| Zabacivanje | |
|
|
Autor | Poruka |
---|
Mare035 Guide
Broj poruka : 1003 Datum upisa : 25.12.2013
| Naslov: Zabacivanje Ned 29 Dec 2013, 09:41 | |
| Pozdrav...jel bi mogao neko da mi kaze koliko daleko musica moze da se baci i koji je prosek,tj duzina leta musica...danas sam po prvi put izasao da bacam musice i cini mi se da ja to kratko bacam...negde oko 8-9 metara,svestan sam ja da sam tek pocetnik i da ce vremenom doci do vece duzine,nego cisto me interesuje taj podatak,jer nekako mi je nelogicno da imam 25 metra kanapa a da bacim samo 8-9 metara,jel moguce da kanap nije dobar pa nece da leti i td...dosta toga me zbunjuje,bas sam se razocarao danas kad sam uspevao da dobacim samo do 8-9 metara a trudio sam se kao niko.... | |
|
| |
Pedja GM Visitor
Broj poruka : 267 Godina : 45 Lokacija : Gornji Milanovac Datum upisa : 19.08.2011
| Naslov: Re: Zabacivanje Ned 29 Dec 2013, 11:20 | |
| Ako si pocetnik to nije lose.. Moras uskladiti stap i kanap !! Ili drugacije receno moraju da budu iste klase ..ako je stap AFTMA 5# i kanap treba da bude 5# da bi to funkcionisalo kako treba tj. da mozes iskoristiti pravilno bacacke karakteristike stapa i tezinu kanapa.. | |
|
| |
Mare035 Guide
| Naslov: Re: Zabacivanje Ned 29 Dec 2013, 11:25 | |
| Da, apsolutni sam početnik...a stap sam uzeo sa cekrkom i kanapom na njemu...tako da ne znam koji je kanap ali znam da je stap aftma 6-7 i cekrk 5-6.... | |
|
| |
Sasats INSTRUKTOR
Broj poruka : 4279 Godina : 51 Lokacija : Trstenik Datum upisa : 04.01.2009
| Naslov: Re: Zabacivanje Ned 29 Dec 2013, 11:31 | |
| Nije problem u uskladjenosti pribora .
Da je stap klase 10, a kanap klase 5 ko ume bacio bi dalje od 8 m. Problem je tehnika. Mare, vidim da si iz Jagodine. Nadji Saleta jagodinca. On je stalno ovde na forumu a iskusan je musicar. On ce ti sigurno mnogo pomoci oko bacanja i pecanja. Sam mozes da se naucis ja sam se tako ucio ...ali to je dug i tezak put . Uz pomoc starijeg kolege mnogo ces brze savladati vestinu do potrebne mere! | |
|
| |
Mare035 Guide
| Naslov: Re: Zabacivanje Ned 29 Dec 2013, 11:35 | |
| Apsolutno se slazem da je u pitanju tehnika,jer ja tih 8-9 metra bas onako bez problema bacim nakon par dana vezbanja...a vise ne mogu jer verovatno nemam uskladjenost pokreta,ali naucicu ja...a videcu sa sugradjaninom ako moze da mi malo pojasni to... | |
|
| |
Mare035 Guide
| Naslov: Re: Zabacivanje Ned 29 Dec 2013, 11:37 | |
| I evo,opet sad idem da bacam malo i ucim...da bar malo se poboljsam u odnosu na prosli dan | |
|
| |
Pedja GM Visitor
Broj poruka : 267 Godina : 45 Lokacija : Gornji Milanovac Datum upisa : 19.08.2011
| Naslov: Re: Zabacivanje Ned 29 Dec 2013, 14:16 | |
| Tehnika se uci vremenom . ali dobro uskladjen pribor ce ti pomoci da pravilno naucis osnovne elemente tehnike FC!! | |
|
| |
SnikS Visitor
Broj poruka : 499 Lokacija : Aleksinac Datum upisa : 10.04.2011
| Naslov: Re: Zabacivanje Ned 29 Dec 2013, 16:25 | |
| Sa uvezbavanjem tehnike sa stapom te klase a predpostavljam da je i konac uparen sa klasom stapa ladno mozes ceo konac da izbacis.Samo budi uporan i vezbaj. | |
|
| |
Mixmaster MASTER
Broj poruka : 10000 Godina : 55 Lokacija : Niš Datum upisa : 05.08.2008
| Naslov: Re: Zabacivanje Ned 29 Dec 2013, 22:08 | |
| Zabacivanje možeš da naučiš uz pomoć nekog iskusnog mušičara, a nije loše da je uz to i instruktor zabacivanja. Takođe, možeš da se potpomogneš brojnim video snimcima sa Youtube-a.
Neće ti ići baš glatko, jer je mušičarsko zabacivanje skroz drugačije od zabacivanja bilo kog ribolovačkog mamca. Zapravo, jedino u mušičarenju se ne zabacuje mamac, teg ili plovak, već struna - konac. Masa mamca-muve je neznatna i ona ne doprinosi da zabac bude lakši i dalji. Naprotiv, najbolje se zabacuje lagana i mala muva, a teške ili velike muve otežavaju posao.
Druga posebnost mušičarskog zabacivanja je postojanje zabaca unazad. Nijedan drugi ribolov nema zabacivanje unazad. To bacanje prema priobalnom žbunju i granju ćeš morati da naučiš, jer zapravo ovo zabacivanje unapred već poznaješ.
Razmisli malo o punjenju (natezanju) štapa. Kod varaličarenja, štap je natezala masa varalice, a sada će ti konac zabačen unazad vršiti tu neophodnu funkciju. Štap mora biti nategnut (napunjen - loaded) da bi se, kad ga zaustaviš nakon zamaha unapred oslobodila nakupljena energija. Zato, nemoj da dozvoliš ni da ti konac bude labav (slack) dok mašeš.
Neka ti dužina zamaha (i napred i nazad) prati dužinu konca koji zabacuješ. Kada zabacuješ nakratko, pravi kratke zamahe. Kada produžiš konac, zamahuj više i pravi duže pauze, čekajući da se konac odmota preko vrha štapa i ispravi.
Nemoj da zamahuješ kao da teraš muve, nego kao da hoćeš da baciš kamenčić u dalj. Neka zamah bude gladak sa postepenim ubrzanjem. Kada tvoja ruka dostigne najveću brzinu, tada je naglo zaustavi. Baš kao da bacaš aviončić od papira ili pikado...
Itd... | |
|
| |
Mare035 Guide
| Naslov: Re: Zabacivanje Ned 29 Dec 2013, 22:25 | |
| hvala na savetima mix-u i ostalim ribolovcima i iskren da budem lagano ali sigurno pocinjem da shvatam i da imam duze i preciznije zabacaje!!ovo si mi sada bas lepo uprostio a i zadnjih par dana sam i sam pokusavao da odgonetnem gde gresim..i sutra sam na vodi,nadam se da ce moj 3 izlazak na vodu dati neku ribu... | |
|
| |
Tapi Fly fisherman
Broj poruka : 1 Godina : 46 Lokacija : vrnjacka banja Datum upisa : 12.02.2014
| Naslov: Re: Zabacivanje Sre 12 Feb 2014, 20:59 | |
| pozdrav svima ja sam takodje pocetnik i mnogo znace ovi saveti | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Zabacivanje | |
| |
|