Musicarenje.net Fly Fishing |
|
| Odnos prema ribi = sport!? | |
|
+11BlackBelt Goci Pedja Alp Nikolats Crni Sasats Madjoni NikolaCG Los_Pecaros Mixmaster 15 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Alp Guide
Broj poruka : 600 Godina : 64 Lokacija : Zagreb Datum upisa : 18.06.2008
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Sub 23 Okt 2010, 22:52 | |
| Mix,
Na vodama pretrpanim ribolovcima "Ulovi & pusti" nije pitanje uljudnog ponasanja, etike i ljubavi prema ribi vec ekonomije i zdravog razuma. Ako broj ribolovnih dana i broj ribolovaca nisu ograniceni, tamo gdje sve ribe pustaju ljudi kad god zele imaju sto loviti. To je cinjenica. Cinjenica jest i da postoji velik i sve veci broj zainteresiranih za lov na takvim vodama, koji su za to spremni i platiti. Sto je i vise nego u redu. Tim novcem moze se financirati monitoring, strucnjaci koji nadziru stanje ribljeg fonda i sto je najvaznije ljudi koji tu vodu profesionalno 24 sata dnevno cuvaju. Jer badave nitko ozbiljno ne radi.
Ako je dozvoljeno uzimanje riba, a ne zelis imati praznu vodu, mozes ograniciti broj ribolovca ili broj dana koliko ti ribolovci mogu provesti na vodi. Bi li ti odgovaralo da mozes imati 15-20 izlazaka u ribolov godisnje ili manje, koliko recimo u okviru godisnje dozvole imaju ribolovci na nekim vodama u Sloveniji, Hrvatskoj..., ili da uopce ne smijes loviti jer je broj clanova kluba fiksan i popunjen, kao sto je to u mnogim europskim zemljama? Sumnjam. Ili da se ribolovni napor ogranicava po kriteriju platezne moci (vrlo skupe dozvole)? Ni to ti sigurno ne bi pasalo, bas kao ni meni.
Postoje jos dvije opcije. Mozes potraziti vode gdje ima puno vise riba nego sto ljudi polove. Recimo, u Patagoniji, Mongoliji, Amazoni, Aljasci... Ili, "uzivati" u ribolovu na vodama gdje neogranicen broj ljudi moze po svom nahodjenju loviti neogranicen broj dana i tamaniti ribe koliko dnevna kvota propisuje. Gdje riba, a pogotovo krupnijih, u pravilu nema ili ih ima toliko malo da sve skupa nije zabavno.
Nemam nista protiv poneke ribe u tanjuru, ali je jedem vrlo rijetko zato sto vise volim ribolov nego bilo koju vrst hrane. A moram priznati da nekako najradije lovim tamo gdje sve ili gotovo sve ribe s veseljem pustamo. To mi drustvo najvise odgovara. A vjeruj mi da ulovim(o) jako puno. Svega cega se mozes sjetiti. Zato, zagovarajuci "Ulovi & pusti" vrlo sebicno zagovaramo bolje uvjete za bavljenje nasim hobijem. I ja cu to svakako nastaviti ciniti.
Poslednji izmenio Alp dana Ned 24 Okt 2010, 00:04, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | Pedja Visitor
Broj poruka : 375 Datum upisa : 16.11.2008
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Sub 23 Okt 2010, 23:20 | |
| - Alp ::
- Mix,
Na vodama pretrpanim ribolovcima "Ulovi & pusti" nije pitanje uljudnog ponasanja, etike i ljubavi prema ribi vec ekonomije i zdravog razuma. Ako broj ribolovnih dana i broj ribolovaca nisu ograniceni, tamo gdje sve ribe pustaju ljudi kad god zele imaju sto loviti. To je cinjenica. Cinjenica jest i da postoji velik i sve veci broj zainteresiranih za lov na takvim vodama, koji su za to spremni i platiti. Sto je i vise nego u redu. Tim novcem moze se financirati monitoring, strucnjaci koji nadziru stanje ribljeg fonda i sto je najvaznije ljudi koji tu vodu profesionalno 24 sata dnevno cuvaju. Jer badave nitko ozbiljno ne radi.
