Musicarenje.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Musicarenje.net

Fly Fishing

Portal*PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi

Koje ribe treba da jedemo?

Ići dole 
+10
RadeZamora
Bahus
Sasats
Damirt82
Murino
Crni
Saleja
Mixmaster
Mafke
Sale
14 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3  Sledeći
AutorPoruka
Sasats
INSTRUKTOR
INSTRUKTOR
Sasats

Broj poruka : 4279
Godina : 51
Datum upisa : 04.01.2009

Koje ribe treba da jedemo? - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Koje ribe treba da jedemo?   Koje ribe treba da jedemo? - Page 2 EmptyČet 11 Okt 2012, 18:33

Moravska riba je odlicnog kvaliteta . Osim organskih zagadjivaca drugih prakticno i nema jer su propale sve fabrike.
Morava je puna skoljki, puzeva, rakova i insekata. Pojavili su se insekti kojih dugo decenija nije bilo . Od kako je voda cista
leti ribolovci na belu ribu ne mogu nista da uhvate jer ima gomila prirodne hrane pa zato leti kukaju i cekaju zimu da naplate
u zimovniku na grabulju
sampion 1
Nazad na vrh Ići dole
Saleja
Guide
Guide
Saleja

Broj poruka : 703
Godina : 43
Datum upisa : 14.01.2011

PočaljiNaslov: Re: Koje ribe treba da jedemo?   Koje ribe treba da jedemo? - Page 2 EmptyČet 11 Okt 2012, 18:35

Pa dobro da li ja onda nosim, jedem siljke ili mrene?

Ja sam mislo da se zovu mrene od ispo pola kg... deminutiv je kada nesto umanjujes, a moze biti i to sto ti kazes .
Nazad na vrh Ići dole
Sasats
INSTRUKTOR
INSTRUKTOR
Sasats

Broj poruka : 4279
Datum upisa : 04.01.2009

PočaljiNaslov: Re: Koje ribe treba da jedemo?   Koje ribe treba da jedemo? - Page 2 EmptyČet 11 Okt 2012, 18:39

Kod mene je mrena preko pola kila i ne bije je glas da je bas nesto posebno ukusna . Mada znam ljude koji vole da je jedu .
Nazad na vrh Ići dole
Saleja
Guide
Guide
Saleja

PočaljiNaslov: Re: Koje ribe treba da jedemo?   Koje ribe treba da jedemo? - Page 2 EmptyČet 11 Okt 2012, 18:40

Ovo sto si rekao sale potpisujem,,,,, Morava se probudila i oporavila.... Punija je ribom i cistija no decenijama unazad... sad sto je prepuna hrane, pa se sve teze peca.... zato im plovkarosi i varalicari dodju glave u zimovniku...
Nazad na vrh Ići dole
Saleja
Guide
Guide
Saleja

PočaljiNaslov: Re: Koje ribe treba da jedemo?   Koje ribe treba da jedemo? - Page 2 EmptyČet 11 Okt 2012, 18:49

Meni je vrhunskog ukusa.... pogotovu dimljena, u serdini ili ribljoj pasteti...
Nazad na vrh Ići dole
Mafke
Guide
Guide
Mafke

Broj poruka : 2767
Datum upisa : 23.01.2011

PočaljiNaslov: Re: Koje ribe treba da jedemo?   Koje ribe treba da jedemo? - Page 2 EmptyČet 11 Okt 2012, 18:50

Mrena je jako cenjena na dunavu jer je retko nalaze, a vrhunska riblja corba izmedju ostale bele ribe zahteva bas mrenu
koja daje poseban smek kao i grgec koji mu dodje kao zacin. Ako se mrena spremi na odredjeni nacin,sto
podrazumeva visesatno krckanje u rerni (po 8 h ),izuzetno je ukusna,kao i vecina recne sveze ribe.
Saran je za mene poslednji po ukusu,sem naravno moravskog ''divljaka'' oko 2-4 kg,zutog kao dukat sampion 1
Nazad na vrh Ići dole
Bahus
Guide
Guide
Bahus

Broj poruka : 1001
Godina : 60
Datum upisa : 01.03.2012

PočaljiNaslov: Re: Koje ribe treba da jedemo?   Koje ribe treba da jedemo? - Page 2 EmptyČet 11 Okt 2012, 19:01

EH GOSPODO DRAGA ,DA NIJE DOBRA NE BI JE U KULINARSTVU ZVALI "BALKANSKA DEVOJKA"
Nazad na vrh Ići dole
RadeZamora
Visitor
RadeZamora

Broj poruka : 306
Godina : 71
Datum upisa : 06.02.2011

PočaljiNaslov: Re: Koje ribe treba da jedemo?   Koje ribe treba da jedemo? - Page 2 EmptyČet 11 Okt 2012, 19:59

Koliko sam ja upucen, mada sam probao samo jednom, mrene ispood kilo su najodvratnija vrsta, da li mozda ne mislis na potocne mrene, to je po meni najukusnija moravska, da ne kazem, recna vrsta. posebno kad se krkusa spremi u buregdzijskom papirnom omotu, onako neociscena. no ima svakojakih iskustava,mozda sa posebnim spremanjem mada kod mene/moravski kraj/ je na najvisem vrhu obicno pecena riba, a i raznih ukusa ima-pozdravljam
Nazad na vrh Ići dole
Mafke
Guide
Guide
Mafke

PočaljiNaslov: Re: Koje ribe treba da jedemo?   Koje ribe treba da jedemo? - Page 2 EmptyČet 11 Okt 2012, 20:28

Postovani kolega Rade,ko ume da ukrcka kao sardine manje mrene,ispod kg,sa zacinima itd. ukus je fantastican.

Govorimo o mreni ''obicnoj'' (Barbus barbus),a ne o potocnoj mreni,sapaci ili krkusi kako je jos nazivaju,koja je inace
delikates na trpezi. Eto moj brat iz Kraljeva je proizvodio sardinu od skobalja,vrhunskog ukusa. Ribu je kupovao od plovkarosa
a sardinu su kupovali Beogradjani. Urednik casopisa ''Ribolov'' Stakic i ekipa oko njega je bila odusevljena ukusom i
redovni kupci,posle zemljotresa ode kuca
Placko
Nazad na vrh Ići dole
RadeZamora
Visitor
RadeZamora

Broj poruka : 306
Godina : 71
Datum upisa : 06.02.2011

PočaljiNaslov: Re: Koje ribe treba da jedemo?   Koje ribe treba da jedemo? - Page 2 EmptyČet 11 Okt 2012, 23:34

Mafke, nisam verovao da Saleja koji musicari mrene, kako ovde vidimo, ne zna sta je mrena, zato ovo barbus barbus ipak sve govori. kao sto rekoh zapadnomoravci ribu cene, tacnije uporedjuju, samo po istom receptu, dakle przenu na ulju ili masti/ovde stavljam klena na zavidno mesto/, razni dodaci i spremanja mogu da daju druga uporedjenja-rang listu, a koja je opet licna/bese li ti iz ovih krajeva ili si ovda ziveo, a vidim da te i ishrana inspirise/. riba sva moravska i druga nezagadjena/a kriterijum nigde za ovo ne nadjoh-mislim zagadjenje/ treba da se jede-sto je i predmet pisanja u ovim nasim razgovorima, mnogi sto uhvate i puste treba kasnije da i kupe, no to je njihov izbor. ovo godine, bruka moja koju jedva izgovaram, samo dvotriput probah, no bice sad za лучиндан,malo moje i naravno kupovne-sarana, mada dosta cenim i plavu ribu.
Nazad na vrh Ići dole
Crni
Guide
Guide
Crni

Broj poruka : 1994
Godina : 46
Datum upisa : 07.03.2010

PočaljiNaslov: Re: Koje ribe treba da jedemo?   Koje ribe treba da jedemo? - Page 2 EmptyČet 11 Okt 2012, 23:57

Ja bih vas samo zamolio da sacuvate i koristite lokalne nazive riba ... vidite li kako se lepo razumete cak i vi koji zivite na 5min jedni od drugih

Cim kazes siljka/siljkica odmah se razumete a cim neko pomene mrenu idmah nastade pometnja ha ha ha ha

Kod mene u mom kraju mrena ispod kilograma je siljka...

Saleja brate ne nerviraj se i samo cepaj te mrene i na reci i za stolom.
Ja smem da se kladim da je 3x zdravija od bilo koje ribe iz prodavnice koja je sam ti Bog zna kad ubijena,koliko je dugo bila zamrznuta i koliko se puta topila i ledila!!!
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

Broj poruka : 10000
Godina : 55
Datum upisa : 05.08.2008

PočaljiNaslov: Re: Koje ribe treba da jedemo?   Koje ribe treba da jedemo? - Page 2 EmptyPet 12 Okt 2012, 01:18

Ne treba brinuti da će mušičari koji jedu mrene, skobalje, klenove, bucove, pastrmke....tako da unište planetu. Takođe, pogrešno je misliti da ćemo da je sačuvamo jedući ribe iz prodavnica. Neke vrste morskih riba, koje rado kupujemo i jedemo, su pred istrebljenjem!

Tuna, oslić, skuša...plen su ogromne armije vrhunski opremljenih mrežaroša, kako legalnih tako i ilegalnih. Najveća lova i u ribolovu leži u kriminalu, tako da ne treba biti siguran da su prodavnice ribe snabdevene iz nekih "plemenitih" izvora. Brojnost ovih riba je toliko smanjena, da će uskoro verovatno biti zabranjeno loviti ih, prodavati i kupovati. Na Internetu možemo naći veliki broj članaka o tome kako su pred istrebljenjem.

Po mom mišljenju, mi silno grešimo kada smo "nežni" prema široko rasprostranjenim ribama poput klena, mrene ili skobalja, pa čak i lipljena i pastrmke, a u prsluku nosimo (na primer) konzerviranu tunu. Naš mušičarski ulov je veoma skroman i ne predstavlja baš nikakvu opasnost, a nasuprot tome imamo čitavu privrednu granu koja će od Svetskog mora za vrlo kratko vreme napraviti pustoš.
Nazad na vrh Ići dole
Bahus
Guide
Guide
Bahus

Broj poruka : 1001
Godina : 60
Datum upisa : 01.03.2012

PočaljiNaslov: Re: Koje ribe treba da jedemo?   Koje ribe treba da jedemo? - Page 2 EmptyPet 12 Okt 2012, 07:01

Ne znam ali kako ga god okrenes opet moram po ko zna koji put da se slozim sa MIX-om,sudeci po njegovim postovima barem nije licemer, cestitam
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

Broj poruka : 10000
Godina : 55
Datum upisa : 05.08.2008

PočaljiNaslov: Re: Koje ribe treba da jedemo?   Koje ribe treba da jedemo? - Page 2 EmptyPet 12 Okt 2012, 10:10

Pitanje je da li ćete svom detetu ponuditi kuvane viršle ili pečeni pileći batak od tovljene piletine pune hemikalija i lekova ili (npr) drinskog lipljena na žaru? Ne mora detetu, može i sebi. Nismo ni mi kante za đubre, čiji želudac treba da liči na deponiju. Da li ćete pastrmku iz Visočice vratiti (ribokradicama, nema kome drugom) ili je uneti u svoj stomak i tako mu pružiti vrhunski zalogaj, kakav ne postoji na rafovima nijedne prodavnice?
Nazad na vrh Ići dole
Mafke
Guide
Guide
Mafke

PočaljiNaslov: Re: Koje ribe treba da jedemo?   Koje ribe treba da jedemo? - Page 2 EmptyPet 12 Okt 2012, 10:46

Mene cesto uoči Sv. Nikole zovu po ribarnicama u ispomoc,za brzo ciscenje ribe i tranziranje (zbog konkurencije,musterije dobiju sve na gotovo,
bez doplate),gde izginem od posla od 7 pa do 22 cesto,ali me debelo plate. Musicar KOLJAC (samo da pustim brkove kao onaj lik iz filma ''Kasapin'' Evil or Very Mad ),
volim nozeve ahhaha a i bacam ih odlicno !

Mix me podseti da udjem malo dublje u ovu ''klanicu'',posto pomenuh moje iskustvo da upozorim kolege da se sve i svasta uvaljuje tamo.

Npr. na kraju normalnog radnog dana,u ribarnici tek nastupa ''ciscenje''. Pokoceni sluzavi uginuli sarani sa BELIM SKRGAMA (svi znamo koliko su
neupotrebljive takve ribe ),se ciste uz neprijatan miris i stavljaju zaledjeni i iseceni i tako prodaju musterijama ,uglavnom neupucenim penzionerima .

A ODAKLE SVE stize riba bela i plava,ja sam se cudom cudio ..Upravo zbog ovih iskustava vise i ne odlazim da odradjujem"poslove".
Idem u samu jednu ribarnicu gde je proveren obrt ribei cisto svi da znate...da tokom leta otvorite osmoro ociju ,prilikom nabavke ribe u
ribarnicamma. Obratite paznju na detalje koji se cesto vide:npr."daska"za secenje sveze ribe mora da bude od plastike,kao i rukohvati na
nozevima (na Zapadu su ovi detalji od drveta ukinuti strogo,pre vise od 20 god,).

CRNI,DRUZE ('brate' je zabranjena rec,procitaj PRAVILA),i na V.Moravi je pre 20 god.mrena ispod kg-a bila siljka,sada su retki ulovi i onih
od 700 gr.a siljke smo "spustili" na oko 300gr. bbrrrr

Kolega Rade ,i za mene je i moje ukucane klen riba broj 1,po pitanju ukusa!Nema sramote i ja sam ove sezone jako slabo prosao ,osim dva
izlaska,dobra.Nadam se da zakacim koju nedelju jos.Majka mi je Kraljevcanka i dobar deo odrastanja sam proveo u Kraljevu.Neke od najdrazijih ,
medju prvim ulovima sam ostvarivao na Ribnici.

POZDRAV!

Poslednji izmenio Mafke dana Pet 12 Okt 2012, 12:03, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Koje ribe treba da jedemo?   Koje ribe treba da jedemo? - Page 2 Empty

Nazad na vrh Ići dole

Koje ribe treba da jedemo?
Nazad na vrh 
Strana 2 od 3Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3  Sledeći
 Similar topics
-
» Imitacije ribe koje lovimo
» Za ovo treba imati zdravo srce...

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Musicarenje.net :: OFF TOPIC :: GARAŽA-
Skoči na: