Nema jačih fightera od salmonida. Štuka samo tako izgleda, kao neki harambaša, ali njena borbenost na udici je na nivou klena ili mladice - osrednja.
No, stara je zabluda da je bolja "mušičarska riba" ona koja se više otima. Jok, atraktivnosti mušičarenja neke vrste doprinosi dugi niz faktora. Ja čak i nisam ljubitelj prevelike živahnosti riba koje kontaktiram.
Meni vrlo često dosadi da se natežem sa brojnim pastrmkama i lipljenima. Ruka me ponekad zaboli kad ih rasheftam. Vrlo često kažem "Ajde bre, izlazi već jednom, koji ti je..., pustiću te."
. Jednom sam u Sloveniji polomio vrhunski štap jer mi je dosadilo da vadim kalife od po 2-3 kg. Nemajući više živaca da ih teglim, jednu poveću sam povukao vrlo snažno i riskantno u jakom brzaku i "kvrc" štap puče i to na oko 1m od vrha.
Jes' da su mi i klenovi polomili jedan omiljeni štap na Plavskom jezeru, ali to je bilo zato što sam komade od po 1.5-2kg u neverovatnom broju (i to moram da tajim da nekoga ne opali infarkt, bolesti srca su vodeći uzrok smrti u poslednje vreme
) glisirao preko lokvanja. Tu nema druge- tippet 0.20mm, jaka bambula i čim ga pecneš odmah ga dižeš ka sebi (isto važi i za tamošnje štuke)