| Reč "kanap"!? | |
|
+12NikolaCG Mekousna Bahat Sale guitar Emirk Predrag Gegula LeDukri MDujmović Alibaba Ranko Mixmaster 16 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Mixmaster MASTER
Broj poruka : 10000 Godina : 55 Lokacija : Niš Datum upisa : 05.08.2008
| Naslov: Reč "kanap"!? Čet 23 Feb 2012, 23:11 | |
| Primetio sam jednu čudnu pojavu, koja me već poodavno muči. Vidim da mnogi mušičari svoj mušičarski konac (fly line) nazivaju "kanap". Kanap, kanap, kanap....pa opet kanap. Poludeh od toga. U starijim ex Yu knjigama i člancima ovaj deo mušičarske opreme se uglavnom naziva "mušičarski konac". Tako ga i ja zovem, kao i svi stariji mušičari (bar iz mog regiona). To je odličan prevod sa engleskog, a ujedno i dobar opis onoga što koristimo. Upredeni konac obložen plastikom, namenjen mušičarenju - mušičarski konac. Ništa jednostavnije i jasnije. Možda je nekome predugo, ali i za to ima leka - skraćeno se kaže "konac". Reč "kanap" znači "konopac manjeg prečnika", što potvrđuje i Google kada potražite tu reč:
Izvinite, ja ne koristim konopce. Zato ćete od mene uvek čuti (i pročitati) "mušičarski konac". | |
|
| |
Ranko Guide
Broj poruka : 1045 Godina : 67 Lokacija : Beograd Datum upisa : 17.06.2008
| Naslov: Re: Reč "kanap"!? Pet 24 Feb 2012, 11:49 | |
| Ja sam znao da ste vi veliki perfekcionista! ali brate, ne treba tražiti dlaku u jajetu ", vrlo važno kako ga ko zove da li kanap ili konac mogu i lonac, zna se zašto mu je namjena :ziveli : | |
|
| |
Alibaba Visitor
Broj poruka : 342 Datum upisa : 31.01.2012
| Naslov: Re: Reč "kanap"!? Pet 24 Feb 2012, 12:38 | |
| Po logici ne moze ni o kom slucaju da se kaze konac, jer unutar plastike se nalazi kanap a ne konac. | |
|
| |
MDujmović Visitor
Broj poruka : 159 Godina : 47 Lokacija : Bihać Datum upisa : 05.01.2012
| Naslov: Re: Reč "kanap"!? Pet 24 Feb 2012, 13:01 | |
| Konac, kanap, špaga, šnjura...ništa više nego bogatstvo jezika-sinonima za jedno te isto! | |
|
| |
Mixmaster MASTER
| Naslov: Re: Reč "kanap"!? Pet 24 Feb 2012, 13:46 | |
| Hvala na odgovorima momci.
Evo zašto mene ovo muči:
Pišem nešto ovih dana, pa često koristim "mušičarski konac". Proučavam neke Fly Casting teorije.
Videvši da je sve veći broj mušičara koji mušičarski konac nazivaju kanapom, ne bih voleo da ispadne da sam anahron. Svaki put kada napišem "konac" sine mi u glavi i reč "kanap", koju sve češće čujem čak i od svojih sugrađana. Ja sam ubeđen da je ispravno "mušičarski konac", ali mi neće naškoditi da pročitam vaše mišljenje o tome. | |
|
| |
LeDukri Visitor
Broj poruka : 180 Godina : 40 Lokacija : Niš Datum upisa : 29.08.2009
| Naslov: Re: Reč "kanap"!? Pet 24 Feb 2012, 14:18 | |
| Randjo ispravno je i jedno i drugo. | |
|
| |
Gegula Guide
Broj poruka : 717 Godina : 48 Lokacija : Nicosia Datum upisa : 04.11.2009
| Naslov: Re: Reč "kanap"!? Pet 24 Feb 2012, 15:33 | |
| Ja zovem STRUNA.... mada moj musicarski staz je zanemarljiv... | |
|
| |
Predrag Guide
Broj poruka : 1211 Godina : 50 Lokacija : Užice Datum upisa : 05.10.2010
| Naslov: Re: Reč "kanap"!? Pet 24 Feb 2012, 16:10 | |
| Mozda bi naziv "misji rep" bio jednako zbunjujuci....ja koristim izraz kanap, nekako mi konac izgleda kao pletenica ili hypron tako da cu ga i dalje nazivati kanapom. Nije ni fly line, jer mi se cini da taj naziv blize odredjuje leteci kanap ili konac koji vuce leteca glava ili shooting head, a sve ovo cini mi se nema nikakve veze sa musicarskim stazom... | |
|
| |
Emirk Fly fisherman
Broj poruka : 16 Lokacija : Kladanj Datum upisa : 20.02.2012
| Naslov: Re: Reč "kanap"!? Pet 24 Feb 2012, 17:06 | |
| ja licno koristim naziv struna .... | |
|
| |
Sale guitar Visitor
Broj poruka : 373 Lokacija : Beograd-NBG Datum upisa : 20.03.2010
| Naslov: Re: Reč "kanap"!? Pet 24 Feb 2012, 17:14 | |
| Ja od pocetka zovem kanap i ne verujum da ce se to promeniti | |
|
| |
Bahat Visitor
Broj poruka : 359 Godina : 42 Lokacija : Kriva Drina Datum upisa : 10.11.2011
| Naslov: Re: Reč "kanap"!? Pet 24 Feb 2012, 17:20 | |
| Struna,kanap,konac,konop,snjur,snjura...Za ove navedene sam cuo,mozda ima jos neki. | |
|
| |
Mekousna Visitor
Broj poruka : 391 Godina : 46 Lokacija : Konjic, BiH Datum upisa : 21.04.2011
| Naslov: Re: Reč "kanap"!? Pet 24 Feb 2012, 17:39 | |
| U Hercegovini je starinska verzija "tenef", valjda zbog zelenog tenefa za flyfishing, od prije 50 godina, i dan-danas ostao taj termin za sve vrste konca, kanapa - TENEF. | |
|
| |
NikolaCG INSTRUKTOR
Broj poruka : 4911 Datum upisa : 25.03.2009
| |
| |
Mixmaster MASTER
| Naslov: Re: Reč "kanap"!? Sre 04 Maj 2016, 15:35 | |
| Istraživao sam malo ovu "lingvistiku" u potrazi za tim zašto fly line zovem "konac" ili "mušičarski konac". Umalo pomislih da sam lud, pa počeh da proveravam da li sam zaista skrenuo. Tako dođoh u posed Pravilnika o sportsko ribolovnim takmičenjima u Jugoslaviji iz 1982. godine. Ovo je isečak iz odeljka o takmičenjima u mušičarskom zabacivanju: [You must be registered and logged in to see this image.]Ceo taj pravilnik ispunjen je rečju "konac", a reči "kanap" nema nigde. Najgore mi je što znam, da su reč "kanap" izbacili neuki trgovci koji do pre petnaestak godina nisu znali šta je ovo. Došao im po prvi put u radnju neki konopac sa kojim se maše i mušičari, pa ga naprečac nazvali na prvu loptu "Onaj tamo kanap za mušičarenje". Heheh, bio sam svedok toga bezbroj puta. Okretao mi se želudac kada ih čujem. Nažalost, mnogi mušičari 21. veka su došli do konca baš od takvih, pa danas (bar u Srbiji) sve odzvanja "kanap", "kanap".... Na vama je da birate, hoćete li da ga zovete po nazivu koji su mu dali nepismeni trgovci ili zvanični predstavnici sportskog ribolova. | |
|
| |
Waterfall Guide
Broj poruka : 1098 Godina : 66 Lokacija : Na Gacki Datum upisa : 26.10.2015
| Naslov: Re: Reč "kanap"!? Sre 04 Maj 2016, 16:33 | |
| - Bahat ::
- Struna,kanap,konac,konop,snjur,snjura...Za ove navedene sam cuo,mozda ima jos neki.
Žnora. To je prvi zraz koji sam cuo i jos ga uvijek koristim u krugu ribolovaca iz mojeg kraja. Mislim da dolazi iz Slovenije. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Reč "kanap"!? | |
| |
|
| |
| Reč "kanap"!? | |
|