Musicarenje.net Fly Fishing |
|
| Odnos prema ribi = sport!? | |
|
+11BlackBelt Goci Pedja Alp Nikolats Crni Sasats Madjoni NikolaCG Los_Pecaros Mixmaster 15 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Zvezdan Guide
Broj poruka : 561 Godina : 45 Lokacija : Kladovo Datum upisa : 22.06.2009
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Pon 25 Okt 2010, 07:57 | |
| U mom slučaju,mušičarenje ima status ljubavi,odmah iza porodice.Dugo mušičarim i ovaj vid ribolova već prihvatam kao vrstu proviđenja i potpunog ostvarivanja jedne strane ličnosti.Kod ljudi koji dugo upražnjavaju bilo koji vid ribolova, puštanje ulovljene ribe bi,po mom mišljenju,trebalo da postane sastavni segment procesa hvatanja ribe.To bi trebalo da bude finalni čin jedne mikro epizode u koju ulažemo svo znanje iz ove materije.Mušičarenje je,između ostalog,takmičenje sa samim sobom,počevši od stege, do vode.U vremenu digitalne tehnologije,aparati i memorijske kartice su svedočanstvo uspešnosti jednog ribolovca. | |
| | | Los_Pecaros Guide
Broj poruka : 1614 Lokacija : Na vodi Datum upisa : 01.04.2009
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Pon 25 Okt 2010, 08:11 | |
| [/quote] Loši, ovo je vrlo bitna mušičarska tema. Ako nekome smeta, može da čita sijaset drugih. Nekome je ovo bitno, a moje iskustvo kaže da se o ovome vrlo često priča van javnih glasila, a vrlo retko na ovakvim mestima. Zato otvorih ovu zanimljivu temu. Dokaz da je zanimljiva i bitna ste i vi, koji učestvujete u njoj vrlo intenzivno, značajnim brojem postova.[/quote] Ma ok Mix-e, vidju da tema "zivi" i dalje, a moja sugestija je naravno imala za cilj da isprovocira jedan drugi nacin polemisanja, i koliko vidim... sad je sve ok. Alp je sazeo, i veoma precizno napisao svoj stav (kojeg inace ne podrzavam, naravno) u vezi sporskog u ribolovu i takva pisanja donose prijeko-potreban kvalitet polemici. Zabava - pa, da... TO je upravo ono cega se "jezim" (da ne napisem odmah GADIM, da se ljudi ne ljute) u vezi ribolova. Sjecam se da je neki od FF-faca iz UK (cini mi se) piao da je (parafraziram) "Riba suvise zabavna za samo jedan put uhvatiti je".. tako-nekako... To ne volim, ne podrzavam i ostro se protivim. Upravo teznja da budemo (kao vrsta) drugaciji od zivotinja... cini nas manje vrijednim. Ponizavamo te ribe tako sto ih 150 puta godisnje izbusimo udicama i izmrcvarimo rukama radi jebene fotke. :( Kad je zajebes i ulovis, zatim ubijes/zakoljes... ukazujes jos pstovanje... jer je to tako prirodno. Treba samo paziti (i u tome se slazem s predhodnim postom Alp-a) da profi ljudi koji su za to placeni dobro, vode racuna da pritisak na riblju populaciju ne bude prevelik. | |
| | | Alp Guide
Broj poruka : 600 Godina : 64 Lokacija : Zagreb Datum upisa : 18.06.2008
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Pon 25 Okt 2010, 09:11 | |
| Uz ribolovne vode ili dijelove vode gdje ljudi uzivaju u ribolovu, a ribe pustaju, svakako treba negdje osigurati mjesto i za one ribolovce koji vole ribe klati. Ako ni zbog cega drugog onda zbog toga da bi ovi prvi, kojima i sam pripadam, mogli imati mira. A ljudima koje ribe tamane to sto potamane treba i naplatiti po realnoj trzisnoj cijeni. Ili, pustiti neka love ono sto poslije njih ostane, ako ostane. | |
| | | Madjoni Moderator
Broj poruka : 9731 Lokacija : Nikšić Datum upisa : 14.10.2008
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Pon 25 Okt 2010, 09:12 | |
| Loši,mislim da je u pitanju čisto filološki problem..tj.prevod određenih riječi.Za riječ sport ima prevod između ostalih i igra,razonoda,zabava... Kad englez kaže da ubija(ribu ili divljač) iz sporta,to znači da ubija iz zabave ili razonode. Kod nas kad kažemo tako nešto to ima potpuni drugi smisao i zvuči jako loše.......... | |
| | | Los_Pecaros Guide
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Pon 25 Okt 2010, 10:10 | |
| Vidji (ti) ovog Alp-a... bistar neki cova al` se voli (pod)jebavati, a?
Za kaj prosim Vas lepo?
Ajd` da ne budem (vazda) "kratkog fitilja", kako me obicno dozviljavaju... pa da "pozovem na dijalog" jos jednom. I to normalan, i ako je moguce ne (vazda) da budu iskljuciva sva pisanja.
Da rascistimo odmah na startu neke stvari.
Manji dio ribolovaca dozviljava ribolov kao zabavu, i shodno tome, postuje neka pravila koja su opsteprihvacena od strane vasih istomisljenika. Vecina ribolovaca dozivljava ribolov kao avanturu i postuje pravila propisana Zakonom. Naravno, postoje i oni koji pravila ne postuju, ali takvi nam nijesu sad tema.
Ne bih se slozio Mladjene da "loshe zvuci" kod nas pominjanje sportskog ribolova. Zvuci isto kao i Englezima, vjeruj. Stvar je u tome sto se na ove teme jako rijetko pise, vec se obcno sve svede na kafanska prepricavanja. Stvari treba nazvati pravim imenom. Klanje riba je najpreciznija definicija procesa kojeg Zakon nalaze prilikom ulova ribe (bar "ovamo") i ne vidim uopste potrebu da nekim eufizmima ili ublazenim sintagmama tu nesto pazim citaoce.
Odnos prema ulovu - sporstki ribolov ... je tema, ako se ne varam.
Moj stav je da... nije, i ne moze da bude. To je stavr svakog pojedinca, stvar njegove svijesti kao i postovanja Zakona.
To sto jos uvijek ima nekih "koji misle da su Elvis Presli" ne mijenja stvari, ni najmanje.
| |
| | | NikolaCG INSTRUKTOR
Broj poruka : 4911 Datum upisa : 25.03.2009
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Pon 25 Okt 2010, 10:18 | |
| - Alp ::
- Uz ribolovne vode ili dijelove vode gdje ljudi uzivaju u ribolovu, a ribe pustaju, svakako treba negdje osigurati mjesto i za one ribolovce koji vole ribe klati.
A obe grupe (i ovi što vraćaju i što kolju) se vole nazivati jednim imenom....SPORTSKI ribolovci! Ne može sportski ribolovac biti onaj koji vraća ribu, kada je u isto vrijeme sportski ribolovac i onaj što je kolje....a oboje su mušičari! O tome se radi Alp....ne o načinu korištenja i zakona na pojedinim djelovima voda! | |
| | | Alp Guide
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Pon 25 Okt 2010, 12:11 | |
| Uopce se ne radi o tome kako se tko i sto zove. Potpuno nebitno. Zovi kako god hoces. Bitno je da ako ribe potamanis nemas sto loviti. Srecom, postoji sve vise voda gdje ribe pustamo, pazimo i lijepo se zabavljamo, kako vec kome odgovara. Jer ih ima. Onima koji se umjesto sportskim ribolovom zabavljaju prvenstveno time da ribe kolju i tamane zelimo svako dobro i puno srece, ali ne u svojoj blizini i na "svojoj" vodi, slozit ce se C&R ribolovci.
Poslednji put izmenio Alp dana Pon 25 Okt 2010, 15:29, izmenio ukupno 2 puta | |
| | | Los_Pecaros Guide
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Pon 25 Okt 2010, 12:18 | |
| Neka fala "na priganice"... na tim vasim vodama samo se vi zabavljate... daleko vi lijepa vasa kuca. Ne vidim neku guzvu na tim vasim vodama, bice da je i zabava jadna. Ribice koje vi bockate udicama sluze kao desert onima koje ja lovim (moram ovo JA jer gadim ovih sto pisu u prenesenim znacenjima). Da, jedu ih za desert... cak im ni hrana glvan nijesu. Razlika je kada u vodi ima autohtonih/divljih riba.. i tih "Frankenstein"-a koji su nastali Bog sam zna kako koji sluze za zabavu "sportasa". Odnos predator-plijen je prirodan...a ova perverzija s "sportaskim ribolovom" samo hobi (dijela)vrste koaj misli da je iznad ostalih na ovoj planeti. Sa njenog stanovista (planete) ljudi su stetocine... Ajd` kad je ubodu da je pojedu... ima nekog smisla... ali vo uhvati-plati-pusti-plati-parkiraj-plati-jedi-plati-pusti-plati-ulovi-i opet plati... je jadan izgovor za ribolov. | |
| | | Alp Guide
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Pon 25 Okt 2010, 12:33 | |
| Nesto korisno sportskim ribolovcima koji zdravo misle i ribe velikom vecinom pustaju zato da bi i sutra imali sto loviti:
http://www.g-feuerstein.com/catch-and-release.html | |
| | | Madjoni Moderator
Broj poruka : 9731 Lokacija : Nikšić Datum upisa : 14.10.2008
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Pon 25 Okt 2010, 12:35 | |
| - Los_Pecaros ::
Ne bih se slozio Mladjene da "loshe zvuci" kod nas pominjanje sportskog ribolova. Zvuci isto kao i Englezima, vjeruj. Stvar je u tome sto se na ove teme jako rijetko pise, vec se obcno sve svede na kafanska prepricavanja. Stvari treba nazvati pravim imenom. Klanje riba je najpreciznija definicija procesa kojeg Zakon nalaze prilikom ulova ribe (bar "ovamo") i ne vidim uopste potrebu da nekim eufizmima ili ublazenim sintagmama tu nesto pazim citaoce.
Odnos prema ulovu - sporstki ribolov ... je tema, ako se ne varam.
