Musicarenje.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Musicarenje.net

Fly Fishing

Portal*PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi

Jednodnevke

Ići dole 
+32
Caster
Mohiko
NMilanovic
Ermedin
Damirt82
NemaNja95
Bahat
D-r Misho
Renafly
Milance
NB.Geronimo
Murino
Wanya
Predrag
Fićo
Ersin
Ray Lockyer
Mixmaster
Bogdan
NikolaCG
Ervin-Eko
MM
Raso NK
MikiTenkara
Madjoni
Brankoogi
Panic
Mr.Zacoola
Saležupa
Ivica R.
Radojica-pop
Sasats
36 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeći
AutorPoruka
Ivica R.
Guide
Guide
Ivica R.

Broj poruka : 1381
Godina : 40
Datum upisa : 24.06.2008

Jednodnevke - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Jednodnevke   Jednodnevke - Page 2 EmptyPon 12 Okt 2009, 12:45

Jednodnevke - Page 2 P1040015

Jednodnevke - Page 2 P1040018
Nazad na vrh Ići dole
Ivica R.
Guide
Guide
Ivica R.

PočaljiNaslov: Re: Jednodnevke   Jednodnevke - Page 2 EmptyPon 12 Okt 2009, 12:46

Jednodnevke - Page 2 P1040019

Jednodnevke - Page 2 P1040023
Nazad na vrh Ići dole
Ivica R.
Guide
Guide
Ivica R.

PočaljiNaslov: Re: Jednodnevke   Jednodnevke - Page 2 EmptyPon 12 Okt 2009, 13:06

Jednodnevke - Page 2 P1040131
Nazad na vrh Ići dole
Panic
Visitor
Panic

Broj poruka : 113
Datum upisa : 29.11.2008

PočaljiNaslov: Re: Jednodnevke   Jednodnevke - Page 2 EmptyUto 27 Okt 2009, 18:38

Opet meni veoma interesantne fotografije Ivice R...

Radi se o onom mnoštvu nimfi na pesku sa biljnim ostacima (pri vrhu teme)

To bi trebalo da bude Siphlonurus nimfa, za rod ne mogu biti siguran a i nije bitno. Ovde kod nas ih nema mnogo, čak se može reći i da su retke.
Videli smo nimfu možda jednom ili dva puta.

Ovo su prilično velike nimfe, a karakteristična je ta tačkasta markacija na repicima. Inace u zrelijim fazama ta jednodnevka ima samo dva repica.
Kako vidim ima ih puno i ko je docekao rojenje sigurno je lepo lovio na crvenkaste musice tipa Red Spinner ili Fazanov rep.
Mislim da se secam Goranovih prica o pecanju u tom potezu sever Crne Gore - Zelengora - Ulog i komentara da je nailazio na mnostvo Siphlonurusa.

Od poznavanja rodova i vrsta mnogo je važnije da čovek zna šta će se desiti kad ima ovakvih živuljki po reci, mada domaća nomenklatura
ume da zbunu jer se za istu stvar javlja ponekad i vise imena. Kad to pomnožimo sa željom da svako bude u pravu, eto momenta za polemiku.

Samo zato je naučna nomenklatura važna mušičarima, za lakše sporazumevanje. Postoji i mušičarska ali se onda treba presaltovati samo na nju
i znati da su mušičari označavali samo mali broj insekata i pojava, često podvodeći (praktično) i više vrsta pod isto ime. Slična je situacija i sa
Siphlonurusima, oni nemaju mušičarsko ime za svoj rod (kao recimo Large Brook Dun (Spinner) - Ecd. torentis) ali se zbog vremena rojenja
predlaže Large Spring Dun (LSD?!??).

Sad, verujem da Crnogorci i Hercegovci imaju svoje ime za te velike jednodnevke - PADAVAC recimo ali je prava stvar da neko ozbiljno
krene u sistematizaciju svega toga jer se u davanju svakog od tih zivopisnih imena krije po jedna mala prica.

Nećemo mi biti veliki po tome što ce svako od nas da izmisli po par stotina muva već, da se ovekoveči nešto od tog bogatog mušičarskog kolorita
nastalog pretežno u prošlom veku do ranih osamdesetih, kada je i krenula šira "kontaminacija" modernim saznanjima.
Nazad na vrh Ići dole
Ivica R.
Guide
Guide
Ivica R.

PočaljiNaslov: Re: Jednodnevke   Jednodnevke - Page 2 EmptyUto 27 Okt 2009, 19:50

Gospodine Paniću zaista mi je drago što ste se uključili u priču o entomologiji...

Zaista nijesam neki poznavalac ove oblasti, a veoma me interesuje.

Pokušavam da slikam insekte koje nalazim u rijeci (pretežno Tari, jer tu najviše pecam) i da sa svima vama saznam nešto novo.

Gledajuci slike koje sam napravio zaključio sam da ovi, zaista interesantni insekti, dosta često prilagodjavaju svoju boju boji okruženja
na kojoj stanuju. Par ovih nimfi je slikano na indentičnom kamenu ispod kojeg su živjele u vodi i sličnost je očigledna.
Ima jedna tamno žuta na žutom kamenu i jedna sa bijelim tačkama na veoma sličnom kamenu...
Ne mogu da učitavam slike pa zato ih opisujem, jer sam konektovan sa mobilnog telefona.

Da li sam u pravu?

Latinske nazive ne razumijem još uvijek, tako da se nadam da mi nećete zamjeriti i nadam se da sam objavio slike u pravu temu!
Nazad na vrh Ići dole
Ivica R.
Guide
Guide
Ivica R.

PočaljiNaslov: Re: Jednodnevke   Jednodnevke - Page 2 EmptyUto 27 Okt 2009, 20:42

Ušao bih malo dublje u priču i pokušao da objasnim par stvari...

Najpoznatije Crnogorske mušice su takozvani "račići",odnosno mušice sa repom od pijetla, tankim tijelom na oko 2/3 udice i zadebljanje u
obliku loptice na 1/3 udice, nogice su takodje od pijetla povijene uz udicu. Ovakve mušice predstavljaju klasične imitacije nimfi jednodnevica,
samo što 99% vezača u CG nema pojma o tome, već se tako mota godinama i postalo je tradicija.

Pravu moć ove imitacije pokazuju vezane na tirolce i predstavljaju ubitačan mamac za lipljana. Mušice su pretežno radjene od konca (90%)
i pride lakirane bezbojnim lakom. Ako pogledamo originalne nimfe uočavamo da su i one veoma glatke. Vezači koriste bukvalno sve
kombinacije boja koje im padnu na pamet, jer ne znaju ni oni sami šta imitiraju već se prepuste mašti i po malo smislu za kombinacije boja.
Sasvim slučajnim kombinacijama nastale su neke od najubitačnijih nimfi za tirolce a takodje i za FF.

Kombinacije boja nekih takvih nimfi su većini mušičara smiješne i nikada ih ne bi stavili na "prut", ali one zaista daju odlične rezultate u šta sam se
lično uvjerio.
Nazad na vrh Ići dole
Brankoogi
Guide
Guide

Broj poruka : 754
Datum upisa : 06.09.2008

PočaljiNaslov: Re: Jednodnevke   Jednodnevke - Page 2 EmptyUto 27 Okt 2009, 20:53

Ivica R. ::
Usao bih malo dublje u pricu i pokusao da objasnim par stvari.
Najpoznatije Crnogorske musice su takozvani "račići",odnosno musice sa repom od pijetla,tankim tijelom na oko 2/3 udice i zadebljanje u obliku loptice na 1/3 udice,nogice su takodje od pijetla povijene uz udicu.Ovakve musice predstavljaju klasicne imitacije nimfi jednodnevica,samo sto 99% vezaca u CG nema pojma o tome,vec se tako mota godinama i postalo je tradicija.Pravu moc ove imitacije pokazuju vezane na tirolce i predstavljaju ubitacan mamac za lipljana.Musice su pretezno radjene od konca(90%) i pride lakirane bezbojnim lakom.Ako pogledamo originalne nimfe uocavamo da su i one veoma glatke.Vezaci koriste bukvalno sve kombinacije boja koje im padnu na pamet,jer ne znaju ni oni sami sta imitiraju vec se prepuste masti i po malo smislu za kombinacije boja.Sasvim slucajnim kombinacijama nastale su neke od najubitacnijih nimfi za tirolce a takodje i za ff.Kombinacije boja nekih takvih nimfi su vecini musicara smijesne i nikada ih ne bi stavili na prut ali one zaista daju odlicne rezultate u sta sam se licno uvjerio.

Kao Bjelopoljska Belka recimo !
Nazad na vrh Ići dole
Ivica R.
Guide
Guide
Ivica R.

PočaljiNaslov: Re: Jednodnevke   Jednodnevke - Page 2 EmptyUto 27 Okt 2009, 21:04

Tačno tako, u jednom periodu (rano proljeće) nema joj ravne.... zec i fazan mogu da plaču pored nje.
Ima tu još mnogo njih, na primjer ljubičasta, pola roza pola plava, komplet plava (na koju sam inače, vjerovali ili ne, izvadio najviše krupnih lipljana),
i još mnogo njih...
Nazad na vrh Ići dole
Brankoogi
Guide
Guide

Broj poruka : 754
Datum upisa : 06.09.2008

PočaljiNaslov: Re: Jednodnevke   Jednodnevke - Page 2 EmptyUto 27 Okt 2009, 21:08

Tačno tako, u jednom periodu (rano proljeće) nema joj ravne.... zec i fazan mogu da plaču pored nje.
Ima tu još mnogo njih, na primjer ljubičasta, pola roza pola plava, komplet plava (na koju sam inače, vjerovali ili ne, izvadio najviše krupnih lipljana),
i još mnogo njih...

Uf nebo plava!
Nazad na vrh Ići dole
Madjoni
Moderator
Moderator
Madjoni

Broj poruka : 9731
Datum upisa : 14.10.2008

PočaljiNaslov: Re: Jednodnevke   Jednodnevke - Page 2 EmptyUto 27 Okt 2009, 23:37

jb
Najpoznatije Crnogorske mušice su takozvani "račići",odnosno mušice sa repom od pijetla, tankim tijelom na oko 2/3 udice i zadebljanje u
obliku loptice na 1/3 udice, nogice su takodje od pijetla povijene uz udicu.

Mala ispravka,

ova Ivičina rečenica se odnosi isključivo na kolašinski "dijalekat" i niđe drugo u CG taj termin "račić" se ne koristi......
..... isto tako niđe drugo nećete čuti izraz "sajla" za mušičarsku strunu lol! lol!

P.S. Izvinjavam se za of topik off topic
Nazad na vrh Ići dole
http://www.flyfishingprimus.me/
Ivica R.
Guide
Guide
Ivica R.

PočaljiNaslov: Re: Jednodnevke   Jednodnevke - Page 2 EmptySre 28 Okt 2009, 00:24

Da, to je "kolašinski" izraz, a postupak izrade je svuda isti, samo konac i pero pijetla, ništa više!
Nazad na vrh Ići dole
Madjoni
Moderator
Moderator
Madjoni

Broj poruka : 9731
Datum upisa : 14.10.2008

PočaljiNaslov: Re: Jednodnevke   Jednodnevke - Page 2 EmptySre 28 Okt 2009, 00:30

Panic ::

Sad, verujem da Crnogorci i Hercegovci imaju svoje ime za te velike jednodnevke - PADAVAC recimo ali je prava stvar da
neko ozbiljno krene u sistematizaciju svega toga jer se u davanju svakog od tih zivopisnih imena krije po jedna mala prica.

Tačno je da se kod "nas" sve jednodnevke i velike i male jednostavnu zovu padavcima i odlično bi bilo da svi zajedno ispričamo te
"male priče" o svakoj pojedinačnoj vrsti dobar post
Nazad na vrh Ići dole
http://www.flyfishingprimus.me/
Ivica R.
Guide
Guide
Ivica R.

PočaljiNaslov: Re: Jednodnevke   Jednodnevke - Page 2 EmptySre 28 Okt 2009, 09:33

Jednodnevke - Page 2 P1040018

Da li se ova jednodnevica prilagodjava bojama ovoga kamena ili mi se čini?
Nazad na vrh Ići dole
Ivica R.
Guide
Guide
Ivica R.

PočaljiNaslov: Re: Jednodnevke   Jednodnevke - Page 2 EmptySre 28 Okt 2009, 09:36

Jednodnevke - Page 2 P1040019
Ili ova na primjer?
Nazad na vrh Ići dole
MikiTenkara
Guide
Guide
MikiTenkara

Broj poruka : 2508
Godina : 50
Datum upisa : 09.11.2008

PočaljiNaslov: Re: Jednodnevke   Jednodnevke - Page 2 EmptySre 28 Okt 2009, 09:38

Odlično zapažanje....u stvari i meni se čini da se prilagodila.
Nazad na vrh Ići dole
http://www.tenkarastream.blogspot.com
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Jednodnevke   Jednodnevke - Page 2 Empty

Nazad na vrh Ići dole

Jednodnevke
Nazad na vrh 
Strana 2 od 8Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeći
 Similar topics
-
» NOVO - Maslinaste jednodnevke