Ja sam pecao ovako na početku karijere, dugo nisam koristio ovaj sistem, povlačenje može ali ne mora, ako povlačiš radi to relativno sporo, jer su i stvorenjca koja imitiramo uglavnom spora. Ako možeš nabavi od Olivera Edvardsa neki video sa mokrim muvama, u jednom opisuje lov njima.
U principu ovo treba da nadješ. Oko 5og minuta ti je swing, and you'll catch only stupid fish he,he,he
Nadam se da ti je jasnije ...
Darko Visitor
Broj poruka : 209 Godina : 45 Lokacija : Krusevac Datum upisa : 14.12.2008
Broj poruka : 2071 Godina : 42 Lokacija : Beograd Datum upisa : 13.12.2008
Naslov: Re: Mušičarenje klena mokrim mušicama Sub 02 Maj 2009, 21:14
U Čačku na nimfe nisam nešto dobro prolazio, uglavnom jer je voda neuporedivo manja nego u Trsteniku, zatravljanije je... mrzelo me i da eksperimentišem... ali jednog februara,jos pre bombardovanja sam primetio da klen kupi suvu, bilo mi cudno pa sam vezao nimfu sa telom od pauna i jednom zlatnom perlom, bez repa i nogica. Pojma nemam kako sam detektovao udarce, kontrirao sam onako, refleksno, i lovio porcijaše kojima su usta bila prepuna trave.
A pre par godina sam recio lovio klena na zečije uvo sa perlom "praveći osmice" u mirnjoj vodi udarci su kao na strimera, mirna voda i monotono pecanje me uspavaju, a klen kad lupi pretrnem od straha
Sasats INSTRUKTOR
Broj poruka : 4279 Godina : 51 Lokacija : Trstenik Datum upisa : 04.01.2009
Naslov: Re: Mušičarenje klena mokrim mušicama Sub 02 Maj 2009, 21:56
Zamisli mesto.....obala visoka do 2 m, obrasla vrbom, pored obale dubina oko 1.5 m, voda malo brza....na primer prebrza za plovak od 5g.od obale na jedno 10 m prelazi u plitko ...sto se kaze do j..a. i malo je sporija voda. do polovine morave izlazi na dubinu oko 20cm...i tako duzine oko 300m.gore udješ u reku i nema izlaz do jednog brzaka oko 300.m nizvodno....sav klen se nabije u tu dubinu pored obale.i nece da se dize na suve ili bar meni to nije uspelo. Ja onda udjem u reku zagazim negde na 15 -18 m od obale i nakačim nimfu sa zlatnom glavom, bacam sasvim pravo ili vrlo malo uz vodu. Ne zatežem kanap jer se onda muva odmah podigne na površinu .....pustam da prirodno ide.....udarac detektujem kao naglo pomeranje vrha kanapa. Nekad to bude sasvim malo pa je teško da se primeti. U brzoj vodi je lakse jer svako zaustavljanje muve rezultuje veće pomeranje vrha kanapa (slicno kao kod nimfarenja pastrmke) Nekad kad udari zategne kanap pa se oseti udarac na stapu. Ako se ništa ne dešava ponekad malo zadržim muvu....zna da pomogne....ako ni to ne pomogne onda odem kući
Nadam se da sam uspeo da ti dočaram jednu od situacija...
Oholi Guide
Naslov: Re: Mušičarenje klena mokrim mušicama Ned 03 Maj 2009, 16:19
Dosta jasnije, ja volim takva mesta, na njima sam dobio prve klenove u zivotu
Sasats INSTRUKTOR
U toplijem delu sezone riba kod mene veći deo dana provodi na ovakvim mestima sa većim protokom. Na mestu na slici, spajaju se dva brzaka izmedju kojih je deo malo blažeg toka i dubine oko metra ...
U zoni obeleženo crveno očekuje se riba ,a u plavom bi trebalo da se nalazi ribolovac . Zabacujem blago uzvodno i pustam da prodje što je moguće više prirodno !~
Sasats INSTRUKTOR
... u delu obeleženom žutom bojom najčešće uzima riba...
Prednost ovakvih mesta je da se klen teže poplaši i moguće je dobiti više komada na istom mestu . Kada se sve lepo odradi i baci odgovarajuća muva, moguće je očekivati ovakav rezultat....
Oholi Guide
Odlična priča Sale,još samo da nam pojasniš koliki i kakav predvez koristiš, otežavaš li nimfu ili ispred nimfe, indikator da ili ne, kako registruješ udarac.......
Cicvara Guide
Broj poruka : 704 Lokacija : Lešnica Datum upisa : 10.11.2008
Musice od senila se vrlo lako rade, a to je materijal koji kada se napije vode brzo tone.Narocito su delotvorne pri malo zamucenoj vodi.Evo nekoliko kreacija. Udica - 14-10 Telo - senil