Musicarenje.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Musicarenje.net

Fly Fishing

Portal*PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi

Lov lipljena suhom muhom

Ići dole 
+33
Waterfall
Murino
Lale
Face90
NMilanovic
Bosko Vulevic
Miky
Stibra
ShoneFly
Bahus
Peja
Stimulator 64
Thymallus
Mohiko
Redtag
Damirt82
MM
Edin-NP
Ervin-Eko
Mixmaster
Sasa D
Labud
Predrag
NikolaCG
Ivica R.
Brankoogi
Keno
MikiTenkara
Davor
Bogi
Madjoni
Sasats
Renafly
37 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 10, 11, 12  Sledeći
AutorPoruka
Silvio
Guide
Guide
Silvio

Broj poruka : 1829
Godina : 46
Datum upisa : 28.12.2010

Lov lipljena suhom muhom - Page 6 Empty
PočaljiNaslov: Re: Lov lipljena suhom muhom   Lov lipljena suhom muhom - Page 6 EmptyPon 13 Jul 2015, 10:50

Nije loše komentarisati za to i služe forumi...a drugi dio savjeta je skroz uredu :ziveli :
Nazad na vrh Ići dole
Bahus
Guide
Guide
Bahus

Broj poruka : 1001
Godina : 60
Datum upisa : 01.03.2012

PočaljiNaslov: Re: Lov lipljena suhom muhom   Lov lipljena suhom muhom - Page 6 EmptyPon 13 Jul 2015, 16:28

Bez imalo pristrasnosti i losih namera, nemam nameru da budem Mixov advokat ali nemogu a da ne primetim da postoji od strane pojedinih musicara neka doza ljubomore prema njemu, no iskreno reci i ja sam u pocetku imao malo predrasude kojoj nisam dozvolio da predvlada mnome.Ali ovo je vec treca godina da pomalo provodim vreme sa ovim covekom koji ima veliko srce a o ribolovu ogromno znanje i to ne o bilo kojem ribolovu nego bas o flay fishingu.imao sam prilike da licno metrom merim i smanjujem njegove ulove, nasta se on samo smejao Veliki je poznavaoc ovih voda , zao mi je sto mnoge ne poznajem ali on je bez imalo skromnosti stvaran i veliki beli lovac.Nadam se da cu imati zadovoljstvo da sa njim ili u njegovoj blizini ponovo lovim.
Nazad na vrh Ići dole
Silvio
Guide
Guide
Silvio

PočaljiNaslov: Re: Lov lipljena suhom muhom   Lov lipljena suhom muhom - Page 6 EmptyUto 14 Jul 2015, 08:34

Ma znam ja Mixa ima 10 god tako da je bez veze stajati na njegovu stranu jer će mu se čamac onda da prevrne affraid
Zajebana je to vrsta... najbolje uzima na suhu...
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

Broj poruka : 10000
Godina : 55
Datum upisa : 05.08.2008

PočaljiNaslov: Re: Lov lipljena suhom muhom   Lov lipljena suhom muhom - Page 6 EmptyUto 14 Jul 2015, 09:46

Hehe, mene dobro ne znaju ni članovi MSN, sa kojima idem u ribolov, a kamoli ti Silvio. Oni me poznaju pomalo, a ti nikako. Laughing  Heh, ni sam sebe nisam stigao da upoznam za ovih 45 godina, 9 meseci i 13 dana. Laughing 

Nego, vratimo se mi temi.

Lipljen na suvu - to je jedini pravi način mušičarenja ove vrste. Nimfarenje je odvratno, jer nije nimalo mušičarsko. Zašto? Pa, iz jednostavnog razloga jer je lipljen prava dry-fly riba, pa je bljak konstantno mu gurati nife i preoravati dno. Razumljivo je da neko nimfari karaše, grgeče, deverike, mrene...i slične ribe koje se nikada ne dižu na površinu, ali lipljena koji ni kada nema ničega na površini ne može ni sat vremena da sastavi da ne bućne, e to je sramota.

Da, i ja se stidim kad vežem nimfu i zaorem dno u potrazi za lipljenom. Povremeno to radim, čisto da ne ispadne da je to neka mudrost koju znaju samo odabrani. hehehe, smešno.

A nikako ne treba smetnuti sa uma da većina nimfaroša-lipljenaša ima i jednu specijalnu tehniku koja nema nikakve veze sa mušičarenjem. Kopaju nogama po dnu! Razgrćući kamenje na dnu reke, podižu nimfe i ostale slične organizme. Lipljen - budala - za nekoliko sekundi dolazi na "hranilište" i čitavo jato kapitalaca se parkira iza nogu "mušičara". Takvi hvataju velike komade....

Pa, zar je to mušičarenje?
Nazad na vrh Ići dole
Silvio
Guide
Guide
Silvio

PočaljiNaslov: Re: Lov lipljena suhom muhom   Lov lipljena suhom muhom - Page 6 EmptyUto 14 Jul 2015, 10:09

Nisi ti takva enigma brale recimo da si enigma kao lipljen od 40cm na suhu ali ništa više od toga...
Tema je ribolov lipljena suhom muhom a ne nimfarenje i ine tehnike kopanje batrljanje itd... pa zar ovako plemenitu i lijepu ribu da na kruh lovim ili da trljam nogama od dno nebi li ga prevario vitez zahtjeva vitešku igru i sam se uvijek sa poštovanjem odnosim prema ovoj ribi kako joj i dolikuje.

Recimo za velike lipljene zora zna da bude veoma produktivna kad je suha u pitanju ali recimo i po podneva ako lovimo na suhu.
Sad dolazi vrijeme žutih i gnojavo žutih beatida koje će lipac da krene srkati čim se pođu rojiti a u podne mravić, red tag, maleni grifitsgnat zanju da budu opasno produktivne muhe.
I naravno posljednji prizor je muha koju svakako vrijedi na 16 i 14 u svaka doba ponuditi lipljenu.
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

PočaljiNaslov: Re: Lov lipljena suhom muhom   Lov lipljena suhom muhom - Page 6 EmptyUto 14 Jul 2015, 10:32

Dobar poznavalac dry-fly mušičarenja će maznuti i kapitalnog lipljena. Ali, možda neće to pokušavati po ceo dan ili svaki dan. Takav mušičar će odabrati vreme da mazne najvećeg. Možda će zabacivati 1h dnevno, a ne besomučno pokušavati i kad treba i kad ne treba biti na vodi.

Nažalost, mnogi "mušičari 21. veka" su navikli da pecaju i hvataju lipljena kadgod im se prohte. Nema tu onog vrlo važnog "tempiranja" kada ćeš se naći na pravom mestu. Ako ga u tom trenutku nema na površini ili mu je teško naći suvu, odmah se hvataju za "oranje".

Po meni, to je sasvim naopak i "ne-ribarski" pristup ribolovu.
Nazad na vrh Ići dole
Keno
Guide
Guide
Keno

Broj poruka : 569
Godina : 61
Datum upisa : 16.02.2009

PočaljiNaslov: Re: Lov lipljena suhom muhom   Lov lipljena suhom muhom - Page 6 EmptyUto 14 Jul 2015, 19:21

Mix I lake it
Nazad na vrh Ići dole
Bahus
Guide
Guide
Bahus

Broj poruka : 1001
Godina : 60
Datum upisa : 01.03.2012

PočaljiNaslov: Re: Lov lipljena suhom muhom   Lov lipljena suhom muhom - Page 6 EmptyUto 14 Jul 2015, 20:44

Kad bi mene neko pitao ili kad bi mogao da odlucujem, strogo bih zabranio nimfarenje na revirima a posebno na plavskom reviru,ovo bedacko nimfarenje ljipljana i trljanje dna sam video i bas me iritira..
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

PočaljiNaslov: Re: Lov lipljena suhom muhom   Lov lipljena suhom muhom - Page 6 EmptyUto 03 Nov 2015, 10:55

Lipljen na suvu!

Lov lipljena suhom muhom - Page 6 22715152026_40b56888be_o

...i majska na mojoj levoj ruci. Jedan dan je živela (izvan vode) i iskoristila je priliku da se slika. Laughing
Nazad na vrh Ići dole
Peja
Guide
Guide
Peja

Broj poruka : 716
Godina : 47
Datum upisa : 26.03.2011

PočaljiNaslov: Re: Lov lipljena suhom muhom   Lov lipljena suhom muhom - Page 6 EmptyUto 03 Nov 2015, 11:28

cool photos ,i uvek sa dobrim ribama
Nazad na vrh Ići dole
ShoneFly
Champion Fly Tying Competition 'Musicarenje.net 2015'
ShoneFly

Broj poruka : 2568
Datum upisa : 25.06.2009

PočaljiNaslov: Re: Lov lipljena suhom muhom   Lov lipljena suhom muhom - Page 6 EmptySub 07 Nov 2015, 11:07

Žut kao dukat sampion 1
Nazad na vrh Ići dole
Stibra
Fly fisherman
Fly fisherman
Stibra

Broj poruka : 19
Godina : 53
Datum upisa : 07.02.2014

PočaljiNaslov: Re: Lov lipljena suhom muhom   Lov lipljena suhom muhom - Page 6 EmptyNed 20 Dec 2015, 22:15

Lipljan mi je omiljena riba, lovim ih na Kupi, Kupici i na Dobri uglavnom i nekoliko prekrasnih ribolova na Savinji u Sloveniji.
Prošle godine sam malo pokušavao sa nimfama kad sam počeo mušičariti, ali sam se brzo totalno prebacio na suhu muhu.

U šestom mjesecu ga lovim najviše na velike tulare (jelen ili CDC), uglavnom udica 12,10, nekad i 8 u sumrak, a ostatak sezone na red tagove, midgeve, BWO i emergere na udicama od 16-20. Samo sam jednom imao slučaj na Kupi da su uzimali isključivo ultra sitne muhe, pa sam lovio odlično na veličinu 22-24.

Prema skromnom iskustvu, u vrijeme kad se na vodi ne može vidjeti niti jedan kolobar, lipljana se može isprovocirati sa suhom muhom i to tako da se lovi na skoro svaki drugi zabac. Ovo je posebno izraženo preko ljeta oko sredine dana, od 11-14 sati, nekad nema niti jedne muhe u zraku, a dižu se kao ludi na umjetnu muhu.

Što se selektivnosti tiče, primjetio sam da su selektivni uglavnom u mirnijim dijelovima rijeke i to u sat-dva prije sumraka. U sami sumrak je lakše, jer počnu uzimati skoro sve, samo je bitna veličina.

I na Kupi i na Kupici sam ove sezone ulovio više komada po 50 cm (rekord 51 cm, nažalost nisam slikao), a 40 cm ih je bilo jako puno tokom godine.
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

PočaljiNaslov: Re: Lov lipljena suhom muhom   Lov lipljena suhom muhom - Page 6 EmptyNed 20 Dec 2015, 23:14

Ponašanje lipljena se razlikuje od reke do reke. Gotovo svaka ima drugačiji sastav insekata i ostalih lipljenskih zalogaja, pa je to verovatno glavni razlog tome. Zapravo, teško je naći dve reke sa istim sastavom dna (što se kasnije odražava na površinski hatch).

Negde postane ekstra-probirljiv baš u sumrak, dok je negde probirljiviji tokom dana. Takođe, na nekim rekama se često diže na suvu, dok postoje reke na kojima uglavnom nije nimalo pametno loviti površinskim tehnikama...
Nazad na vrh Ići dole
ShoneFly
ShoneFly

Broj poruka : 2568
Datum upisa : 25.06.2009

PočaljiNaslov: Re: Lov lipljena suhom muhom   Lov lipljena suhom muhom - Page 6 EmptyPon 21 Dec 2015, 11:03

Mixmaster ::
Ponašanje lipljena se razlikuje od reke do reke. Gotovo svaka ima drugačiji sastav insekata i ostalih lipljenskih zalogaja, pa je to verovatno glavni razlog tome. Zapravo, teško je naći dve reke sa istim sastavom dna (što se kasnije odražava na površinski hatch).

Negde postane ekstra-probirljiv baš u sumrak, dok je negde probirljiviji tokom dana. Takođe, na nekim rekama se često diže na suvu, dok postoje reke na kojima uglavnom nije nimalo pametno loviti površinskim tehnikama...

dobar post Potpisujem iako imam jako malo iskustva sa lipcima ,tako se namestilo da sam imao prilike da ih lovim na totalno drugačijim
rekama ,na jednoj su se dizali na velike insekte tipa kamenjarka na #10 a na drugoj upravo suprotno na sitne kedise i mrave ,mislim da su čak i godišnje doba tj isti mesec u pitanju .
Nazad na vrh Ići dole
Miky
Visitor
Miky

Broj poruka : 107
Godina : 31
Datum upisa : 12.10.2014

PočaljiNaslov: Re: Lov lipljena suhom muhom   Lov lipljena suhom muhom - Page 6 EmptyPon 21 Dec 2015, 12:17

Stibra ::
Lipljan mi je omiljena riba, lovim ih na Kupi, Kupici i na Dobri uglavnom i nekoliko prekrasnih ribolova na Savinji u Sloveniji.Prošle godine sam malo pokušavao sa nimfama kad sam počeo mušičariti, ali sam se brzo totalno prebacio na suhu muhu.U šestom mjesecu ga lovim najviše na velike tulare (jelen ili CDC), uglavnom udica 12,10, nekad i 8 u sumrak, a ostatak sezone na red tagove, midgeve, BWO i emergere na udicama od 16-20. Samo sam jednom imao slučaj na Kupi da su uzimali isključivo ultra sitne muhe, pa sam lovio odlično na veličinu 22-24.
Prema skromnom iskustvu, u vrijeme kad se na vodi ne može vidjeti niti jedan kolobar, lipljana se može isprovocirati sa suhom muhom i to tako da se lovi na skoro svaki drugi zabac. Ovo je posebno izraženo preko ljeta oko sredine dana, od 11-14 sati, nekad nema niti jedne muhe u zraku, a dižu se kao ludi na umjetnu muhu.
Što se selektivnosti tiče, primjetio sam da su selektivni uglavnom u mirnijim dijelovima rijeke i to u sat-dva prije sumraka. U sami sumrak je lakše, jer počnu uzimati skoro sve, samo je bitna veličina.
I na Kupi i na Kupici sam ove sezone ulovio više komada po 50 cm (rekord 51 cm, nažalost nisam slikao), a 40 cm ih je bilo jako puno tokom godine.

Оvaj post mi jako puno pomaže, inače sam se ove godine preselio u Rijeku pa planiram iči mušićariti na Kupu i Kupicu, sad znam i na šta loviti skocko   kolega još ako bi bio dobar pa malo objasnio teren na kojem si lovio može i u PM da ne odemo u off
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Lov lipljena suhom muhom   Lov lipljena suhom muhom - Page 6 Empty

Nazad na vrh Ići dole

Lov lipljena suhom muhom
Nazad na vrh 
Strana 6 od 12Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 10, 11, 12  Sledeći
 Similar topics
-
» Lov lipljena nimfama
» Lov lipljena po mjesecima
» Oporavak lipljena od uboda!

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Musicarenje.net :: FLY FISHING :: Mušičarenje lipljena-
Skoči na: