Musicarenje.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Musicarenje.net

Fly Fishing

Portal*PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi

Nimfe jednodnevki

Ići dole 
2 posters
AutorPoruka
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

Broj poruka : 10000
Godina : 55
Datum upisa : 05.08.2008

Nimfe jednodnevki Empty
PočaljiNaslov: Nimfe jednodnevki   Nimfe jednodnevki EmptyPet 04 Jan 2019, 11:10

Opet me zabavlja entomologija.

Nimfe jednodnevki 31656322357_964ff408fb_c

Mušičari uglavnom raspoznaju krilate stadijume insekata, ali ako je već nimfarenje u poslednjih nekoliko godina uzelo maha, onda ne bi bilo loše da "prekaljeni nimfaroši" u glavi imaju i nešto više od pukog vođenja nimfi dugačkim štapom i šarenom strunom. E, pošto su jednodnevke najpopularnije i najpoznatije, evo nove teme.
Nazad na vrh Ići dole
Waterfall
Guide
Guide
Waterfall

Broj poruka : 1098
Godina : 66
Datum upisa : 26.10.2015

Nimfe jednodnevki Empty
PočaljiNaslov: Re: Nimfe jednodnevki   Nimfe jednodnevki EmptySub 05 Jan 2019, 08:24

Vodjenje nimfe po brzaku, tkzv Cesko ili jos gore, Francusko nimfarenje je nacin nimfarenja koji najmanje volim. Puno je zanimljivije kad se nimfa baca dalje od onog kad imamo nimfu na "direktnoj liniji" sa vrhom stapa.
Naravno, indikator je iskljucen i nisam ga jos nikad koristio. Kad se nimfa baci dovoljno daleko da se ne moze osjetiti onaj fini dodir na stapu pocinje prava zabava. Tu je puno teze vidit pravi moment kad je riba uzela imitaciju tako da treba biti maximalno koncentriran na putanju znore koja se spusta nizvodno nosena strujom. Ima tu dosta kontri u prazno kad nimfa okrzne neku travku, dno ili lupi u kamen isto kao sto i zakasnjele kontre kod pravog griza nisu rijetkost ako nismo potpuno skoncentrirani na putanju znore. Bude i da nam odbljesak na vodi prekrije tu finu promjenu putanje znore koja znaci griz.
Kad pustimo da nam struja odnese imitaciju nizvodno i u dead driftu potjeramo nimfu prema povrsini cesto se desava griz. Ali taj je griz puno lakse detektirat jer je znora, iako u luku, ipak donekle napeta.
Uglavnom, sto se nimfarenja tice, do sad nisam nikad lovio na Francuski nacin a gotovo sam siguran da i necu je za takav nacin ribolova musicarac i nije potreban. Dovoljan je i duzi direktas. Ceski nacin je cesto i jedini nacin kojim se moze nimfarit kad smo u brzacima tako da ce taj nacin ribolova i dalje imati armiju poklonika.
A nacin nimfarenja kad lovimo u struji bez indikatora i bez direktnog kontakta sa nimfom smatram za vrlo sportski i cesto tako lovim, najvise na Gacki i slicnim vodama. Ima tu jos dosta finesi i raznih tehnika pa ce biti zanivljivo ako se ta tema malo razvije. Mixe, dobru si temu otvorio.
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

Broj poruka : 10000
Godina : 55
Datum upisa : 05.08.2008

Nimfe jednodnevki Empty
PočaljiNaslov: Re: Nimfe jednodnevki   Nimfe jednodnevki EmptySub 05 Jan 2019, 19:46

Ja nimfarim na nekoliko načina i brzo i često ih menjam u skladu sa okolnostima.
Nemam nikakav problem čak i da prikačim indikator, mada je uglavnom nepotreban.

Nego, nije to tema, nego "Nimfe jednodnevki", a ja sam danas probijao led da bih napravio slike nimfe Ephemera danica:

Nimfe jednodnevki 46566028532_f9fd1cce16_c

Naša najpoznatija jednodnevka, koju prepoznaju i mušičari sa osrednjim znanjem i IQ.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

Nimfe jednodnevki Empty
PočaljiNaslov: Re: Nimfe jednodnevki   Nimfe jednodnevki Empty

Nazad na vrh Ići dole

Nimfe jednodnevki
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Lako do trajne nimfe

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu