Musicarenje.net Fly Fishing |
|
| Elk, Jelen, Srna... osobine, primena i sl. | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Oholi Guide
Broj poruka : 2071 Godina : 42 Lokacija : Beograd Datum upisa : 13.12.2008
| Naslov: Elk, Jelen, Srna... osobine, primena i sl. Sre 25 Nov 2009, 02:14 | |
| Elk muve muče i često sam nezadovoljan svojim učinkom, ovaj elk je pretvrd, konac skoro da se ne utisne u dlaku koliko je tvrda, mada možda preterujem sa količinom dlake za krila... | |
| | | Djole Guide
Broj poruka : 611 Lokacija : Nis Datum upisa : 04.05.2008
| Naslov: Re: Elk, Jelen, Srna... osobine, primena i sl. Sre 25 Nov 2009, 08:00 | |
| - Oholi ::
- inace me elk muve muce i cesto sam nezadovoljan svojim ucinkom, ovaj elk je pretvrd, konac skoro da se ne utisne u dlaku koliko je tvrda, mada mozda preterujem sa klicinom dlake za krila....
Nije u tome problem, već u samoj dlaci koji koristiš, tj. vrsti od koje je divljači.. | |
| | | Oholi Guide
| Naslov: Re: Elk, Jelen, Srna... osobine, primena i sl. Sre 25 Nov 2009, 12:45 | |
| Dlaka je od elka, na pakovanju pise sledeće:
Gander MTN-proizvodjač Elk body hair hock- Životinja i deo tela sa kog je dlaka...
Za šta misliš da je ovo? | |
| | | Djole Guide
| Naslov: Re: Elk, Jelen, Srna... osobine, primena i sl. Sre 25 Nov 2009, 13:35 | |
| - Oholi ::
- Dlaka je od elka, na pakovanju pise sledece:
Gander mtn-proizvodjac elk body hair hock- zivotinja i deo tela sa kog je dlaka
Za sta mislis da je ovo? Ta dlaka i jeste i duža i tanja i odlično pliva i baš kao ti što kažeš teže ulazi konac u nju. Za to ti treba srneća ako hoćeš da radiš to sa koncem i da dobijaš glave kao kod mudlera i drugih. Primetio sam i to na par mesta da razne dlake trpaju pod elk !!! Prosto za ne verovati ali istina. Evo par mada neke su stvarno toliko slične da na fotografijama teško je razlikovati...DEER HAIR
3 x ELK
i SRNEĆA DLAKA
Poslednji izmenio Djole dana Sre 25 Nov 2009, 13:45, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | Oholi Guide
| Naslov: Re: Elk, Jelen, Srna... osobine, primena i sl. Sre 25 Nov 2009, 13:44 | |
| Djole,
Ovo je na original pakovanju pisalo. Za šta misliš da je ova dlaka dobra? A koja je po tebi najbolja za elk kedise? | |
| | | Djole Guide
| Naslov: Re: Elk, Jelen, Srna... osobine, primena i sl. Sre 25 Nov 2009, 14:00 | |
| Dlaka je OK posto sam video na tvojoj imitaciji ali ne dozvojlava kao kod srne da je prelomiš, da se lepo npr. zarotira oko udice kad stegeneš. A ono drugo sam napomenuo da pod "elkom" prodaju sve i svašta.
Ti si kupio baš Elk. :ziveli :
E da i ako se vratiš unazad kroz ove postove, možeš i da vidiš razliku izmedju losa i srne i da vidiš da se za srnu pisalo da je elk, a ipak nije.
Srna ili srndać i na engleskom BUCK ili još bolje ROE ali nikako ELK! | |
| | | Oholi Guide
| Naslov: Re: Elk, Jelen, Srna... osobine, primena i sl. Sre 25 Nov 2009, 14:26 | |
| OK jelen je dosta mekši od elka....
Ono što ja znam o elku je da je dosta tvrdji i trajniji od naše srne i jelena, ne rastura se pri vezivanju... srnu ja vezujem za krila, a elk kedisa muva se sva rascveta i liči na strašilo...
Da li grešim u količini dlake koju koristim ili samo elk valja za elk kedise... pojma nemam, a obožavam elk kedise! | |
| | | Djole Guide
| Naslov: Re: Elk, Jelen, Srna... osobine, primena i sl. Sre 25 Nov 2009, 15:30 | |
| E da i ako se onda to sve sortira imaćemo:
ELK CADDIS - Dlaka od LOSA - kod nas je skoro i nema u nabavci, ne znam dali je ima u FSB u Beogradu...
DEER CADDIS ??? - Dlaka od jelena - ima ga (barem imamo dobre lovce)
ROE (BUCK) CADDIS ??? - Dlaka od srne - isto kao prethodno.
Ima naravno još "sličnih" dlaka ...
Izvorna je prva imitacija, a ove ostale vrste dlaka koristimo kad nemamo losa.
Sad ono drugo i važnije (a možda i nije) jel treba da ih zovemo ELK. Ja mislim da je pogrešno !!!
:ziveli :
Poslednji izmenio Djole dana Sre 25 Nov 2009, 17:32, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | MikiTenkara Guide
Broj poruka : 2508 Godina : 50 Lokacija : Podgorica Datum upisa : 09.11.2008
| Naslov: Re: Elk, Jelen, Srna... osobine, primena i sl. Sre 25 Nov 2009, 17:08 | |
| Evo jedna " roe caddis" i ako skoro sve sto navezemo od dlake jelena ,elka, srne....zovemo elk caddis. Djole hvala na korisnom pojašnjenju. Oholi,kako ti se čini? Dlaka elka je meni odlična za malo veće musice,#12 ili #10, a ova od srne mi odgovara za #14 i #16,jer je mekša, i lakše vežem krila od nje... | |
| | | Oholi Guide
| Naslov: Re: Elk, Jelen, Srna... osobine, primena i sl. Sre 25 Nov 2009, 19:34 | |
| Miki muva je odlična, nego se ja malo slabije snalazim sa elkom, sad cu da upropastim par muva skalpelom pa da ih ponovo vezujem. A inače Djole one slike koje si postavio raznih dlaka - elk jelen, srna....ne mogu da učitam, aj baci neki link...
Inače kako najlakše odrediti količinu dlake za elk kedisa? | |
| | | Djole Guide
| Naslov: Re: Elk, Jelen, Srna... osobine, primena i sl. Sre 25 Nov 2009, 20:30 | |
| Ajde baci ću ti na mail.
Oko dlaka najbolje pogledati na netu više slika pa doneti neki zaključak jer nigde nije propisano da treba toliko i toliko.
Živ bio :ziveli : | |
| | | Oholi Guide
| Naslov: Re: Elk, Jelen, Srna... osobine, primena i sl. Sre 25 Nov 2009, 23:42 | |
| Ma retko kad mi uspe da se dlaka onako lepo najezi i formira kao glavu kad se odsece visak dlake, ako je jelen onda muva ne lici ni na sta-mozda na dugo koriscenu metlu a elk je prejak. Kako vezujes elka, prvo labavo pa u 2-3. namotaju zategnes sto jace? | |
| | | Djole Guide
| Naslov: Re: Elk, Jelen, Srna... osobine, primena i sl. Čet 26 Nov 2009, 00:55 | |
| Tako da ali srnu, elka nemam. I sa srnom dobijes takvu glavu. . . . . . . | |
| | | Mr.Zacoola Champion Fly Tying Competition 'Musicarenje.net 2012'
Broj poruka : 1812 Godina : 35 Lokacija : Niš Datum upisa : 02.02.2009
| Naslov: Re: Elk, Jelen, Srna... osobine, primena i sl. Čet 26 Nov 2009, 01:10 | |
| Oholi, za telo ove muve je korišćena srna... Potrebno je samo da uzimaš relativno velike snopove srne i spinuješ ih na udicu. Dva - tri namotaja ovlaš, a sledećim se steže konačno. Medjutim to nije dovoljno! Za potrebnu gustinu tela (max), potrebno je i prstima (srednjakom, kažiprstom i palcem) sabiti maximalno moguće uspinovane snopove... Dakle, uspinuješ snop, pa sabiješ, pa uspinuješ snop, pa... I sve tako dok ne dodješ do torax-a! Probaj, pa kači da vidimo šta si napravio! | |
| | | Oholi Guide
| Naslov: Re: Elk, Jelen, Srna... osobine, primena i sl. Čet 26 Nov 2009, 03:12 | |
| Žakula nisi me razumeo,
Ovo što pokazuješ nije problem da radim i to radim sa srnom lakše je, a efekat je bolji, mekša dlaka, nežnije telo - mada je to nebitno na ovakvoj imitaciji.
Problem mi je odrediti pravu meru za elk hair caddisa, koliki snopić da stavim i kako ga vezati da formira lepu glavu, često mi uspe, ali ne svaki put.
A konac mi često puca 6/0.... | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Elk, Jelen, Srna... osobine, primena i sl. | |
| |
| | | | Elk, Jelen, Srna... osobine, primena i sl. | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |