Murino Admin
Broj poruka : 31734 Datum upisa : 26.04.2008
| Naslov: Tipulidae ! Ned 01 Feb 2009, 02:08 | |
| Ovo nadjoh u fotke od letos !!! | |
|
Murino Admin
Broj poruka : 31734 Datum upisa : 26.04.2008
| Naslov: Re: Tipulidae ! Ned 01 Feb 2009, 02:22 | |
| | |
|
MikiTenkara Guide
Broj poruka : 2508 Godina : 50 Lokacija : Podgorica Datum upisa : 09.11.2008
| Naslov: Re: Tipulidae ! Sre 08 Apr 2009, 19:18 | |
| Evo tipule iz moje fontane. Ovi insekti izgledaju kao veliki komarci i takodje pripadaju rodu dvokrilaca (diptera), a velicina im varira od 2.cm pa sve do 6,5cm. Koliki je njihov uspjeh u musicarenju, ne mogu vam reci, jer nijesam nikad lovio ovim imitacijama, a vezao sam ih. Čitao sam da su u UK popularne za lov na jezerima, kada se sistem od tri musice povlaci po vodi. | |
|
MikiTenkara Guide
Broj poruka : 2508 Godina : 50 Lokacija : Podgorica Datum upisa : 09.11.2008
| Naslov: Re: Tipulidae ! Sre 08 Apr 2009, 19:32 | |
| Napomena.... ovi insekti, iako liče na komarce nijesu opasni po ljude, jer se ne hrane krvlju. Nevjerovatno je to, da se krilati insekti uopste ne hrane,ili vrlo rijetko uzimaju biljni nektar. Različite vrste žive u razlicitim uslovima. Jedne za svoja staništa biraju muljevite obale potoka,dok druge nastanjuju planinske rijeke. Ono sto je nama musicarima vazno,je da se pojavljuju od ranog proljeca do kasne jeseni,i kao veoma losi letaci,lako dospiju u vodu,i lak su plijen pastrmkama.Pri lovu sa imitacijama tipula,ne preporucuje se kontra,jer.... Riba ovako odrasle, odnosno velike insekte napada u dvije faze, prva bi bila kada je potopi pod povrsinu vode, kako joj ne bi insekt umakao, a te ga onda proguta. E sad, da ne bude kako ja puno znam,ovo sam sve procitao u tekstu koji su napisali Goran Grubic i Aleksandar Panic. | |
|
Saležupa Guide
Broj poruka : 2198 Godina : 53 Lokacija : Aleksandrovac - Župa Datum upisa : 05.05.2008
| |