Ako je dozvoljeno uzimanje riba, a ne zelis imati praznu vodu, mozes ograniciti broj ribolovca ili broj dana koliko ti ribolovci mogu provesti na vodi. Bi li ti odgovaralo da mozes imati 15-20 izlazaka u ribolov godisnje ili manje, koliko recimo u okviru godisnje dozvole imaju ribolovci na nekim vodama u Sloveniji, Hrvatskoj..., ili da uopce ne smijes loviti jer je broj clanova kluba fiksan i popunjen, kao sto je to u mnogim europskim zemljama? Sumnjam. Ili da se ribolovni napor ogranicava po kriteriju platezne moci (vrlo skupe dozvole)? Ni to ti sigurno ne bi pasalo, bas kao ni meni.
Postoje jos dvije opcije. Mozes potraziti vode gdje ima puno vise riba nego sto ljudi polove. Recimo, u Patagoniji, Mongoliji, Amazoni, Aljasci... Ili, "uzivati" u ribolovu na vodama gdje neogranicen broj ljudi moze po svom nahodjenju loviti neogranicen broj dana i tamaniti ribe koliko dnevna kvota propisuje. Gdje riba, a pogotovo krupnijih, u pravilu nema ili ih ima toliko malo da sve skupa nije zabavno.
Nemam nista protiv poneke ribe u tanjuru, ali je jedem ih vrlo rijetko zato sto vise volim ribolov nego bilo koju vrst hrane. A moram priznati da nekako najradije lovim tamo gdje sve ili gotovo sve ribe s veseljem pustamo. To mi drustvo najvise odgovara. A vjeruj mi da ulovim(o) jako puno. Svega cega se mozes sjetiti. Zato, zagovarajuci "Ulovi & pusti" vrlo sebicno zagovaramo bolje uvjete za bavljenje nasim hobijem. I ja cu to svakako nastaviti ciniti.
Perfektno objasnjeno... Posle ovoga svaki komentar je suvisan gledano iz mog ugla.. SVAKA VAM CAST PUSKADIJA.. | |
| | | Mixmaster MASTER
Broj poruka : 10000 Godina : 55 Lokacija : Niš Datum upisa : 05.08.2008
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Sub 23 Okt 2010, 23:27 | |
| Alp, Ako sam dobro razumeo, ti zagovaraš "Ulovi i pusti". To je OK.
Međutim, pitanje je da li je ribolovac koji oslobađa ribu upravo zbog toga bolji sportista?
Ja mislim da nije. Mislim da se bolji sportista ili mušičar postaje na drugačiji način. | |
| | | Alp Guide
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Sub 23 Okt 2010, 23:42 | |
| Je li bolji sportas onaj koji radi u interesu sporta kojim se bavi? Mislim da je. Mislim da je pustanje riba u interesu sporta i u interesu svih ljudi koji se tim sportom bave zbog sporta. Dakle...
Tko je bolji ribolovac je potpuno druga stvar, nevezana uz pustanje riba. Dakako, ako je u okvirima zakona, propisa i ribolovne etike. | |
| | | Los_Pecaros Guide
Broj poruka : 1614 Lokacija : Na vodi Datum upisa : 01.04.2009
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Ned 24 Okt 2010, 00:05 | |
| - Mixmaster ::
- Alp,
Ako sam dobro razumeo, ti zagovaraš "Ulovi i pusti". To je OK.
Međutim, pitanje je da li je ribolovac koji oslobađa ribu upravo zbog toga bolji sportista?
Ja mislim da nije. Mislim da se bolji sportista ili mušičar postaje na drugačiji način. Zbunjuješ me/nas (sad) Mix-e. "Brkaš lončiće". Nije, jednostavno, moguće biti "dobar sportista" u ribolovu. Kapiraš? To što se masa ljudi voli takmičiti u ubijanju (ili "Bože moj" u mrcvarenju riba) ne znači da je ta njihova aktivnost sport. Pokušavaš da pohvataš neku logiku, a previdjaš "da se miješaju babe & žabe". | |
| | | Mixmaster MASTER
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Ned 24 Okt 2010, 00:11 | |
| Alp!
Raditi u interesu sporta se može na mnogo načina. Neki osnivaju sekcije, klubove, pomažu drugima, podučavaju ih, upućuju, ohrabruju, predvode, pišu, snimaju... Vratiti ribu i nije neki doprinos sportu.
Loši!
Ukratko:
Ja mušičarenje i ribolov zovem sportom. | |
| | | Los_Pecaros Guide
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Ned 24 Okt 2010, 00:19 | |
| Iskreno... nije. :) Svo to pisanije od strane kolege Alp-a i tvoje.... ide (bar ga ja tako skapirah) u neka dva potpuno odvojena pravca, tako da ne kontam da uopste postoji polemika koja bi na kraju ostalim citaocima dala priliku da (eventualno) prepoznaju i jednom od dva stava i svoj, i (opet eventualno) mu daju podrsku. Ribolov ne moze da bude sport. Nikako. Jel` jasnije? :) Covjek s "stapom & kanapom" u kanjonu ... na nekoj rijeci... se NE TAKMICI, samim tim ne postoji osnovna premisa da bi se ta aktivnost mogla nazvati sportom. To sto ga i (i jos neki) tako zoves/te... ne mijenja ni najmanje stvar. Ima takodje dosta onih koji se smatraju (recimo)... jako lijepim... ili pametnim... a to.. nijesu. Nije dovoljno da nam/vam mama to kaze, pa da to bude potvrda. Ima i onih koji misle da su ... Elvis Presli. | |
| | | Alp Guide
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Ned 24 Okt 2010, 00:47 | |
- Alp!
Raditi u interesu sporta se može na mnogo načina. Neki osnivaju sekcije, klubove, pomažu drugima, podučavaju ih, upućuju, ohrabruju, predvode, pišu, snimaju... Vratiti ribu i nije neki doprinos sportu.
Sve sto si naveo je hvalevrijedan doprinos nasem sportu. Ali, preduvijet da bi sport postojao su voda i ribe. Sve ostale aktivnosti nemaju svrhu ako nemamo vodu u kojoj plivaju ribe. Ako te ribe potamanimo naseg sporta vise nema. Mislim da je pustanje riba jedan znacajan doprinos u suprotnom pravcu dostupan svakom ribolovcu. Korak dalje je gospodarenje ribljim fondom i njegova njegova zastita, cime se trebaju baviti strucnjaci i profesionalci. U nasem bavljenju ribolovom moramo za tu svrhu osigurati novce jer te poslove treba platiti.
Poslednji put izmenio Alp dana Ned 24 Okt 2010, 01:07, izmenio ukupno 2 puta | |
| | | Madjoni Moderator
Broj poruka : 9731 Lokacija : Nikšić Datum upisa : 14.10.2008
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Ned 24 Okt 2010, 00:52 | |
| - Sasats ::
- Mislim da je glavno pitanje dozivljavate li ribolov kao sport? ako smatrate da je musicarenje sport onda mu sigurno pristupate takmicarski....
jer cilj i smisao svakog sporta je takmicenje ... ... Nevezano za takmičenje...pojam sportski se kod nas tumači doživljava kao nešto pozitivno i viteško.... E sad lično, kad idem u lov a idem često pucam isključivo da ubijem,ne da ranim niti da kao pokušam da pucam na divljač... znači od divljači očekujem da padne u mjestu...po mogućnosti mrtva ..Tako volim,tako sam naučio i osjećam se dobro iako ovo vjerovatno nelovcima zvuči hladno i bezobzirno | |
| | | Mixmaster MASTER
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Ned 24 Okt 2010, 01:15 | |
| Alp!
U mojoj zemlji ne postoji nijedna voda na kojoj je boljitak ribljem fondu doneo dobrovoljni C&R posetilaca mušičara. Ubeđen sam da takva voda nikada neće ni postojati. Vode na kojima se opstanak riba zasniva na dobroj volji ribolovaca i ostalih posetilaca (ima na hiljade ribokradica) su ovde pred potpunom propašću. Mušičari koji odnose ulov, nisu ih ugrozili ni za 1 promil. Oni koji oslobađaju ulov nisu ih potpomogli ni za 0.01 promil. Nažalost, matematika je otprilike takva i ne treba je ignorisati.
