Musicarenje.net Fly Fishing |
|
| Lov lipljena suhom muhom | |
|
+33Waterfall Murino Lale Face90 NMilanovic Bosko Vulevic Miky Stibra ShoneFly Bahus Peja Stimulator 64 Thymallus Mohiko Redtag Damirt82 MM Edin-NP Ervin-Eko Mixmaster Sasa D Labud Predrag NikolaCG Ivica R. Brankoogi Keno MikiTenkara Davor Bogi Madjoni Sasats Renafly 37 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Silvio Guide
Broj poruka : 1829 Godina : 46 Lokacija : Na Neretvi Datum upisa : 28.12.2010
| Naslov: Re: Lov lipljena suhom muhom Pon 13 Jul 2015, 10:50 | |
| Nije loše komentarisati za to i služe forumi...a drugi dio savjeta je skroz uredu :ziveli : | |
| | | Bahus Guide
Broj poruka : 1001 Godina : 60 Lokacija : Zaječar Datum upisa : 01.03.2012
| Naslov: Re: Lov lipljena suhom muhom Pon 13 Jul 2015, 16:28 | |
| Bez imalo pristrasnosti i losih namera, nemam nameru da budem Mixov advokat ali nemogu a da ne primetim da postoji od strane pojedinih musicara neka doza ljubomore prema njemu, no iskreno reci i ja sam u pocetku imao malo predrasude kojoj nisam dozvolio da predvlada mnome.Ali ovo je vec treca godina da pomalo provodim vreme sa ovim covekom koji ima veliko srce a o ribolovu ogromno znanje i to ne o bilo kojem ribolovu nego bas o flay fishingu.imao sam prilike da licno metrom merim i smanjujem njegove ulove, nasta se on samo smejao Veliki je poznavaoc ovih voda , zao mi je sto mnoge ne poznajem ali on je bez imalo skromnosti stvaran i veliki beli lovac.Nadam se da cu imati zadovoljstvo da sa njim ili u njegovoj blizini ponovo lovim. | |
| | | Silvio Guide
| Naslov: Re: Lov lipljena suhom muhom Uto 14 Jul 2015, 08:34 | |
| Ma znam ja Mixa ima 10 god tako da je bez veze stajati na njegovu stranu jer će mu se čamac onda da prevrne Zajebana je to vrsta... najbolje uzima na suhu... | |
| | | Mixmaster MASTER
Broj poruka : 10000 Godina : 55 Lokacija : Niš Datum upisa : 05.08.2008
| Naslov: Re: Lov lipljena suhom muhom Uto 14 Jul 2015, 09:46 | |
| Hehe, mene dobro ne znaju ni članovi MSN, sa kojima idem u ribolov, a kamoli ti Silvio. Oni me poznaju pomalo, a ti nikako. Heh, ni sam sebe nisam stigao da upoznam za ovih 45 godina, 9 meseci i 13 dana. Nego, vratimo se mi temi. Lipljen na suvu - to je jedini pravi način mušičarenja ove vrste. Nimfarenje je odvratno, jer nije nimalo mušičarsko. Zašto? Pa, iz jednostavnog razloga jer je lipljen prava dry-fly riba, pa je bljak konstantno mu gurati nife i preoravati dno. Razumljivo je da neko nimfari karaše, grgeče, deverike, mrene...i slične ribe koje se nikada ne dižu na površinu, ali lipljena koji ni kada nema ničega na površini ne može ni sat vremena da sastavi da ne bućne, e to je sramota. Da, i ja se stidim kad vežem nimfu i zaorem dno u potrazi za lipljenom. Povremeno to radim, čisto da ne ispadne da je to neka mudrost koju znaju samo odabrani. hehehe, smešno. A nikako ne treba smetnuti sa uma da većina nimfaroša-lipljenaša ima i jednu specijalnu tehniku koja nema nikakve veze sa mušičarenjem. Kopaju nogama po dnu! Razgrćući kamenje na dnu reke, podižu nimfe i ostale slične organizme. Lipljen - budala - za nekoliko sekundi dolazi na "hranilište" i čitavo jato kapitalaca se parkira iza nogu "mušičara". Takvi hvataju velike komade.... Pa, zar je to mušičarenje? | |
| | | Silvio Guide
| Naslov: Re: Lov lipljena suhom muhom Uto 14 Jul 2015, 10:09 | |
| Nisi ti takva enigma brale recimo da si enigma kao lipljen od 40cm na suhu ali ništa više od toga... Tema je ribolov lipljena suhom muhom a ne nimfarenje i ine tehnike kopanje batrljanje itd... pa zar ovako plemenitu i lijepu ribu da na kruh lovim ili da trljam nogama od dno nebi li ga prevario vitez zahtjeva vitešku igru i sam se uvijek sa poštovanjem odnosim prema ovoj ribi kako joj i dolikuje.
Recimo za velike lipljene zora zna da bude veoma produktivna kad je suha u pitanju ali recimo i po podneva ako lovimo na suhu. Sad dolazi vrijeme žutih i gnojavo žutih beatida koje će lipac da krene srkati čim se pođu rojiti a u podne mravić, red tag, maleni grifitsgnat zanju da budu opasno produktivne muhe. I naravno posljednji prizor je muha koju svakako vrijedi na 16 i 14 u svaka doba ponuditi lipljenu. | |
| | | Mixmaster MASTER
| Naslov: Re: Lov lipljena suhom muhom Uto 14 Jul 2015, 10:32 | |
| Dobar poznavalac dry-fly mušičarenja će maznuti i kapitalnog lipljena. Ali, možda neće to pokušavati po ceo dan ili svaki dan. Takav mušičar će odabrati vreme da mazne najvećeg. Možda će zabacivati 1h dnevno, a ne besomučno pokušavati i kad treba i kad ne treba biti na vodi.
Nažalost, mnogi "mušičari 21. veka" su navikli da pecaju i hvataju lipljena kadgod im se prohte. Nema tu onog vrlo važnog "tempiranja" kada ćeš se naći na pravom mestu. Ako ga u tom trenutku nema na površini ili mu je teško naći suvu, odmah se hvataju za "oranje".
Po meni, to je sasvim naopak i "ne-ribarski" pristup ribolovu. | |
| | | Keno Guide
Broj poruka : 569 Godina : 61 Lokacija : Novi Pazar Datum upisa : 16.02.2009
| Naslov: Re: Lov lipljena suhom muhom Uto 14 Jul 2015, 19:21 | |
| Mix | |
| | | Bahus Guide
Broj poruka : 1001 Godina : 60 Lokacija : Zaječar Datum upisa : 01.03.2012
| Naslov: Re: Lov lipljena suhom muhom Uto 14 Jul 2015, 20:44 | |
| Kad bi mene neko pitao ili kad bi mogao da odlucujem, strogo bih zabranio nimfarenje na revirima a posebno na plavskom reviru,ovo bedacko nimfarenje ljipljana i trljanje dna sam video i bas me iritira.. | |
| | | Mixmaster MASTER
| Naslov: Re: Lov lipljena suhom muhom Uto 03 Nov 2015, 10:55 | |
| Lipljen na suvu! ...i majska na mojoj levoj ruci. Jedan dan je živela (izvan vode) i iskoristila je priliku da se slika. | |
| | | Peja Guide
Broj poruka : 716 Godina : 47 Lokacija : Pozega Datum upisa : 26.03.2011
| Naslov: Re: Lov lipljena suhom muhom Uto 03 Nov 2015, 11:28 | |
| ,i uvek sa dobrim ribama | |
| | | ShoneFly Champion Fly Tying Competition 'Musicarenje.net 2015'
Broj poruka : 2568 Lokacija : bare,rukavci,kanali Datum upisa : 25.06.2009
| Naslov: Re: Lov lipljena suhom muhom Sub 07 Nov 2015, 11:07 | |
| Žut kao dukat | |
| | | Stibra Fly fisherman
Broj poruka : 19 Godina : 53 Lokacija : Zagreb Datum upisa : 07.02.2014
| Naslov: Re: Lov lipljena suhom muhom Ned 20 Dec 2015, 22:15 | |
| Lipljan mi je omiljena riba, lovim ih na Kupi, Kupici i na Dobri uglavnom i nekoliko prekrasnih ribolova na Savinji u Sloveniji. Prošle godine sam malo pokušavao sa nimfama kad sam počeo mušičariti, ali sam se brzo totalno prebacio na suhu muhu.
U šestom mjesecu ga lovim najviše na velike tulare (jelen ili CDC), uglavnom udica 12,10, nekad i 8 u sumrak, a ostatak sezone na red tagove, midgeve, BWO i emergere na udicama od 16-20. Samo sam jednom imao slučaj na Kupi da su uzimali isključivo ultra sitne muhe, pa sam lovio odlično na veličinu 22-24.
Prema skromnom iskustvu, u vrijeme kad se na vodi ne može vidjeti niti jedan kolobar, lipljana se može isprovocirati sa suhom muhom i to tako da se lovi na skoro svaki drugi zabac. Ovo je posebno izraženo preko ljeta oko sredine dana, od 11-14 sati, nekad nema niti jedne muhe u zraku, a dižu se kao ludi na umjetnu muhu.
Što se selektivnosti tiče, primjetio sam da su selektivni uglavnom u mirnijim dijelovima rijeke i to u sat-dva prije sumraka. U sami sumrak je lakše, jer počnu uzimati skoro sve, samo je bitna veličina.
I na Kupi i na Kupici sam ove sezone ulovio više komada po 50 cm (rekord 51 cm, nažalost nisam slikao), a 40 cm ih je bilo jako puno tokom godine. | |
| | | Mixmaster MASTER
| Naslov: Re: Lov lipljena suhom muhom Ned 20 Dec 2015, 23:14 | |
| Ponašanje lipljena se razlikuje od reke do reke. Gotovo svaka ima drugačiji sastav insekata i ostalih lipljenskih zalogaja, pa je to verovatno glavni razlog tome. Zapravo, teško je naći dve reke sa istim sastavom dna (što se kasnije odražava na površinski hatch).
Negde postane ekstra-probirljiv baš u sumrak, dok je negde probirljiviji tokom dana. Takođe, na nekim rekama se često diže na suvu, dok postoje reke na kojima uglavnom nije nimalo pametno loviti površinskim tehnikama... | |
| | | ShoneFly Champion Fly Tying Competition 'Musicarenje.net 2015'
Broj poruka : 2568 Lokacija : bare,rukavci,kanali Datum upisa : 25.06.2009
| Naslov: Re: Lov lipljena suhom muhom Pon 21 Dec 2015, 11:03 | |
| - Mixmaster ::
- Ponašanje lipljena se razlikuje od reke do reke. Gotovo svaka ima drugačiji sastav insekata i ostalih lipljenskih zalogaja, pa je to verovatno glavni razlog tome. Zapravo, teško je naći dve reke sa istim sastavom dna (što se kasnije odražava na površinski hatch).
Negde postane ekstra-probirljiv baš u sumrak, dok je negde probirljiviji tokom dana. Takođe, na nekim rekama se često diže na suvu, dok postoje reke na kojima uglavnom nije nimalo pametno loviti površinskim tehnikama... Potpisujem iako imam jako malo iskustva sa lipcima ,tako se namestilo da sam imao prilike da ih lovim na totalno drugačijim rekama ,na jednoj su se dizali na velike insekte tipa kamenjarka na #10 a na drugoj upravo suprotno na sitne kedise i mrave ,mislim da su čak i godišnje doba tj isti mesec u pitanju . | |
| | | Miky Visitor
Broj poruka : 107 Godina : 31 Lokacija : Rijeka Datum upisa : 12.10.2014
| Naslov: Re: Lov lipljena suhom muhom Pon 21 Dec 2015, 12:17 | |
| - Stibra ::
- Lipljan mi je omiljena riba, lovim ih na Kupi, Kupici i na Dobri uglavnom i nekoliko prekrasnih ribolova na Savinji u Sloveniji.Prošle godine sam malo pokušavao sa nimfama kad sam počeo mušičariti, ali sam se brzo totalno prebacio na suhu muhu.U šestom mjesecu ga lovim najviše na velike tulare (jelen ili CDC), uglavnom udica 12,10, nekad i 8 u sumrak, a ostatak sezone na red tagove, midgeve, BWO i emergere na udicama od 16-20. Samo sam jednom imao slučaj na Kupi da su uzimali isključivo ultra sitne muhe, pa sam lovio odlično na veličinu 22-24.
Prema skromnom iskustvu, u vrijeme kad se na vodi ne može vidjeti niti jedan kolobar, lipljana se može isprovocirati sa suhom muhom i to tako da se lovi na skoro svaki drugi zabac. Ovo je posebno izraženo preko ljeta oko sredine dana, od 11-14 sati, nekad nema niti jedne muhe u zraku, a dižu se kao ludi na umjetnu muhu. Što se selektivnosti tiče, primjetio sam da su selektivni uglavnom u mirnijim dijelovima rijeke i to u sat-dva prije sumraka. U sami sumrak je lakše, jer počnu uzimati skoro sve, samo je bitna veličina. I na Kupi i na Kupici sam ove sezone ulovio više komada po 50 cm (rekord 51 cm, nažalost nisam slikao), a 40 cm ih je bilo jako puno tokom godine. Оvaj post mi jako puno pomaže, inače sam se ove godine preselio u Rijeku pa planiram iči mušićariti na Kupu i Kupicu, sad znam i na šta loviti kolega još ako bi bio dobar pa malo objasnio teren na kojem si lovio može i u PM da ne odemo u off | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Lov lipljena suhom muhom | |
| |
| | | | Lov lipljena suhom muhom | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |
|