Alp svaka čast, prelepe ribe Interesuje me kakvo je stanje sa klenom i bucovom oko ušća Vrbasa i uzvodno, imaš li informacije ? Lepe bucove sam nekada dole lovio.
Alp Guide
Broj poruka : 600 Godina : 64 Lokacija : Zagreb Datum upisa : 18.06.2008
Na nekim je snimkama ZA 5126, na nekima ZA 8129. Struna je Compact Scandi. Sto se musica tice, vidim da to nekog zbunjuje, to je otprilike ovo i slicno: http://icelandangling.com/articles/58-tactics/244-hitch-technique-for-salmon-fishing.html
Ivants Visitor
Broj poruka : 209 Godina : 51 Lokacija : Trstenik Datum upisa : 13.02.2009
Prvi put sam ovakav tip musica video na Mortensenovom filmu "Cracking the code", fantastiče mušice za bucova u nešto bržoj vodi u drugom delu sezone. Inače, fantastičan video, a i ribe
Mijalko Visitor
Broj poruka : 159 Godina : 48 Lokacija : Gornji Milanovac Datum upisa : 23.03.2012
Doista mi je zao sto si zbunjen. Sustina price je da je muha na povrsini, a ugriz prepoznajes po nesto vecem kolobaru, kao sto se vidi u filmicu. To je znacajno ako se zelis baviti ovakvim pecanjem. Inace, vrlo ukratko, jedno je "suha muha", a drugo je "ribolov suhom muhom". Prvo se odnosi na stvar, a drugo na nacin(e) lova. Ti se nacini koriste za lov klasicnim "suhim" muhama, ali i svakojakim drugim povrsinskim mamcima koje se vodi na slican nacin. Razradu ostaka teorije sto "jesu ili nisu" prepustam tebi. Rado cu o tome raspravljati zimi i uputiti te na relevantnu literaturu vezanu uz tu temu, ako ju u medjuvremenu sam ne nadjes. Trenutno sam orijentiran na praksu i ne da mi se o tome razglabati.
PS. Mozda ti u razjasnjavanju pomogne slijedeca paralela. Pretpostavljam da znas sto je Gammarus. Je li to nimfa? Ako zelis precizno - nije. Nimfa je razvojni stadij nekih tocno odredjenih skupina insekata, a Gasmmarus je rak. Ali, ako lovis Gammarusom, pa te neko pita, neces nimalo pogrijesiti kad kazes da lovis nimfom. Zasto? Zato sto pojam ribolova nimfom obuhvaca nimfe i razlicite druge mamce koji ne predstavljaju nimfe, ali se njima lovi na slican nacin. Isto tako nimfe nisu ni pupe, ni licinke tulara, ni licinke trzalaca... itd. Zapravo u lovu nimfom puno je vise mamca koji svojim izgledom ne prikazuju nimfe nego nimfi. Je li bilo koja tzv. ceska nimfa nimfa? Nije. Recimo, za primjer.