Broj poruka : 10000 Godina : 55 Lokacija : Niš Datum upisa : 05.08.2008
Naslov: Re: DH Spey Casting Uto 18 Jan 2011, 12:09
Primetio sam da se mušičarenje dvoručnim štapovima sve češće pominje kod nas, ali mi je jedna stvar čudna. Ne vidim da oni koji ovo najčešće pominju imaju bilo kakav ulov vredan pažnje. Pretpostavljam da među članovima našeg foruma ima i onih koji uspešno koriste ovakav mušičarski pribor, pa ih molim da prilože što više priča (ili slika) iz efikasne praktične primene ovakvih sprava, umesto dosadnih priča o bacačkim veštinama, koje u praksi (ribolovu) nikada nisu dokazane.
Slušam kako neki već godinama uveliko "love" DH kompletima i "uživaju" u odličnom ribolovu, a istovremeno čujem da isti ljudi nikad ribicu nisu zakačili na to. Poneko ih već proglašava "stručnjacima", a od ulova ni traga ni glasa. Možda bih posumnjao u te priče kada bih bar negde video neki zanimljiv izveštaj od naših "dvoručnjaka", u kome osim šljapkanja koncem po vodi ima još nekog sadržaja...
Ivants Visitor
Broj poruka : 209 Godina : 51 Lokacija : Trstenik Datum upisa : 13.02.2009
Naslov: Re: DH Spey Casting Uto 18 Jan 2011, 13:53
Uh, uh kako provokativan poziv na diskusiju. Mixe tema se zove DH "šljapkanje koncem po vodi" pa je o tome i pisano. Prošle godine dok sam vežbao spey zabačaje na Moravi priđe mi čovek nakon sat vremena i kaže " Gledam te već sat vremena šta radiš, pa ti se uopšte ne trudiš. Ja sam poznavao Urbana .....". Čovek je bez obzira što nije imao pojma šta ja ustvari radim došao da mi deli savete. To me strašno iritira ali mislim da Mix nije jedan od takvih i da nema lošu nameru, bez obzira što ovakvim postom hoće da pokrene temu i da pozove ljude da "dokazuju" svoju veštinu i znanje.
Ranko Guide
Broj poruka : 1045 Godina : 67 Lokacija : Beograd Datum upisa : 17.06.2008
Naslov: Re: DH Spey Casting Uto 18 Jan 2011, 13:56
Ranđo Pitanje je na mjestu !
Samo hoću da dam jedno doznanje " kada budeš vidio moj album sa slikama i ulovima na DH štapu mislim biće ti sve jasno jer ne pada mi na pamet da to pokazujem na Forum iz meni znanog razloga.... predpostavljam i tebi ...
bistro, Ranko! :ziveli :
Mixmaster MASTER
Naslov: Re: DH Spey Casting Uto 18 Jan 2011, 18:20
Momci, čini mi se da ste me dobro razumeli.
Da bi neko razuman nešto prihvatio "zdravo za gotovo" mora mu se ponuditi barem neki razlog za to. Premalo je prikazanih ulova i priča iz uspešnog korišćenja DH pribora.
Da bi neko prihvatio da kupi ovakav pribor i uvežba DH zabacivanje, mora da mu bude jasno zbog čega to radi. Ovako, mi ne vidimo dobar razlog da se "bakćemo" time...
Alp Guide
Broj poruka : 600 Godina : 64 Lokacija : Zagreb Datum upisa : 18.06.2008
Naslov: Re: DH Spey Casting Uto 18 Jan 2011, 18:27
... i neka sto duze godina bude tako.
Pedja Visitor
Broj poruka : 375 Datum upisa : 16.11.2008
Naslov: Re: DH Spey Casting Uto 18 Jan 2011, 19:39
Alp ::
... i neka sto duze godina bude tako.
Precizno i jasno....
Mixmaster MASTER
Naslov: Re: DH Spey Casting Uto 18 Jan 2011, 21:09
I ja se slažem da je dobro da bude što manje dvoručnjaka po rekama gde pecam, ali me brine to što neke "jake" ribolovce, koji se već godinama slikaju sa DH štapovima, nikada nije propratila bilo kakva priča ili slika o ulovu.
Meni su neki takvi štapovi bili u rukama. Bacao sam malo - simpatično je. Zainteresovan sam. Ali, pre nego što iz svog bušnog džepa izvadim 1000 evra, voleo bih da oni koji već fijuču držeći štap dvema rukama, pokažu čemu to služi. Ako služi da se slikam, ne kupujem. Već sam dovoljno lep sa jednoručnim.
Ivants Visitor
Naslov: Re: DH Spey Casting Uto 18 Jan 2011, 21:42
Mixe ti dobro znas da kolicina ulova ne zavisi od toga da li mases jednom ili sa dve ruke, to je kako se popularno kaze, stanje svesti, zelja da se uci , ispituje i proba. Nazalost, ovaj pribor je stvarno skupa igracka, tako da ako hoces da kroz celu pricu provuces i finansijski momenat, bolje je odustati na pocetku.
Mixmaster MASTER
Naslov: Re: DH Spey Casting Uto 18 Jan 2011, 21:53
Ivane, ne brini za finansije. Mi, mušičarski "narkomani", nađemo lovu za svoje potrepštine, samo ako se dovoljno navučemo.
Čini mi se da sam čuo da ti vrlo često koristiš DH štap. Da li misliš da je za DH Spey zabacivanje potrebna neka posebna veština, koju je teško naučiti, ili je sve to zapravo lakše od klasičnog zabacivanja jednoručnim štapom?
Ivants Visitor
Naslov: Re: DH Spey Casting Uto 18 Jan 2011, 22:19
Da, ja vrlo cesto koristim switch i DH stapove. Koliko je tehnika bacanja jednorucnim stapovima specificna tako je i spey tehnika specificna na svoj nacin i ako neko zeli da je nauci nije preteska. Pored tehnike jako je specifican odabir kompleta, tj stapa i strune. Kad se sve to usaglasi i nauci tehnika onda se moze pricati o upotrbljivosti, prednostima i nedostatcima spey tehnike. Do tada buducim korisnicima ostaje da veruju ili neveruju o nome sto procitaju na ovu temu.
Sasa977 Fly fisherman
Broj poruka : 22 Lokacija : Ili Sana ili Ribnik Datum upisa : 20.06.2012
Vidim da je tema stara , pa ajde da je malo obnovimo . Počeo sam kompletirati DH komplet za isključivi lov mladice . Trenutno sam kupio RST feeling 15ft klase 9/10 ( teška artiljerija ) za veće strimere , stroge površince a možda i po kojeg peša . Sad je na redu izbor strune . Uzevši u obzir raznolikost terena (širina i dubina vode ) na kom lovim odlučio sam se za Skagit shooting hed od 650grejna sa izmjenjivim vrhovima ( jedan plivajući i par sa različitim dužinama tonućeg vrha ) . Sad se postavlja pitanje , da li da kupim RIO ili SA skagit glavu ? Da li je neko imao priliku da isproba jednu od ove dvije strune ?
Flya Visitor
Broj poruka : 270 Lokacija : Bled Datum upisa : 06.06.2012
Prosle zime sam konacno i prvi put isao na vodu sa mojim svičem kojega sam sam sklepao nekako. Uzitak je bacati velike strimere s tom alatkom a isto tako i ostatak ribolova. Taj dan mladica nije bas bila aktivna i ribolovaca je bilo mnogo na vodi. Tako da nisam pokrstio taj stap. Prije par meseci kolega je trazio da mu ga pozajmim jer je slomio svog. Lovio je sarana jer sam ga zarazio time i malo ga uputio. Sa tim svičem je digao nekoliko riba od 10 - 16kg. Kaže da je fantasticna alatka za velike ribe. Da sam ga uradio lakšeg bio bi odlican. Posto se radi o starom spin blanku nije to za ceo dan....tesko je to :p U par navrata mi je malo falilo da sam si narucio neke dh mocuge ali odlucio sam se za nesto krace alatke. Ali prije ili kasnije nabavit cu i ja jedan u duzini od 11 - 12 stopa jer sve sto je nad 13' mi se cini predugacko za nase slovenske vode. Mozda i gresim glede toga jer tu su moja iskustva veoma opskurna. Znam par slucajeva gde su danci i svabe na nasoj malecnoj bohinjki lovili uspesno mladice dhjima od 13 i 14'. Jedno je sigurno, sa dobrim dh stapom komotnine i lakse je bacati i voditi muvu ako je sve primereno sastavljeno. Za lov na vecim distancama super stvar.