Musicarenje.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Musicarenje.net

Fly Fishing

Portal*PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi

Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini...

Ići dole 
+8
Sasats
Zoran P
Murino
Pishta
Bosko Vulevic
Mixmaster
Mare035
Ervin-Eko
12 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2
AutorPoruka
Ervin-Eko
INSTRUKTOR
INSTRUKTOR
Ervin-Eko

Broj poruka : 5216
Godina : 39
Datum upisa : 09.02.2009

Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini... - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini...   Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini... - Page 2 EmptyČet 08 Okt 2015, 20:20

Moj otac se nalazio par dana u Podgorici, poslovno.
Naleteo je na policiju koja mu je trazila licnu kartu.
Proverom u bazi podataka ustanovili su da je usao u Crnu Goru pre nedelju dana i trazili mu prijavu boravista koju normalno nije imao kod sebe.
Privremeno su mu oduzeli licnu kartu i pozvali ga da se javi u SUP da preuzme istu.
U SUPU su mu rekli da je morao da ima prijavu boravista koja kosta 0.60e po danu.

Uslov za vracanje licne karte bio je da plati kaznu koja kosta 60e ili da ide kod sudije za prekrsaje.
Posto je izabrao da odmah plati kaznu smanjili su iznos na 40e.

E sad haj budi pametan, kad ostanem par dana u CG da nece policajac negde zaustavit me i trazit licnu kartu radi provere.... Ufffff
Nazad na vrh Ići dole
Face90
Guide
Guide
Face90

Broj poruka : 663
Godina : 34
Datum upisa : 26.04.2012

Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini... - Page 2 Empty
PočaljiNaslov: Re: Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini...   Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini... - Page 2 EmptyČet 08 Okt 2015, 20:49

Moja rodbina koja dolazi iz inostranstva stalno urade prijavu ,tj papir koliko ce dana biti u Cg...a uzima se kod granicne policije,inace u Hrvatsku kada sam isao kod strica morao sam da se prijavim,inace kazna 80 eura,jer mi je policajac uzeo pasos provjerio kada sam dosao i trazio papir.Nista ne kosta ko dolazi par dana da se prijavi,bolje nego kazna da se placa ...
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

Broj poruka : 10000
Godina : 55
Datum upisa : 05.08.2008

PočaljiNaslov: Re: Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini...   Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini... - Page 2 EmptyČet 08 Okt 2015, 20:53

Ja bih bio u velikom problemu, jer kada bih rekao policajcu "Ostajem možda 2, a možda 200 dana, zavisi kako radi riba.", odmah bi mi napisao kaznu, da ne gubi vreme sa "budalom". Laughing
Nazad na vrh Ići dole
Omar
Guide
Guide
Omar

Broj poruka : 2296
Godina : 50
Datum upisa : 11.03.2009

PočaljiNaslov: Re: Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini...   Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini... - Page 2 EmptyČet 08 Okt 2015, 20:58

Da malo pojasnim ....

Po Zakonu o strancima i Zakonu o boravišnoj taksi CG , svaki stranac ( lice koje nema boravak u CG ) koji boravi vise od jednog dana ( ako noci i + ) duzan je da izvrši prijavu boravka. Prijava se vrsi u roku od max 24h.

Boravak se prijavljuje u MUP , mada u zadnje vrijeme taj posao obavljaju lokalne turisticke rganizacije.
Daje se dokument sa kojim je uđeno u zemlju ( lična karta ili pasoš ).
Za one koji na granici pokazu LK u CG mogu ostati neprekidno max 30 dana , ako se pokaže pasoš neprekidno max 90 dana.

Prijavu boravka je najčešće duzan da izvrši vlasnik ( ili drugo lice ) hotela, motela, kampa, privatnog smjestaja i sl. ili gost sam lično.
Cijana boravišne takse je različita zavisno od mjesta pa se cijene kreću od 0,50 do 1,00euro po danu . Za Plav je cijena 0,60eura.

Gdje su problemi nastali :
Zakon o strancima je stupio na snagu ove godine , i CG pokusava da isti lagano inplementira. Kao i sa svakim Zakonom pa i ovim , nailazi se na neinformisanost ne samo stranaca nego i stanodavaca , MUPa i tur.org i tur.agencijama.

Iplementacija ide dosta pogresnim putem , pa se za strance desavaju i losa iskustva. Samo "nesrecni" stranci pretrpe "silu Zakona"
Uglavnom se ove godine tolerise ovo neznanje - neinformisanost svih u lancu , pa se cesto desava da se gost nije ni prijavi a nije imao ni problema sa policijom ili carinom.

Od sledece godine na svim granicnim punktovima ce se dijeliti letci sa svim ovim informacijama , tako da ce svaki stranc znati što mu je činjeti.

Rezime : jos ove godine se sve to uglavnom tolerise , a od sledece godine ce biti prijava OBAVEZNA.

Za sada ni jedan gost koji je boravio u Plavu nije imao problema po ovom pitanju. Sledece godine , svako od vas koji bude dolazio ovamo , a dobije predhodno info na carini ili od nas iz kluba , neka zatrazi od stanodavca da vas uredno prijavi.
Procedura za prijavu je prosta i brzo se zavrsava i mozete je zavrsiti u Lokalnoj tur.org. u Plavu.

PS: savjetujem svima da za boravak u CG odvoje jos dodatnih 0,50 , 0,60eura po danu i izbjegne sve ove neregularnosti.
Sve nove info cu vam blagovreneo dostavljati.

Nazad na vrh Ići dole
Omar
Guide
Guide
Omar

PočaljiNaslov: Re: Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini...   Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini... - Page 2 EmptyČet 08 Okt 2015, 21:00

Mixmaster ::
Ja bih bio u velikom problemu, jer kada bih rekao policajcu "Ostajem možda 2, a možda 200 dana, zavisi kako radi riba.", odmah bi mi napisao kaznu, da ne gubi vreme sa "budalom". Laughing

Da dopunim predhodni post a dovezem se na MIxov post.

Ako se udje u CG sa licnom kartom , moze se ostati 30 dana , potom se mora izadji iz CG i ponovo uci na jos 30, opet izaći pa jos 30
tzv. produzeni boravak.
Nazad na vrh Ići dole
Stars Member
Guide
Guide
Stars Member

Broj poruka : 579
Godina : 47
Datum upisa : 30.10.2014

PočaljiNaslov: Re: Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini...   Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini... - Page 2 EmptySub 10 Okt 2015, 13:15

Odlicno objasnjeno Omare, s tim sto bih jos dodao da ako odsijedate u registrovanom smjestaju, ne morate misliti o tome jer je vlasnik u obavezi da sve to zavrsi.
Uveden je i  specijalizovan software koji svaki registrovan smjestaj posjeduje, a uz pomoc kojeg vlasnik smejstaja  online registruje gosta bez da se smara po raznih ustanova.
Nazad na vrh Ići dole
Omar
Guide
Guide
Omar

PočaljiNaslov: Re: Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini...   Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini... - Page 2 EmptySub 10 Okt 2015, 14:20

Upravo tako i softwer je novina u CG sampion 1

S tim sto u Plavu samo LTO ( lokalna turisticka organizacija) i MUP imaju taj softwer, ostali tj. ugositelji jos nemaju.
Nazad na vrh Ići dole
Waterfall
Guide
Guide
Waterfall

Broj poruka : 1098
Godina : 66
Datum upisa : 26.10.2015

PočaljiNaslov: Re: Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini...   Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini... - Page 2 EmptyČet 12 Nov 2015, 16:11

Ta je mjera usmerena protiv iznajmljivaca "na crno"
Ako gost riskira kaznu prilikom izlaska trazit ce od iznajmljivaca da ga prijavi.
Prijava automatski povlaci placanje poreza. Jasno ko' dan. Samo mi je malo neobicno da se koristi goste da taj dio posla odrade.
No, bude li se primjeninjivalo u praksi biti ce to najoriginalniji nacin kontrole. Netko se je fakat dobro sjetio. Jest da je ispod pojasa ali je funkcionalno.
Biti ce zabavno pratiti kako ce se ovo razvijat. Zabavno iz razloga sto je "izbjegavanje placanja poreza" daleko najpopularniji sport na svijetu a domisljatost nasih ljudi je vec
odavno usla u legendu.... stvarno ha ha
Nazad na vrh Ići dole
Omar
Guide
Guide
Omar

PočaljiNaslov: Re: Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini...   Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini... - Page 2 EmptyČet 12 Nov 2015, 20:55

dobar post

Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini...   Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini... - Page 2 Empty

Nazad na vrh Ići dole

Drugari koji posećuju crnogorske vode povedite računa o ovoj novini...
Nazad na vrh 
Strana 2 od 2Idi na stranu : Prethodni  1, 2
 Similar topics
-
» Majstore, daj vode!
» Koji je ovo insekt?
» Koji je najbolji deo sezone ????

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Musicarenje.net :: OFF TOPIC :: GARAŽA-
Skoči na: