Ček' da proverimo šta je to savest. Evo šta je meni izbacio Google:
" Savest je osećanje ljudskog duha, izoštreno, svetlo, koje razlikuje dobro od zla. To osećanje razlikuje dobro od zla jasnije nego um..."
Hmmmm....Sumnjiva stvar. Teško je danas razlikovati dobro od zla. Na primer, mnogima je
dobro da nahvataju gomilu riba i prodaju je za dobre pare, pa time nahrane porodicu. Ali, nekima je to
zlo.
Nekome je
dobro da podmiti ribočuvara, pobije ribe i napuni zamrzivač odakle se hrani njegova porodica. Ali, nekome je to
zlo.
Šta onda znači "ribolovačka savest", kada su dobro i zlo potpuno ista stvar gledana iz različitog ugla?
Kakva je savest siromašku koji je ceo džeparac potrošio na mušičarski pribor, dozvolu i benzin, a žena i deca su mu gladni? Oni ga ne pitaju da li je lovostaj i kolika je mera, nego kad će ta večera nakon silnih utrošenih para? Nemojmo da se foliramo - opet pogledajte evropske liste bogatih i siromašnih. To izgleda svi vide osim nas. Gde se nalazi vaša država?
Kod nas je "savest" i siromašnih i bogatih vrlo klimava. Bogati se pridržavaju onoga "Dograbi sve što možeš", a siromašni "Daj da i ja otmem ovo malo što je ostalo". I tako, sve se vrtu u krug dokgod se mi oslanjamo na "savest", a ne nešto opipljivije.