Musicarenje.net Fly Fishing |
|
| Razmišljanja na temu FT competition | |
| | Autor | Poruka |
---|
Stars Member Guide
Broj poruka : 579 Godina : 47 Lokacija : Kolasin, Montenegro Datum upisa : 30.10.2014
| Naslov: Razmišljanja na temu FT competition Sub 10 Dec 2016, 11:26 | |
| Ja bi da malo prodiskutujemo o ovome.
Posle zavrsenog proslog takmicenja, pale su mi na tikvu neke teme za diskutovanje, al nijesam htio tada da ne ispadne lisica i grozdje... Prvo stvarno treba pohvaliti sve na trudu i ucescu i atmosferi,al najvise truda i zivota svakako ulaze Cicko i svaka mu-vam cast na tome!!!
Mislim da bi u ovom novom krugu trebalo definisati malo bolje takmicarske kategorije. Pod tim mislim da se mora uvesti i pravilo da imitacija MORA da bude za lov i da se sa njom moze i mora uhvatiti riba. Ovo se ne odnosi na realistik kategoriju.
Znaci, ako je kategorija suva muva, onda tu ne moze da bude kreacija uradjena od zice i lijepka koja tone ko kamen. kategorija nifa- nimfa koja nema otezanje, ili strimer koji ne moze da potone itd....
Realistik kategorija sluzi za pokazivanje realizma i te musice u principu ne sluze za lov nego za ukras i izlozbu, a ostale kategorije bi trebale da predstavljaju muve koje love ribu.
Recimo nimfa - iz druzenja sa vrsnim nimfarosima (oni koji love na JEDNU muvu, a ne na tri, dvije ili olovne kugle i sacme i cuda), naucio sam da je osnovna stvar nimfe otezanje, i da je najteze sto bolje otezati muvu, a ne izgubiti siluetu. Tako da nije ok da se rade nimfe da izgledaju sto ljepese i prirodnije,a da nemaju osnovnu osobinu za tu kategoriju - tezinu..
Da ne idem sad po kategorijama..
Nije mi namjera da nekog kritikujem ili da omalovazavam ovu divnu manifestaciju, naprotiv zelim da bude sto profesionalnija ida zivi dugo.
| |
| | | Mixmaster MASTER
Broj poruka : 10000 Godina : 55 Lokacija : Niš Datum upisa : 05.08.2008
| Naslov: Re: Razmišljanja na temu FT competition Sub 10 Dec 2016, 13:44 | |
| To je preporuka onima koji ocenjuju. Od mene, neupotrebljiva muva ne dobija poene, čak i da je u kategoriji "realistična". Sa Starsom se jedino ne slažem da kod nimfe mora da bude mega masivnosti. Postoji puno tehnika nimfarenja, puno vrsta riba koje nimfarimo i niz raznoraznih faktora. Neretka greška vezača i nimfaroša je preteška nimfa. | |
| | | Murino Admin
Broj poruka : 31734 Datum upisa : 26.04.2008
| Naslov: Re: Razmišljanja na temu FT competition Sub 10 Dec 2016, 14:10 | |
| Stars ! Ja sam otvorio temu kako si tražio, odmah po pisanju tvog posta koju nisi najverovatnije vidio Evo je ovdje : https://musicarenje.forumsr.net/t5969-obavjestenja-o-takmieenju-i-vasa-pitanjaPošto si otvorio novu, ovu ću preimenovati , a staru obrisati. Što se tiče pravila, mislim da su mnoge tvoje sugestije na mjestu, ali je tačmičenje ušlo u završnu fazu . Što znači da su ona finalizovana jer su učesnici morali znati pravila pod kojim učestvuju. Tako da ove godine nema odvajanja po kategorijama već će se bodovati kompletna postavka takmičara koju sami takmičari shodno svojim mjerilima postave i u kojima se može naći kombinacija kategorija koja najviše odgova odredjenom takmičaru. Administracija je morala pronaći način da nagradni fond bude u skladu sa predhodnim takmičenjima a, takmičenje po kategorijama je zahtjevalo ogroman broj nagradjenih jer se uporedo odvija i takmičenje u fotografiji . Znači , najbolje bi bilo da diskusiju na ovu temu započnemo na kraju ovog ciklusa za sljedeći ciklus takmičenja. | |
| | | Maki Visitor
Broj poruka : 309 Godina : 39 Lokacija : Beograd Datum upisa : 19.01.2011
| Naslov: Re: Razmišljanja na temu FT competition Sub 10 Dec 2016, 16:37 | |
| Stars, i ja se u potpunosti slazem sa tobom. Ja bih jos dodao mada sam to Cicku i predlozio da se potpuno ukine koriscenje filtera i fotosopa na ovom takmicenju, cisto da stvarnoznamo kako imitacija izgleda, i da nam za sisanje nozica ne sluzi fotosop nego makazice...
Sve u svemu takmicenje je odlicno, i jedva cekam kreacije! | |
| | | Predrag Guide
Broj poruka : 1211 Godina : 50 Lokacija : Užice Datum upisa : 05.10.2010
| Naslov: Re: Razmišljanja na temu FT competition Sub 10 Dec 2016, 16:48 | |
| Ako cemo komentarisati kakve takmicarske kreacije moraju biti....zasto nimfa MORA da bude otezana..danas ima toliko tonucih kanapa raznih klasa da je sasvim dovoljna tungsten glava.....
Druga stvar koja mozda treba da se komentarise je ta da ne postoji nacin ukinuti dogovorno, bratsko ili glasanje na bilo kojoj osnovi pa cak i po osnovi licnog ukusa...misljenja sam da ako ce ovo takmicenje da poraste i bude neko mozda sire sa vise ucesnika i internacionalno onda MORA da postoji komisija a da clanovi samo posmatraju...naopako da sami ucesnici glasaju....
Takmicenje u FT, forumsko, moze da bude sa kompetentnom komisijom...koja ce glasati i davati poene muvama koje vrede u svojoj kategoriji...po vise osnova...materijal, tehnike, proporcije i sl....
Poslednji put izmenio Predrag dana Ned 11 Dec 2016, 01:23, izmenio ukupno 2 puta | |
| | | Murino Admin
Broj poruka : 31734 Datum upisa : 26.04.2008
| Naslov: Re: Razmišljanja na temu FT competition Sub 10 Dec 2016, 17:10 | |
| auuuu Predražee Navedi mi takvo takmičenje, pa da ovo moje "neozbiljno" uporedim. Moguće je obezbijediti još širu internacionalizaciju ovoga časa (mada je takmičenje već takvo, na pr. prošle godine su takmičari došli iz 9 država) jer je nagradni fond fantastičan i ko želi da čita mogao je da pročita da je u osnovi primarna promocija tajera prije svega sa foruma. Zatim da dodam da i slanje nagrada i komunikacija sa strancima oduzima poprilično vremena i novca, a ja od FT takmičenja nemam nikakvu materijalnu dobit , osim glavobolje i redovnog zamjeranja sa onima koji gube. Inače sa renomeom koji ima forum i veb stranica i poznanstvima ovo takmičenje bi bilo koliko sjutra organizovano u kompletu samo sa "stranacima". Takodje, ne čitate pažljivo pravila . Da ste ih pažljivo pročitali shvatili bi da za većinu ovih nabrojanih primedbi ne bi bilo mjesta. Recimo sugestije oko glasanja su nepotrebne jer je navedeno da će takmičarske kreacije ocijeniti komisija.Takodje, napisano je da ove godine nema nagradjivanja po kategorijama. Jedino ovo oko "šminkanja" takmičarskih kreacija može da se uzme u obzir i predloži takmičarima da će im to oduzimati poene prilikom glasanja, ali uz obaveznu što kvalitetniju fotografiju jer će se u osnovi preko fotografije ocijenjivati radovi takmičara. | |
| | | Stars Member Guide
Broj poruka : 579 Godina : 47 Lokacija : Kolasin, Montenegro Datum upisa : 30.10.2014
| Naslov: Re: Razmišljanja na temu FT competition Sub 10 Dec 2016, 19:09 | |
| @Cicko vidio sam da si izmjestio, al morao sam novu temu jer ovo su razmisljanja a ne pitanja i objasnjenja Malo sam preopsirno rekao za nimfu, prihvatam sugestije, mislio sam reci ... imitiras larvu tulara..odredjeni stadijum trazi odredjene tezine. Nijesam mislio da se mijenja nista bez da se uvede pravilo da muva mora da bude upotrebljiva u ribolovu. ps. @predrag Ne ulazim u polemiku oko nimfarenja,al ne vidjoh da veliki znalci koriste tonuce sisteme...kazu los kontakt | |
| | | Mixmaster MASTER
Broj poruka : 10000 Godina : 55 Lokacija : Niš Datum upisa : 05.08.2008
| Naslov: Re: Razmišljanja na temu FT competition Sub 10 Dec 2016, 20:03 | |
| Kada ocenjujete nimfe, nemojte da se držite jedne ribe, jednog tipa voda ili jedne nimfaroške tehnike. Razmislite malo dublje šta je to nimfarenje (i mušičarenje), pre nego što nekome date ocenu za neki zgužvonjak od muve, koja je "ubica" za nešto što vam možda nije palo na pamet. Možda neko od vas nije nimfario mrene, možda nije nikada video šarana, možda nije upecao jezersku mladicu ili pastrmku, kao ni karaša i bodorku, ali sve su to ribe koje se nimfare i za koje je potreban i Fly Tying-majstor. Ne dozvolite da vam promakne nečija FT majstorija zbog brzopletosti ili neznanja. Sada ste u FT žiriju! Drugo, iskusna adminstracija ima odlične metode eliminisanja "burazerskog" glasanja, kome su mnogi od vas skloni. Nemojte to da radite, da se ne brukate bezveze. Ih, koliko sam se poruka načitao (upućenih meni) kako bi trebalo da glasam za ovog ili onog drugara. Niko mi ne napisa "Glasaj za onog, jer je mnogo dobar vezač" . Jedan mi i dan-danas prigovara što ne dajem sve poene svojim sugrađanima, nego "moraju da se oslanjaju na poštene glasove". | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Razmišljanja na temu FT competition | |
| |
| | | | Razmišljanja na temu FT competition | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |
|