re: Tehnologija pravljenja vina Čet 02 Okt 2008, 22:20 | |
| Poslednja faza ceđenja grožđa-slatko vino ili šira | |
|
| |
Saležupa Guide
| Naslov: Re: Tehnologija pravljenja vina Čet 02 Okt 2008, 22:23 | |
| Tečnost-slatko vino se sipa u burad ili bačve na vrenje,a ostatak od presovanja ide u bačve uz mali dodatak vode i šećera,takođe na vrenje.Od ostatka se,po završenom vrenju,peče rakija-komovica | |
|
| |
Saležupa Guide
| Naslov: Re: Tehnologija pravljenja vina Čet 02 Okt 2008, 22:32 | |
| U toku godine,belo vino se nekoliko puta "pretače" i tom prilikom se vrši obogaćivanje vina kiseonikom koji spaja čvrste čestice da spadnu na dno sudova u kojima se nalazi.Da bi se dobilo dobro i kvalitetno vino,sorte vinove loze moraju biti najkvalitetnije:italijanski i rajnski rizling,tamnjanika,župljanka, smederevka....Kao proizvod,belo vino ima od 9 do 12 % alkohola,a najbolje je oko 10,5%. Prilikom konzumiranja treba ga služiti ohlađeno na 5-7 C.
Stoji jedna izreka kod nas: koje vino je najbolje? Ono koje je hladno,da ga ima mlogo i da je za džabe!
Pa živeli :ziveli : :ziveli : :ziveli : | |
|
| |
Goran R Guide
Broj poruka : 1319 Godina : 59 Lokacija : Beograd-Borča Datum upisa : 07.09.2008
| Naslov: TEHNOLOGIJA PICA Čet 02 Okt 2008, 23:59 | |
| :ziveli : UH DOBRA TI OVA ZIVIO TI MENI PA SE MOZDA I VIDIMO. :ziveli : :ziveli : | |
|
| |
Acapapec Guide
Broj poruka : 1246 Godina : 46 Lokacija : Grdelica Datum upisa : 22.02.2009
| Naslov: Re: Tehnologija pravljenja vina Ned 01 Mar 2009, 20:53 | |
| EPA SALE SVE TI LEPO NAPRICA AL TO STO VI OD NJEGA PECETE KOMOVICU KOD NAS JE GLAVNA ZIMSKA ZABAVA,KOMINJAK ILI TI SILJER KAKO GA MI ZOVEMO.CIM UVATI PRVI MRAZ POCINJE I NJEGOVA MASOVNA EKSPLOTACIJA UZ PECENI KROMPIR I VESELJKE UF UF,NEGO STETA OVU GA GODINU NISAM PRSKAO PA SAM MALO NABRAO I ODE BRZO MADA BESE DOSTA VESELO. :ziveli : ZIVELI KOLEGA VINOGRADAR | |
|
| |
Saležupa Guide
| Naslov: Re: Tehnologija pravljenja vina Ned 01 Mar 2009, 21:01 | |
| U zimu se i kod nas peklo u svakom dvorištu.Sada nije tako,"vesela mašina" (kazan) peče u zimu kominu crnog grožđa posle istakanja vina,a od belog se peče na leto.Krompir je nezaobilazna stvar,malo soli i "taze" komova,pa zna da bude baš veselo :ziveli :
Poslednji izmenio Saležupa dana Pon 02 Mar 2009, 07:21, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
Trn Visitor
Broj poruka : 165 Godina : 34 Lokacija : Čačak Datum upisa : 21.01.2009
| Naslov: Re: Tehnologija pravljenja vina Ned 01 Mar 2009, 22:34 | |
| Al' da probate rakiju sa Kablara? Najbolja u Srbiji, bez preterivanja. Cale moj se malo zanima vinogradom i vinom, pa mu malo pomazem. Mislim da ide 3-5% secera dok ne pocne vrenje. Ali ne treba preterivati sa secerom, jer posle boli glava, a i to onda nije vino. Ja volim rakiju vise, pa aj' ziveli :ziveli : :ziveli : | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Tehnologija pravljenja vina | |
| |
|
| |
| Tehnologija pravljenja vina | |
|