| Kormorani (i dr. ptice ribolovci) ! | |
|
+34Goran Mohiko Alp Bahat NMilanovic ShoneFly Nemanja79 Saleja Sasats Damirt82 Gegula Mafke Nikolats Sale Mr.Zacoola Crni Durlanac Predrag Mixmaster Pex Goran R Falco Prota "Pacer" NikolaCG Brankoogi Ersin Ervin-Eko Cakan Keno Cicvara Ekoljuba Madjoni Oholi Murino 38 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Keno Guide
Broj poruka : 569 Godina : 61 Lokacija : Novi Pazar Datum upisa : 16.02.2009
| Naslov: Re: Kormorani (i dr. ptice ribolovci) ! Čet 25 Jun 2009, 12:09 | |
| Pridružujem se Mladjovom rešenju problema... | |
|
| |
Cakan Admin
Broj poruka : 1927 Godina : 52 Datum upisa : 28.05.2008
| Naslov: Re: Kormorani (i dr. ptice ribolovci) ! Čet 25 Jun 2009, 12:46 | |
| Evo jedne internet stranice najačih kormoranskih neprijatelja na Nemačkom govornom područiju...
A i dobrih kulinarskih recepata...nažalost na Nemačkom jeziku...pa ko voli nek izvoli...
LINK | |
|
| |
Madjoni Moderator
Broj poruka : 9731 Lokacija : Nikšić Datum upisa : 14.10.2008
| Naslov: Re: Kormorani (i dr. ptice ribolovci) ! Čet 25 Jun 2009, 12:47 | |
| | |
|
| |
Ervin-Eko INSTRUKTOR
Broj poruka : 5216 Godina : 39 Lokacija : Sjenica Datum upisa : 09.02.2009
| Naslov: Re: Kormorani (i dr. ptice ribolovci) ! Čet 25 Jun 2009, 17:05 | |
| Madjoni ja sam uveren da bi tebi ceo kormoran pristao za izradu nekih novih mušica | |
|
| |
Ersin Visitor
Broj poruka : 318 Lokacija : Munchen - Deutschland Datum upisa : 16.05.2009
| Naslov: Re: Kormorani (i dr. ptice ribolovci) ! Čet 25 Jun 2009, 19:05 | |
| Ervine to lično ne bih preporučio Madjoniju, ne da mu je pero loše ili nešto drugo ... lično sam godinama koristio njegovo lojno pero, a sad lično iz protesta od njega mi nista apsolutno ne treba ... Mislim da ste me shvatili zasto, to je situacija sa Lima... Pozdrav i Bistro | |
|
| |
Madjoni Moderator
| Naslov: Re: Kormorani (i dr. ptice ribolovci) ! Čet 25 Jun 2009, 19:27 | |
| | |
|
| |
Ervin-Eko INSTRUKTOR
Broj poruka : 5216 Godina : 39 Lokacija : Sjenica Datum upisa : 09.02.2009
| Naslov: Re: Kormorani (i dr. ptice ribolovci) ! Čet 25 Jun 2009, 20:17 | |
| Jadna mala mladica... Gde je upecana, koji deo Lima? Pre par dana na našem jezeru primetio sam kormorana, ali čudno mi je što je bio sam | |
|
| |
Ersin Visitor
| Naslov: Re: Kormorani (i dr. ptice ribolovci) ! Čet 25 Jun 2009, 20:36 | |
| U kanjonskom dijelu lima sam je uhvatio ,sto znaci da kormorani joj ni tu nedaju mira A tog sto si ti vidio skoro je znak da mu se tu dopada i ostao je da bi podigao potomstvo,a bio je sam jer zenka lezi na gnijezdu Pozdrav i Bistro | |
|
| |
Ekoljuba Visitor
Broj poruka : 161 Godina : 42 Lokacija : Bg-Ns Datum upisa : 07.02.2009
| Naslov: Re: Kormorani (i dr. ptice ribolovci) ! Čet 25 Jun 2009, 22:24 | |
| - Ersin ::
- Ervine to lično ne bih preporučio Madjoniju, ne da mu je pero loše ili nešto drugo ... lično sam godinama koristio njegovo lojno pero,
Malo teze da si koristio lojno pero od kormorana posto ga ni nema! Ma taj kormoran je zlo jedno sta bi bilo sa jadnim ribama da nije nas ljudi da ih spasimo...!!! | |
|
| |
Brankoogi Guide
Broj poruka : 754 Lokacija : Prijepolje Datum upisa : 06.09.2008
| Naslov: Re: Kormorani (i dr. ptice ribolovci) ! Čet 25 Jun 2009, 23:40 | |
| [quote="Ekoljuba"] - Ersin ::
-
Ma taj kormoran je zlo jedno sta bi bilo sa jadnim ribama da nije nas ljudi da ih spasimo...!!! Ne mislim ja Ekoljubo da ćemo mi ljudi spasiti ribu ali nećemo je uništiti kao Kormoran. Ja sam rođen u Prijepolju i bukvalno odrastao na Limu i nešto se nesećam da je te ptice ranije bilo na Limu. A sad Ljubo ima oko hiljadu komada od oktobra do marta ( i svake godine za minimum trećinu više). Pa ti saberi i pomnoži koliko je to ribe za 6 meseci ( ja se oduzmem ) ! I da li ta ptica uopšte ima prirodnih neprijatelja? | |
|
| |
Madjoni Moderator
| Naslov: Re: Kormorani (i dr. ptice ribolovci) ! Pet 26 Jun 2009, 00:18 | |
| | |
|
| |
Ersin Visitor
| Naslov: Re: Kormorani (i dr. ptice ribolovci) ! Pet 26 Jun 2009, 09:03 | |
| - Ekoljuba ::
- Ersin ::
- Ervine to lično ne bih preporučio Madjoniju, ne da mu je pero loše ili nešto drugo ... lično sam godinama koristio njegovo lojno pero,
Malo teže da si koristio lojno pero od kormorana pošto ga ni nema!
Ma taj kormoran je zlo jedno sta bi bilo sa jadnim ribama da nije nas ljudi da ih spasimo...!!! Koristio sam ona pera sa mjesta gdje stoje kao kod patke ,a posto je veoma sitno dobro dodje za 20 ili 22 udicu. Takve mušice plivaju malo bolje od ofarbanog cdc pera pitomih patki i guski, pa zato sam se možda loše izrazio...izvini. U ovom slučaju oko kormorana...dobro su došli na područje posjeda moje familije (ca 650 metara dužine obale Lima) ja ih lično nagradjujem dobro nekad jedno zrno nekad punu šaku, pa kako zasluže... Pozdrav i Bistro | |
|
| |
Brankoogi Guide
| Naslov: Re: Kormorani (i dr. ptice ribolovci) ! Pet 26 Jun 2009, 10:46 | |
| U radu su izneseni rezultati novijih stranih i domaćih istraživanja o štetama koje su ustanovljene na ribljem fondu šaranskih ribnjaka i otvorenih voda (rijeka i jezera) kao rezultat gotovo 30–godišnje potpune zaštite jedne alohtone ptice koja na europskim prostorima nema prirodnog neprijatelja koji bi njegovu populaciju držao u bioekološkoj ravnoteži, pa se stoga njegova populacija od godine 1970. povećala 25 puta. Stoga se postavlja pitanje oportunosti zaštite jedne ptice koju su u 17. stoljeću u Europu iz Kine uvezli Nizozemci radi lova ribe u Engleskoj i Francuskoj, a, prema B r e hmu (1892) kormoran je već početkom 19. stoljeća na sjeveru Europe načinio velike štete na ribljem fondu.
iz teksta KORMORAN, VELIKI VRANAC (Phalacrocorax carbo sinensis) I ŠTETE NA RIBLJEM FONDU ZBOG NJEGOVE HIPERPOPULACIJE* Autor K. Pažur | |
|
| |
Brankoogi Guide
| Naslov: Re: Kormorani (i dr. ptice ribolovci) ! Pet 26 Jun 2009, 11:02 | |
| O kormoranu se danas znade gotovo sve. Za ovu su raspravu najvažnije ove činjenice: — da su kormorana u 17. stoljeću uvezli Nizozemci iz Kine radi lova ribe. Prema Meyerovu leksikonu iz godine 1888., odbjegli su se primjerci razmnožili po cijeloj Europi (A n o n , 1999) — da je već dr. Alfred Brehm godine 1892. u djelu »Tierleben«, knjiga VI., ustanovio velike štete i eksplozivnu mogućnost razmnožavanja, a izravnim pokusom i njegovu enormnu proždrljivost — da kormoran dnevno pojede prosječno 0,45 kg ribe ili godišnje oko 170 kg (EAA, 1998) — da je do godine 1970. živio u kakvoj–takvoj bioekološkoj ravnoteži, kad ih je bilo oko 30 000 primjeraka, te je obavljao svoju osnovnu biolo{ku funkciju koju ima svaki predator (EAA, 1998) — da je tih godina u cijeloj Europi stavljen pod potpunu zaštitu bez respektiranja navedenih činjenica, navodno zbog ugroženosti — da je zbog potpune zaštite do godine 1996. u Europi broj kormorana narastao na zastrašujućih 760 000 primjeraka. Kormoran, naime kao uvezena ptica nema prirodnog neprijatelja koji bi njegov broj držao u ekološkoj ravnoteži (EAA 1998). Nakon ovako nekontroliranog povećanja broja kormorana riblji fond europskih slatkih voda pretrpio je i još uvijek trpi enormne štete. Navodimo aproksimativne gubitke u ribljem fondu Europe uzrokovane povećanjem broja kormorana. Raspolažemo brojem kormorana do godine 1996. (Graf. 1)
iz teksta KORMORAN, VELIKI VRANAC (Phalacrocorax carbo sinensis) | |
|
| |
Ekoljuba Visitor
Broj poruka : 161 Godina : 42 Lokacija : Bg-Ns Datum upisa : 07.02.2009
| Naslov: Re: Kormorani (i dr. ptice ribolovci) ! Pet 26 Jun 2009, 11:52 | |
| To da je kormoran uvezen iz Kine i da je alohton za Evropu je totalna izmisljotina! Proverena informacija! A da nema prirodnih neprijatelja moze samo da bude zasluga coveka! Kormoran moze da bude problem u odredjenim slucajevima ali to je minorno u odnosu na faktore ugrozavanja koji nastaju pod antropogenim uticajem! A junacina koja se hvali da ih ubija trebalo bi da zna da je to protivzakonito i da to sto radi doje isto kao da se bavi ribokradjom! I kada tako brine za riblji fond zasto ne ospe paljbu po lopovima koji drpaju ribu po ceo dan! | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Kormorani (i dr. ptice ribolovci) ! | |
| |
|
| |
| Kormorani (i dr. ptice ribolovci) ! | |
|