Moj stav je da... nije, i ne moze da bude. To je stavr svakog pojedinca, stvar njegove svijesti kao i postovanja Zakona.
To sto jos uvijek ima nekih "koji misle da su Elvis Presli" ne mijenja stvari, ni najmanje.
Nijesi me shvatio...kad na srpskom kaže neko da ubija nešto iz zabave(to jest sporta radi) to moraš priznati zvuči jako loše,kao da pričamo o nacistima ili slično Englezi ubijaju iz sporta,to jest zabave...i to na engleskom zvuči potpuno normalno | |
| | | Mixmaster MASTER
Broj poruka : 10000 Godina : 55 Lokacija : Niš Datum upisa : 05.08.2008
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Pon 25 Okt 2010, 12:38 | |
| Briga za budućnost riba bi se mogla završiti na brizi za poštovanje postojećih propisa (koji može biti i C&R). U većini balkanskih zemalja se oni nikada nisu poštovali, tako da mi zapravo ne znamo koliko bi riba bilo kada u svakom selu pored svake vode ne bi živele brojne vešte ribokradice. Ja sam ubeđen da bi bilo baš mnogo ribe. Na vodi, na kojoj se nikada nisu ispoštovali ni osnovni sportsko ribolovni propisi, nema nikakvog smisla primenjivati C&R, jer se time ni teoretski ne doprinosi. Zapravo, nanosi se šteta, koja se ogleda u tome što ribokradice i nesposobni ribočuvari pojavu dobrovoljnog C&R vrlo često i vrlo rado koriste da bi za nestanak riba optužili poštene sportske ribolovce koji odbacuju taj "čudni" princip. Glupost nekih skromnijih ribolovaca je nadaleko čuvena, a može se proveriti i na ovom primeru. Nakon što su trovanja, hidrocentrale i ribokradice izbrisale gro riba, sve češće se može čuti da ih u pojedinim rekama nema zato što su ih izvadili baš mušičari, a ne pomenute katastrofe. Reka Nišava je odličan primer za to. Ona je lepa, ali je riblji fond prilično opustošen trovanjima, šokovima naglih porasta vode i svakojakom ribokrađom. Dok pecam na njoj, sve češće čujem od ozlojeđenih ribolovaca, čije su čuvarke večito prazne, da je to zbog mušičara, koji su navodno povadili gotovo sve ribe na preko 100 kilometara njenog toka.
Poslednji put izmenio Mixmaster dana Pon 25 Okt 2010, 14:01, izmenio ukupno 4 puta | |
| | | Los_Pecaros Guide
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Pon 25 Okt 2010, 12:41 | |
| Ma, kapiram te Madjoni... Lav ubija vodjen instiktom. Bolje biti u zivotu jedan dan lav... nego li 100 godina... "sportas". | |
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Pon 25 Okt 2010, 14:15 | |
| - Alp ::
- Uopce se ne radi o tome kako se tko i sto zove. Potpuno nebitno. Zovi kako god hoces. Bitno je da ako ribe potamanis nemas sto loviti.
Srecom, postoji sve vise voda gdje ribe pustamo, pazimo i lijepo se zabavljamo, kako vec kome odgovara. Jer ih ima. Onima koji se umjesto sportskom ribolovom zabavljaju prvenstveno time da ribe kolju i tamane zelimo svako dobro i puno srece, ali ne u svojoj blizini i na "svojoj" vodi, slozit ce se C&R ribolovci. Alp, odlično ja vas razumijem i slažem se sa ovom "ideologijom" o kojoj pišete. I ja je podržavam, volim rijeke pune ribe, nemoram nikad za sebe ni jednu uzeti! Odlično ja shvatam zašto su se "glupi zapadnjaci", bezbroj puta dokazano pametniji od nas, makar u svijetu ribolova, sjetili i nazvali ribolovce "sportistima"! U sportu leže ogromne pare! Pa, ko ajd sad da se i ribolovci ubace u sport, kako bi ribolovni klubovi, organizacije, savezi, uzeli i dio od toga kolača. Potuno pametno i veoma inteligentno, i krajnje korisno. Naročito za one koji se takmiče u ribolovu! Ali to ne znači da je ribolovac i odnos prema ribljem svijetu, jer samo se mali procenat ribe u svijetu, uhvaćen od strane sportskih ribolovaca, vraća u vodu, može smatrati zaista "sportski"! Zato je taj termin glup...iako koristan u svojoj primjeni! | |
| | | Alp Guide
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Pon 25 Okt 2010, 14:44 | |
| Definicija sporta...
http://www.wordiq.com/definition/Sport
lista sportova...
http://www.wordiq.com/definition/List_of_sports#Outdoor_sports
sportski ribolov...
http://www.wordiq.com/definition/Sport_fishing
I gdje je sad tu problem? Mozda u definiciji nesportskog?
Poslednji izmenio Alp dana Pon 25 Okt 2010, 14:48, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? Pon 25 Okt 2010, 14:47 | |
| Pametni zapadnjaci...... | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Odnos prema ribi = sport!? | |
| |
| | | | Odnos prema ribi = sport!? | |
|
Similar topics | |
|