Jedini primeri gde je C&R doneo rezultat u Srbiji su vode sa obaveznim, strogo propisanim (i kontrolisanim) oslobađanjem celokupnog ulova. Jedinu salmonidnu vodu u svom regionu, lično sam predložio za C&R mušičarski revir i tako je spasio od sigurne propasti. To je sada jedna od najbogatijih reka potočnom pastrmkom u Srbiji. To je pravi doprinos sportu. | |
| | | Alp Guide
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Ned 24 Okt 2010, 01:30 | |
| Eto Mix,
slozni smo u tome da uvodjenje C&R, odnosno dosljedno pustanje riba doprinosi njihovom broju, a samim tim i napretku naseg sporta. Ja nisam tvrdio nista manje ni vise od toga. Pozdravljam svaki doprinos u tom pravcu, osobito ako je u "dometu" mog pribora.
Iako, nemam nista protiv postojanja pojedinih voda gdje se riba moze tamaniti koliko ribolovac zeli, samo sto taj ulov onda mora i platiti po njegovoj trzisnoj cijeni. To se zove "Put & Take" rezim koji ima svoju publiku i svrhu.
Razne oblike krsenja propisa u drugim zemljama doista ne mogu komentirati. Nazalost ni u mojoj zemlji po tom pitanju stanje nije idealno. No, u Hrvatskoj su gotovo sve uspjesne inicijative za poboljsanje ribolovnih prilika potekle iz redova "Ulovi & pusti" ribolovaca. I drago mi je da takav pristup ribolova ima sve veci broj poklonika koji su najzesci protivnici praznih voda. | |
| | | Los_Pecaros Guide
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Ned 24 Okt 2010, 08:14 | |
| - Madjoni ::
- Sasats ::
- Mislim da je glavno pitanje dozivljavate li ribolov kao sport? ako smatrate da je musicarenje sport onda mu sigurno pristupate takmicarski....
jer cilj i smisao svakog sporta je takmicenje ... ... Nevezano za takmičenje...pojam sportski se kod nas tumači doživljava kao nešto pozitivno i viteško.... E sad lično, kad idem u lov a idem često pucam isključivo da ubijem,ne da ranim niti da kao pokušam da pucam na divljač... znači od divljači očekujem da padne u mjestu...po mogućnosti mrtva ..Tako volim,tako sam naučio i osjećam se dobro iako ovo vjerovatno nelovcima zvuči hladno i bezobzirno Sasa je u pravu, sasvim. Mladjen takodje. Dobru si poentu apostrofirao. UBITI ribu je, po meni, nekako prirodno i plemenito iz prostog razloga sto je covjek predator koji je u lancu ishrane iznad nje. Vrlo jasno. Nece (valjda) neko medjedu "da zameri" sto zakolje kakvu srnu?! Jest` ona lijepa itd. ali medjed je medjed! Dodushe, treba obratiti paznju na sam naziv teme ... i ne odlutati dalje u neku siru pricu. Mix je, vrlo precizno, zelio da ogranici pricu na sam moment pustanja ulovljene ribe nazad u vodu, postavljajuci pitanje da li je taj cin "sporstkiji" od... ostalih vec "momenata" tog "sporskog ponasanja na vodi". Naravno, svi koji misle da je bzvz dozivljavati ribolov kao sport, nece polemisati na ponudjenu temu... sto, nadam se, ne znaci da se dio prepiske ne treba odnositi i na taj dio price koji negira spostku "notu" ribolova. | |
| | | Goci Guide
Broj poruka : 679 Lokacija : Niš Datum upisa : 06.02.2009
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Ned 24 Okt 2010, 12:49 | |
- Mušičari koji odnose ulov, nisu ih ugrozili ni za 1 promil. Oni koji oslobađaju ulov nisu ih potpomogli ni za 0.01 promil. Nažalost, matematika je otprilike takva i ne treba je ignorisati.
Ova tvrdnja jednostavna nije tačna. Tako kaže matematika na koju se pozivaš... Proceni koliko u jednoj ribolovnoj vodi ima odraslih riba (u meri po zakonu, recimo pastrmki preko 25 cm), i proceni koliko komada godišnje ponesu mušičari. Isto to uradi za baru veličine košarkaškog terena i za štuke. Koliko o takvoj barici može biti štuka preko 40 cm? Recimo 100. I sad jedan mušičar jednog dana uhvati i ponese jednu. A može i 2-3. A kada se radi procena uticaja ribolova na neku vodu priča se na godišnjem nivo. Dakle to 1-3 pomnožiš sa brojem izlazaka i brojem mušičara koji tu pecaju. Kako odnose ribe opadaće šansa da nešto upecaju, tako da će pre ili kasnije početi tu baricu da zaobilaze. A koliko su poneli do tada? Možda 20, možda svih 50 riba. Koliko je to u procentima, 1 primil? Ajde da radimo dedukciju sa druge strane, na osnovu ulova. Ako mušičari ponesu iz jedne bare 20 štuka godišnje, da bi njihov negativni uticaj bio 1 promil u toj bari treba da ima 20.000 štuka većih od 40 cm na početku sezone. Previše za baricu od 50 m... Ajd tako za pastrmski potok. Koliko mušičari godišnje ponesu riba iz rečice duge 10 km. Ako je napadnuta taj broj može biti i više stotina, ali za potrebe lakše računice neka kažemo da svi mušičari skupa ponesu samo 100 pastrmki preko 25 cm godišnje. Tvoj jedan promil bi značio da tu ima 100.000 riba preko 25 cm. Eheeeej, sto hiljada riba u meri. Mnogo i za jezero. Zato se ne pozivaj na matematiku dok sve lepo ne sračunaš, pošto slobodne procene mogu da zavedu. A što se njih (slobodnih proena) tiče, recimo da je uticaj mušičara koji nose svoj ulova sa manjih voda (potoci, bare) kreće negde između 10-20 % godišnje. Dakle "samo" 100-200 x više nego što ti tvrdiš. Tome dodaš uticaj varaličara sa nekih 30-40%, dok plovkaroši sve to dopune do 90%. Zato u Uhvati i Pusti revirima ima prosečno 10x više riba nego na vodama gde se riba može poneti. E to pomalo zaličuje na matematiku, ali je i dalje daleko. Prava nauka bi bila da ihtiolozi urade procenu ribljeg fonda, a da SVI ribolovci evidentiraju svoje ulove (što je njihova obaveza po novom zakonu) i da na kraju godine predaju svoje beleške, koje će neko opet lepo uneti u neku globalnu evidenciju. E tada bi imali relativno tačnu procenu uticaja ribolovaca na riblji fond. A ako bi se uz svaki ulov dodao podatak (tag) da li je upecana na Spin, Fly ili živi mamac, onda bismo čak imali i podatak o pojedinačnom uticaju svake grupa ribolovaca na riblji fond. I onda bi se moglo nešto zaključiti, tipa da li su min mere premale, da li je 3 pastrmke dnevno previše za poneti iz potoka. A može se zaključiti čak i suprotno, da je recimo uticaj ribolovaca na populaciju smuđa u Dunavu zanemarljiv i da se može dozvoliti i više od 3 smuđa, recimo 5, ili više od 5 kg bele ribe, recimo 10. A trenutno je iz Dunava dozvoljeno poneti 5 kg bele ribe, isto kao i iz nekog potoka. A i malo dete bi zaključilo da je uticaj ribolova na male potoke veći nego na Dunav. Suma mog preopširnog posta. 1. Globalno govoreći, uticaj mušičara NIJE zanemarljiv. 2. Naš zakon (pravila ribolova) je loš. Uticaj mušičara je preveliki na male vode, a zanemarljiv na velike vode. Male vode treba dodatno zaštiti i uvesti strože režime ribolova.
Poslednji izmenio Goci dana Ned 24 Okt 2010, 14:32, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | BlackBelt Visitor
Broj poruka : 166 Datum upisa : 31.08.2010
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Ned 24 Okt 2010, 14:11 | |
- U ovom našem sportu već godinama se provlači jedna veoma čudna, po meni besmislena stvar.
Navodno, bolji (ili veći) sportista je onaj ko sa vode ponese manje riba.
Veći ili bolji sportista? Ne Mixe,te dvije riječi ne označavaju isto! Bolji sportsta je onaj,koji ulovi više riba,ali mu Sportsko pravilo(kojih se očigledno ne može svako pridržavati)nalaže da ih vrati. Upravo taj segment u ribolovu uhvati & pušti je ključni elemenat Sporta! Veći sportista ne znači i da je bolji!Što zapravo znači veći?Rijetko ili skoro nikada nije prekršio sportsko pravilo takmičenja? Pristupa profesionalno- odgovorno svakom takmičenju bez obzira na karakter i značaj?Ili je možda veći rastom od ostalih? Za one koji nisu upućeni u ovu problematiku,malo pojašnjenje:prekršiti sportsko pravilo u toku prvenstva je ravno kao kad se žešće oglušite o zakon.Kad mu krava udje u kupus,čoban trči da je omlati prutom!Kako se pojedinci ne bi našli u sličnoj situaciji(što je velika greška) pametni se dosjetise pa izmislise zakone čisto da bi ljudsku vrstu odvojili od životinjske iako za pojedince to nije imalo nikakve potrebe,a nama sportistima"uvališe" sportske zakone,odnosno sportska pravila,kojih se bez izuzetka moramo pridržavati! Ukoliko to ne uradite postoji opravdanai sumnja da će vam sportski-sudija sa zadovoljstvom udijeliti mjeru DISKVALIFIKACIJE sa daljeg toka takmičenja,što je porazavajuca mjera za jednog pravog sportistu!Mixe pominješ lopove,narkomane...i daješ im indirektnu paralelu sa sportom! Ovako nešto prvi put čujem!Napravio si katastrofalnu grešku,stvar je više nego jasna,znaš onu.... U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH. Ako si već odlučio da praviš uporedjenje takve vrste,onda mislim da su navedenim lopovima mnogo bliži po profesiji osobe koje "pecaju"ribu nedozvoljenim sredstvima,a narkomanima svakako oni,koji za vrijeme prvenstva "kriziraju"upravo zato što se ne mogu pomiriti sa činjenicom da ulovljenu ribu moraju uredno vratiti. Sport je čudo,sport je najbolje majstorsko rešeto...iz tog razloga njemu ne pripadaju ove kategorije osoba koje si nabrojao Mixe!!! Veoma važno: svako se može baviti SPORTOM,ali SPORTISTA ne može biti svako. | |
| | | Los_Pecaros Guide
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Ned 24 Okt 2010, 15:08 | |
| Sport je najkorumpiranija ljudksa aktivnost, bez dileme.
http://www.portalanalitika.me/sport/fudbal/13111-fudbal-organizacija-ep-2012-kupljena-za-11-miliona-eura.html
Sjetimo se samo bruke oko Olimpijskog komiteta prije neku godinu.
Ipak, sport "pravi ogroman novac", pa se mediji (i iz "sjenke" politicari) brzo prestanu baviti ociglednim kriminalim aferama. Sportisti su sve vise robovi velikog kapitala a sve manje promoteri zdravog stila zivota.
Dje je merak u trci sa satom dok zabacujes musicu?
Dje je merak (moze i recimo "sportski duh") u strepnji da ce ti riba spasti s mamca i tako ce ti "bodovi" (e QQ bruke) otici niz vodu?
Dje je poenta da sinu kazes: "Naucicu te da budes dobar ribolovac. Znas, cim je ubodes, brzo s njom na obalu... i PAZI da ti bodovi ne odu niz vodu"?!
Ma sprdnja jedna velika.....
Unizavanje iskonski-drevne potrebe covjeka da dise, zivi u/sa prirodom... nadmudrujuci i na kraju... ubijajuci plijen.
To je ribolov.
Ovo s ubacivanjem takmicarskih motiva je nista drugo do... pusta (nikad zrela) potreba decacka potreba da preteknu "onog drugog".
Bljak!
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? | |
| |
| | | | Odnos prema ribi = sport!? | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |