Musicarenje.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Musicarenje.net

Fly Fishing

Portal*PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi

Reč "kanap"!?

Ići dole 
+12
NikolaCG
Mekousna
Bahat
Sale guitar
Emirk
Predrag
Gegula
LeDukri
MDujmović
Alibaba
Ranko
Mixmaster
16 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2
AutorPoruka
Murino
Admin
Admin
Murino

Broj poruka : 31734
Datum upisa : 26.04.2008

Reč "kanap"!? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Reč "kanap"!?   Reč "kanap"!? - Page 2 EmptySre 04 Maj 2016, 17:14

Djevojka, "cura", "ženska", "treba", "cava", sinonimi koje svi znamo i koristimo i razumijemo ih  Laughing !
Tako je sa mušičarskim kanapom, koncem, šnjurom, žnjorom, linijom,strunom  lol!

P.S.

Mišljenja sam, da je konac isuviše "mekan" izraz za nešto što se može baciti preko 50m!
Nazad na vrh Ići dole
http://musicarenje.net
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

Broj poruka : 10000
Godina : 55
Datum upisa : 05.08.2008

PočaljiNaslov: Re: Reč "kanap"!?   Reč "kanap"!? - Page 2 EmptySre 04 Maj 2016, 17:44

Voleo bih, da oni koji koriste izraz "kanap", prilože neki sličan dokument koji će potkrepiti poreklo te reči u mušičarenju.

Ko zna, možda ta reč nije uplivala u mušičarenje od neukih trgovaca, kako ja tvrdim.

Ja pronađoh Pravilnik o takmičenjima u sportskom ribolovu Jugoslavije iz 1982. i pokazah vam sliku. Sačekaću koliko bude bilo potrebno da vidim nešto slično kao kontra-argument.
Nazad na vrh Ići dole
Waterfall
Guide
Guide
Waterfall

Broj poruka : 1098
Godina : 66
Datum upisa : 26.10.2015

PočaljiNaslov: Re: Reč "kanap"!?   Reč "kanap"!? - Page 2 EmptySre 04 Maj 2016, 19:36

Mixmaster ::
Voleo bih, da oni koji koriste izraz "kanap", prilože neki sličan dokument koji će potkrepiti poreklo te reči u mušičarenju.

Ko zna, možda ta reč nije uplivala u mušičarenje od neukih trgovaca, kako ja tvrdim.

Ja pronađoh Pravilnik o takmičenjima u sportskom ribolovu Jugoslavije iz 1982. i pokazah vam sliku. Sačekaću koliko bude bilo potrebno da vidim nešto slično kao kontra-argument.

U dokumentu se koristi izraz "Konac" koji je jednako ispravan ili neispravan kao i svaki drugi izraz. Ne vidim zbog cega bi izraz koji je netko stavio u neki dokument bio ispravniji od onoga koji se je uvrijezio u narodu.
Nakraju, papir trpi sve a jezik je ziv i stalno se mjenja.
Najbolje je to sazeo Murino: neka svatko govori kako mu drago, glavno je da se razumijemo.
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

PočaljiNaslov: Re: Reč "kanap"!?   Reč "kanap"!? - Page 2 EmptySre 04 Maj 2016, 20:19

Istina je da se jezik menja pod raznim uticajima. Ipak, treba izbegavati da se menja pod uticajem laika.

Ovo je zanimljiva tema, ber za mene, jer nikada do pre desetak godina nisam čuo da neko mušičarski konac zove "kanap".

Čuo sam (mada retko) "struna", "šnur" i slično, ali "kanap" ili "konop", to, čini mi se, nije moglo da dođe od mušičara.

Sad čujem da su možda i varaličari upleli svoje prste u to, jer im je bilo teško da koriste reč "konac", jer su navodno taj izraz već koristili za upletene strune ili kako se već zovu...

Uglavnom, ova tema je više nego zanimljiva, jer (bar ovde u Srbiji) neretko dva mušičara iz istog grada pričaju kao da su iz različitih država. Laughing  Jedan kaže "kombinezon" (pravilno), a drugi "vaders" (skroz nepravilno). Jedan kaže "konac", a drugi "kanap"....

Ako tako nastavi da nam "živi" jezik, možda ćemo klena zvati "žabogutaljka", jer mu taj naziv bolje leži nego ovo (kao ono drvo)-klen. Laughing
Nazad na vrh Ići dole
Sale
Guide
Guide
Sale

Broj poruka : 1437
Godina : 48
Datum upisa : 04.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Reč "kanap"!?   Reč "kanap"!? - Page 2 EmptySre 09 Nov 2016, 19:54

Meni nekako pribliznije izgleda kanap , jer sama rec konac označava tanju nit
Nazad na vrh Ići dole
http://www.eurofish.co.rs
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

PočaljiNaslov: Re: Reč "kanap"!?   Reč "kanap"!? - Page 2 EmptySre 09 Nov 2016, 20:35

Sale, ti hoćeš da se ja iselim iz Srbije? Laughing
Nazad na vrh Ići dole
Bahus
Guide
Guide
Bahus

Broj poruka : 1001
Godina : 60
Datum upisa : 01.03.2012

PočaljiNaslov: Re: Reč "kanap"!?   Reč "kanap"!? - Page 2 EmptySre 09 Nov 2016, 20:38

Kanap,konop ,konac i tako dalje je cista slovenska rec,njen koren se nalazi u ,,konoplji,, biljka od cega je sve ovo pobrojano i napravljeno,Naravno kako kaze i Mix koji je sasvim u pravu da je jezik veoma bitan ,slazem se i ako me niko i ne pita,da se jezik treba negovati i cuvati u vremenu kada postoji poplava stranih reci i ,,tudjica,,ili kako ja velim tzv ,,snobizmi,,koji su navodno pomodni ali ih uglavno poprimaju oni koji svoj jezik i ne poznaju.
Dalje kada je u pitanju tudjica nametnuta nemacka rec ,,Snjur,,koja u prevodu na srpskom znaci vezica za cipelu a uglanom se koristi u Bosni,sasvim je razumljivo kako se tamo odomacila.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Reč "kanap"!?   Reč "kanap"!? - Page 2 Empty

Nazad na vrh Ići dole

Reč "kanap"!?
Nazad na vrh 
Strana 2 od 2Idi na stranu : Prethodni  1, 2

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Musicarenje.net :: FLY FISHING :: FLY CASTING-
Skoči na: