Musicarenje.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Musicarenje.net

Fly Fishing

Portal*PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi

Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph

Ići dole 
+13
Mackey
Alp
Platipus2000
D-r Misho
ShoneFly
Crni
Predrag
Madjoni
Oldsurehand
Rodja57
Sasats
Silvio
Mixmaster
17 posters
Idi na stranu : 1, 2, 3, 4  Sledeći
AutorPoruka
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

Broj poruka : 10000
Godina : 55
Datum upisa : 05.08.2008

Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph Empty
PočaljiNaslov: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph   Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph EmptyPet 08 Maj 2009, 10:38

Usred smo sezone izleganja, finalnog presvlačenja, parenja i polaganja jaja velike jednodnevke Ecdyonurus torrentis- Large Brook Dun/Spinner/Nymph.
Ovaj široko rasprostranjeni evropski vodeni insekt može se susresti na svim tipovima tekućih planinskih voda. Ako u reci ima iole krupnijeg kamenja i
umerenog brzaka, pod njim će se naći i ovaj krupni "stone clinger". Large Brook nije osetljiv na umerena zagađenja i oscilacije temperature,
te duboko zalazi u rejon klena. Subimaga možemo videti pored same obale, na granju, stenju ili bilju, uz koje uspuzava i presvlači se u polno zrelog
insekta. Nakon toga, u imago stadijumu, postaje solidan letač koji u rojevima leti nad rekom. Ogromna dva repa kod odraslog mužjaka, dužina tela
jednaka čuvenoj majskoj, period maj/jun i let nalik padanju i dizanju su gotovo siguran znak da pred sobom imamo ovu jednodnevku.

Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph Depwjt

Poslednji put izmenio Mixmaster dana Sub 16 Maj 2015, 09:58, izmenio ukupno 2 puta
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

PočaljiNaslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph   Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph EmptyUto 12 Jan 2010, 22:30

Nimfa izgleda ovako !

Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph 4270063268_d42ed71f59
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

PočaljiNaslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph   Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph EmptyUto 12 Jan 2010, 22:49

A ovo je odrasli mužjak koji je završio parenje i pao na vodu...

Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

PočaljiNaslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph   Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph EmptyPon 21 Jun 2010, 09:38

Odrasli Ecdyonurus torrentis

Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph 4719759287_39a60302f1_b
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

PočaljiNaslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph   Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph EmptySub 26 Feb 2011, 23:46

Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph Ecdyonurustorrentis
Nazad na vrh Ići dole
Silvio
Guide
Guide
Silvio

Broj poruka : 1829
Godina : 46
Datum upisa : 28.12.2010

PočaljiNaslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph   Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph EmptyUto 22 Mar 2011, 14:46

Ovaj na Neretvi kolje od 5 do polovine 6 mjeseca!
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

PočaljiNaslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph   Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph EmptySre 27 Apr 2011, 19:45

Lepi odrasli mužjak:

Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph 5661995886_3fb9312795_b
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

PočaljiNaslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph   Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph EmptyPet 29 Apr 2011, 10:32

Pogled odozdo - za mudre vezače najbitniji

Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph 5668683321_0a768cb945_b

imago ženka

Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph 5669255392_d8f4f5367c_b

imago mužjak
Nazad na vrh Ići dole
Sasats
INSTRUKTOR
INSTRUKTOR
Sasats

Broj poruka : 4279
Godina : 51
Datum upisa : 04.01.2009

PočaljiNaslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph   Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph EmptyPet 29 Apr 2011, 18:53

Odlicna fotografija sampion 1 i lepa i korisna :ziveli :
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

PočaljiNaslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph   Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph EmptySub 30 Apr 2011, 09:15

Kod ove vrste sam primetio jednu pomalo čudnu pojavu. Ima jedinki koje su iz nekog razloga crvenije.
U gomili braonkastih, na nekim mestima se može videti i poneka crvenkasta. Provereno, nije druga vrsta u pitanju. Sve je identično, osim boje.
Kod tih crvenih, neobična boja se primećuje od stadijuma nimfe i zadržava se i kod subimaga i kod imaga. Po nekim mojim razmišljanjima,
ili je u pitanju mimikrija koja dolazi usled boravka na crvenoj podlozi (kamenu), ili hrana koja izaziva promenu boje.

Evo jedne fotografije "normalnog mužjaka" i crvenkaste ženke iste vrste, Ecdyonurus torrentis:

Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph 5671336609_caf851f28a_b
Nazad na vrh Ići dole
Rodja57
Visitor
Rodja57

Broj poruka : 255
Datum upisa : 25.03.2010

PočaljiNaslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph   Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph EmptyNed 22 Jan 2012, 19:24

Evo jedan Visočki:

Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph Img5281f

Nazad na vrh Ići dole
Rodja57
Visitor
Rodja57

Broj poruka : 255
Datum upisa : 25.03.2010

PočaljiNaslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph   Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph EmptyNed 22 Jan 2012, 19:27

Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph Img5284th

Nazad na vrh Ići dole
Oldsurehand
Visitor
Oldsurehand

Broj poruka : 246
Datum upisa : 16.06.2010

PočaljiNaslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph   Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph EmptyUto 24 Jan 2012, 01:13

Citat :
Kod ove vrste sam primetio jednu pomalo čudnu pojavu. Ima jedinki koje su iz nekog razloga crvenije.
U gomili braonkastih, na nekim mestima se može videti i poneka crvenkasta. Provereno, nije druga vrsta u pitanju. Sve je identično, osim boje.
Kod tih crvenih, neobična boja se primećuje od stadijuma nimfe i zadržava se i kod subimaga i kod imaga. Po nekim mojim razmišljanjima,
ili je u pitanju mimikrija koja dolazi usled boravka na crvenoj podlozi (kamenu), ili hrana koja izaziva promenu boje.

Ne secam se da sam vidjao braonkaste zenke, uvek su bile ovakve, crvenkaste kao sa tvoje fotografije, bar na rekama koje sam u proslosti posecivao. Interesantno je i da je njihova brojnost uvek bila manja nego muzjaka...a svojevremeno sam bas nabavljao dabing da uspesno imitira oba pola. Mozda mi se cini, ali su imitacije odraslih zenki boje vina uvek nekako bolje lovile od braonkastih muzjaka.
Nazad na vrh Ići dole
http://musicarskikafe.blogspot.com/
Madjoni
Moderator
Moderator
Madjoni

Broj poruka : 9731
Datum upisa : 14.10.2008

PočaljiNaslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph   Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph EmptyUto 24 Jan 2012, 10:09

Oldsurehand ::

Mozda mi se cini, ali su imitacije odraslih zenki boje vina uvek nekako bolje lovile od braonkastih muzjaka.
Nevezano za ovog padavca ali ima nešto kod boje vina....ta boja manje više uvijek lovi sampion 1
Nazad na vrh Ići dole
http://www.flyfishingprimus.me/
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

PočaljiNaslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph   Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph EmptyUto 24 Jan 2012, 11:41

Oldsurehand ::

Ne secam se da sam vidjao braonkaste zenke, uvek su bile ovakve, crvenkaste kao sa tvoje fotografije,
bar na rekama koje sam u proslosti posecivao. Interesantno je i da je njihova brojnost uvek bila manja nego muzjaka
...a svojevremeno sam bas nabavljao dabing da uspesno imitira oba pola. Mozda mi se cini, ali su imitacije odraslih
zenki boje vina uvek nekako bolje lovile od braonkastih muzjaka.

Oldsurehand, vreme je da dođeš malo u Evropu i podsetiš se ovih lepotica i lepotana. Laughing

Crvenkasti torrentis je tako obojen još kao subimago. Mogu se naći i mužjaci i ženke u toj boji.
Ali, "crvendaći" su na svim rekama koje sam posećivao daleko ređi.

crvena ženka, subimago:
Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph 6754179389_015821f320_b

Ogromna većina polu-odraslih i odraslih ženki E. torrentis nemaju ništa crvenkasto na sebi.

braon ženka, subimago
Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph Ecdyonurustorrentissubi

Treba biti oprezan kod identifikacije Ecdyonurus torrentis, jer su gotovo uvek u blizini crvenkasti Epeorusi,
koji slično izgledaju, slično se ponašaju, u isto vreme su nad vodom...

Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph 5581781632_c77d45032c_b

Takođe, treba paziti na srodnu vrstu E. venosus, koja je uvek crvenkasta.
Venosus se kasnije izleže (tokom leta), ali nije retkost da se rojenja preklapaju.

Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph 5865978454_5819f1b3a6_b

Poslednji izmenio Mixmaster dana Sub 28 Jan 2012, 23:23, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph   Ecdyonurus torrentis - Large Brook Dun/Spinner/Nymph Empty

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh 
Strana 1 od 4Idi na stranu : 1, 2, 3, 4  Sledeći
 Similar topics
-
» Ecdyonurus dispar - Autumn Dun/Spinner
» Ecdyonurus insignis
» Ecdyonurus venosus (Late March Brown)
» Red Spinner
» Baetis rhodani - Large Dark Olive

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu