Broj poruka : 10000 Godina : 55 Lokacija : Niš Datum upisa : 05.08.2008
Naslov: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph Pet 08 Maj 2009, 10:38
Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph
Usred smo sezone izleganja, finalnog presvlačenja, parenja i polaganja jaja velike jednodnevke Ecdyonurus torrentis- Large Brook Dun/Spinner/Nymph. Ovaj široko rasprostranjeni evropski vodeni insekt može se susresti na svim tipovima tekućih planinskih voda. Ako u reci ima iole krupnijeg kamenja i umerenog brzaka, pod njim će se naći i ovaj krupni "stone clinger". Large Brook nije osetljiv na umerena zagađenja i oscilacije temperature, te duboko zalazi u rejon klena. Subimaga možemo videti pored same obale, na granju, stenju ili bilju, uz koje uspuzava i presvlači se u polno zrelog insekta. Nakon toga, u imago stadijumu, postaje solidan letač koji u rojevima leti nad rekom. Ogromna dva repa kod odraslog mužjaka, dužina tela jednaka čuvenoj majskoj, period maj/jun i let nalik padanju i dizanju su gotovo siguran znak da pred sobom imamo ovu jednodnevku.
Poslednji put izmenio Mixmaster dana Sub 16 Maj 2015, 09:58, izmenio ukupno 2 puta
Mixmaster MASTER
Naslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph Uto 12 Jan 2010, 22:30
Nimfa izgleda ovako !
Mixmaster MASTER
Naslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph Uto 12 Jan 2010, 22:49
A ovo je odrasli mužjak koji je završio parenje i pao na vodu...
Mixmaster MASTER
Naslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph Pon 21 Jun 2010, 09:38
Odrasli Ecdyonurus torrentis
Mixmaster MASTER
Naslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph Sub 26 Feb 2011, 23:46
Silvio Guide
Broj poruka : 1829 Godina : 46 Lokacija : Na Neretvi Datum upisa : 28.12.2010
Naslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph Uto 22 Mar 2011, 14:46
Ovaj na Neretvi kolje od 5 do polovine 6 mjeseca!
Mixmaster MASTER
Naslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph Pet 29 Apr 2011, 10:32
Pogled odozdo - za mudre vezače najbitniji
imago ženka
imago mužjak
Sasats INSTRUKTOR
Broj poruka : 4279 Godina : 51 Lokacija : Trstenik Datum upisa : 04.01.2009
Naslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph Pet 29 Apr 2011, 18:53
Odlicna fotografija i lepa i korisna :ziveli :
Mixmaster MASTER
Naslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph Sub 30 Apr 2011, 09:15
Kod ove vrste sam primetio jednu pomalo čudnu pojavu. Ima jedinki koje su iz nekog razloga crvenije. U gomili braonkastih, na nekim mestima se može videti i poneka crvenkasta. Provereno, nije druga vrsta u pitanju. Sve je identično, osim boje. Kod tih crvenih, neobična boja se primećuje od stadijuma nimfe i zadržava se i kod subimaga i kod imaga. Po nekim mojim razmišljanjima, ili je u pitanju mimikrija koja dolazi usled boravka na crvenoj podlozi (kamenu), ili hrana koja izaziva promenu boje.
Evo jedne fotografije "normalnog mužjaka" i crvenkaste ženke iste vrste, Ecdyonurus torrentis:
Rodja57 Visitor
Broj poruka : 255 Datum upisa : 25.03.2010
Naslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph Ned 22 Jan 2012, 19:24
Evo jedan Visočki:
Rodja57 Visitor
Broj poruka : 255 Datum upisa : 25.03.2010
Naslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph Ned 22 Jan 2012, 19:27
Oldsurehand Visitor
Broj poruka : 246 Lokacija : USA Datum upisa : 16.06.2010
Naslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph Uto 24 Jan 2012, 01:13
Citat :
Kod ove vrste sam primetio jednu pomalo čudnu pojavu. Ima jedinki koje su iz nekog razloga crvenije. U gomili braonkastih, na nekim mestima se može videti i poneka crvenkasta. Provereno, nije druga vrsta u pitanju. Sve je identično, osim boje. Kod tih crvenih, neobična boja se primećuje od stadijuma nimfe i zadržava se i kod subimaga i kod imaga. Po nekim mojim razmišljanjima, ili je u pitanju mimikrija koja dolazi usled boravka na crvenoj podlozi (kamenu), ili hrana koja izaziva promenu boje.
Ne secam se da sam vidjao braonkaste zenke, uvek su bile ovakve, crvenkaste kao sa tvoje fotografije, bar na rekama koje sam u proslosti posecivao. Interesantno je i da je njihova brojnost uvek bila manja nego muzjaka...a svojevremeno sam bas nabavljao dabing da uspesno imitira oba pola. Mozda mi se cini, ali su imitacije odraslih zenki boje vina uvek nekako bolje lovile od braonkastih muzjaka.
Madjoni Moderator
Broj poruka : 9731 Lokacija : Nikšić Datum upisa : 14.10.2008
Naslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph Uto 24 Jan 2012, 10:09
Oldsurehand ::
Mozda mi se cini, ali su imitacije odraslih zenki boje vina uvek nekako bolje lovile od braonkastih muzjaka.
Nevezano za ovog padavca ali ima nešto kod boje vina....ta boja manje više uvijek lovi
Mixmaster MASTER
Naslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph Uto 24 Jan 2012, 11:41
Oldsurehand ::
Ne secam se da sam vidjao braonkaste zenke, uvek su bile ovakve, crvenkaste kao sa tvoje fotografije, bar na rekama koje sam u proslosti posecivao. Interesantno je i da je njihova brojnost uvek bila manja nego muzjaka ...a svojevremeno sam bas nabavljao dabing da uspesno imitira oba pola. Mozda mi se cini, ali su imitacije odraslih zenki boje vina uvek nekako bolje lovile od braonkastih muzjaka.
Oldsurehand, vreme je da dođeš malo u Evropu i podsetiš se ovih lepotica i lepotana.
Crvenkasti torrentis je tako obojen još kao subimago. Mogu se naći i mužjaci i ženke u toj boji. Ali, "crvendaći" su na svim rekama koje sam posećivao daleko ređi.
crvena ženka, subimago:
Ogromna većina polu-odraslih i odraslih ženki E. torrentis nemaju ništa crvenkasto na sebi.
braon ženka, subimago
Treba biti oprezan kod identifikacije Ecdyonurus torrentis, jer su gotovo uvek u blizini crvenkasti Epeorusi, koji slično izgledaju, slično se ponašaju, u isto vreme su nad vodom...
Takođe, treba paziti na srodnu vrstu E. venosus, koja je uvek crvenkasta. Venosus se kasnije izleže (tokom leta), ali nije retkost da se rojenja preklapaju.
Poslednji izmenio Mixmaster dana Sub 28 Jan 2012, 23:23, izmenjeno ukupno 1 puta
Sponsored content
Naslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph
Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph