Musicarenje.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Musicarenje.net

Fly Fishing

Portal*PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi

Zabacivanje

Ići dole 
+2
Pedja GM
Mare035
6 posters
AutorPoruka
Mare035
Guide
Guide
Mare035

Broj poruka : 1003
Datum upisa : 25.12.2013

Zabacivanje Empty
PočaljiNaslov: Zabacivanje   Zabacivanje EmptyNed 29 Dec 2013, 09:41

Pozdrav...jel bi mogao neko da mi kaze koliko daleko musica moze da se baci i koji je prosek,tj duzina leta musica...danas sam po prvi put izasao da bacam musice i cini mi se da ja to kratko bacam...negde oko 8-9 metara,svestan sam ja da sam tek pocetnik i da ce vremenom doci do vece duzine,nego cisto me interesuje taj podatak,jer nekako mi je nelogicno da imam 25 metra kanapa a da bacim samo 8-9 metara,jel moguce da kanap nije dobar pa nece da leti i td...dosta toga me zbunjuje,bas sam se razocarao danas kad sam uspevao da dobacim samo do 8-9 metara a trudio sam se kao niko....
Nazad na vrh Ići dole
Pedja GM
Visitor
Pedja GM

Broj poruka : 267
Godina : 45
Datum upisa : 19.08.2011

Zabacivanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Zabacivanje   Zabacivanje EmptyNed 29 Dec 2013, 11:20

Ako si pocetnik to nije lose.. Moras uskladiti stap i kanap !! Ili drugacije receno moraju da budu iste klase ..ako je stap AFTMA 5# i kanap treba da bude 5# da bi to funkcionisalo kako treba tj. da mozes iskoristiti pravilno bacacke karakteristike stapa i tezinu kanapa..
Nazad na vrh Ići dole
Mare035
Guide
Guide
Mare035

Zabacivanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Zabacivanje   Zabacivanje EmptyNed 29 Dec 2013, 11:25

Da, apsolutni sam početnik...a stap sam uzeo sa cekrkom i kanapom na njemu...tako da ne znam koji je kanap ali znam da je stap aftma 6-7 i cekrk 5-6....
Nazad na vrh Ići dole
Sasats
INSTRUKTOR
INSTRUKTOR
Sasats

Broj poruka : 4279
Godina : 51
Datum upisa : 04.01.2009

Zabacivanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Zabacivanje   Zabacivanje EmptyNed 29 Dec 2013, 11:31

Nije problem u uskladjenosti pribora .

Da je stap klase 10, a kanap klase 5 ko ume bacio bi dalje od 8 m. Problem je tehnika.
Mare, vidim da si iz Jagodine. Nadji Saleta jagodinca. On je stalno ovde na forumu a iskusan je musicar.
On ce ti sigurno mnogo pomoci oko bacanja i pecanja. Sam mozes da se naucis ja sam se tako ucio
...ali to je dug i tezak put . Uz pomoc starijeg kolege mnogo ces brze savladati vestinu do potrebne mere!
Nazad na vrh Ići dole
Mare035
Guide
Guide
Mare035

Zabacivanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Zabacivanje   Zabacivanje EmptyNed 29 Dec 2013, 11:35

Apsolutno se slazem da je u pitanju tehnika,jer ja tih 8-9 metra bas onako bez problema bacim nakon par dana vezbanja...a vise ne mogu jer verovatno nemam uskladjenost pokreta,ali naucicu ja...a videcu sa sugradjaninom ako moze da mi malo pojasni to...
Nazad na vrh Ići dole
Mare035
Guide
Guide
Mare035

Zabacivanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Zabacivanje   Zabacivanje EmptyNed 29 Dec 2013, 11:37

I evo,opet sad idem da bacam malo i ucim...da bar malo se poboljsam u odnosu na prosli dan Placko
Nazad na vrh Ići dole
Pedja GM
Visitor
Pedja GM

Broj poruka : 267
Godina : 45
Datum upisa : 19.08.2011

Zabacivanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Zabacivanje   Zabacivanje EmptyNed 29 Dec 2013, 14:16

Tehnika se uci vremenom . ali dobro uskladjen pribor ce ti pomoci da pravilno naucis osnovne elemente tehnike FC!!
Nazad na vrh Ići dole
SnikS
Visitor
SnikS

Broj poruka : 499
Datum upisa : 10.04.2011

Zabacivanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Zabacivanje   Zabacivanje EmptyNed 29 Dec 2013, 16:25

Sa uvezbavanjem tehnike sa stapom te klase a predpostavljam da je i konac uparen sa klasom stapa ladno mozes ceo konac da izbacis.Samo budi uporan i vezbaj.
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

Broj poruka : 10000
Godina : 55
Datum upisa : 05.08.2008

Zabacivanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Zabacivanje   Zabacivanje EmptyNed 29 Dec 2013, 22:08

Zabacivanje možeš da naučiš uz pomoć nekog iskusnog mušičara, a nije loše da je uz to i instruktor zabacivanja. Takođe, možeš da se potpomogneš brojnim video snimcima sa Youtube-a.

Neće ti ići baš glatko, jer je mušičarsko zabacivanje skroz drugačije od zabacivanja bilo kog ribolovačkog mamca. Zapravo, jedino u mušičarenju se  ne zabacuje mamac, teg ili plovak, već struna - konac. Masa mamca-muve je neznatna i ona ne doprinosi da zabac bude lakši i dalji. Naprotiv, najbolje se zabacuje lagana i mala muva, a teške ili velike muve otežavaju posao.

Druga posebnost mušičarskog zabacivanja je postojanje zabaca unazad. Nijedan drugi ribolov nema zabacivanje unazad. To bacanje prema priobalnom žbunju i granju ćeš morati da naučiš, jer zapravo ovo zabacivanje unapred već poznaješ.

Razmisli malo o punjenju (natezanju) štapa. Kod varaličarenja, štap je natezala masa varalice, a sada će ti konac zabačen unazad vršiti tu neophodnu funkciju. Štap mora biti nategnut (napunjen - loaded) da bi se, kad ga zaustaviš nakon zamaha unapred oslobodila nakupljena energija. Zato, nemoj da dozvoliš ni da ti konac bude labav (slack) dok mašeš.

Neka ti dužina zamaha (i napred i nazad) prati dužinu konca koji zabacuješ. Kada zabacuješ nakratko, pravi kratke zamahe. Kada produžiš konac, zamahuj više i pravi duže pauze, čekajući da se konac odmota preko vrha štapa i ispravi.

Nemoj da zamahuješ kao da teraš muve, nego kao da hoćeš da baciš kamenčić u dalj. Neka zamah bude gladak sa postepenim ubrzanjem. Kada tvoja ruka dostigne najveću brzinu, tada je naglo zaustavi. Baš kao da bacaš aviončić od papira ili pikado...

Itd...
Nazad na vrh Ići dole
Mare035
Guide
Guide
Mare035

Zabacivanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Zabacivanje   Zabacivanje EmptyNed 29 Dec 2013, 22:25

hvala na savetima mix-u i ostalim ribolovcima i iskren da budem lagano ali sigurno pocinjem da shvatam i da imam duze i preciznije zabacaje!!ovo si mi sada bas lepo uprostio a i zadnjih par dana sam i sam pokusavao da odgonetnem gde gresim..i sutra sam na vodi,nadam se da ce moj 3 izlazak na vodu dati neku ribu...
Nazad na vrh Ići dole
Tapi
Fly fisherman
Fly fisherman
Tapi

Broj poruka : 1
Godina : 46
Datum upisa : 12.02.2014

Zabacivanje Empty
PočaljiNaslov: Re: Zabacivanje   Zabacivanje EmptySre 12 Feb 2014, 20:59

pozdrav svima ja sam takodje pocetnik i mnogo znace ovi saveti
Nazad na vrh Ići dole