| Uopšteno o Nimfarenju ! | |
|
+39Dalibor Petrov Mili Mr.Zacoola Saleja Alp NMilanovic Renafly Angel Milan VB Mandrak80 Silvio Djomla Gamarus Fly Carpenter Zeka Micko Predrag Fićo Sasats Labud Oholi2 Los_Pecaros Gledni007 Sasa Ljumovic Balta Sasa D Murino Ivica R. Sale Radojica-pop Pajo Brankoogi Ervin-Eko Mixmaster Sumadinac Madjoni NikolaCG Oholi Bogi 43 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Saleja Guide
Broj poruka : 703 Godina : 43 Lokacija : Jagodina Datum upisa : 14.01.2011
| Naslov: Re: Uopšteno o Nimfarenju ! Pet 11 Jan 2013, 21:40 | |
| Hvala Alp
Slicna debata oko iste stvari se vodila i u vezi famozne "tenkare". Gde se osnovni elementi koji cine ovaj sport, stavljaju se po strani i isticu se apsolutni apsurdi da budu merila. Cesko nimfarenje je jedini stil koji izuzima ta pravila. Nimfarenje mrene je jedan vrlo jednostavan i meni lep ribolov gde par stvari treba da se poklope i da ga ucini vrlo uspesnim... Kad ja kao apsolutni pocetnik to mogu, verujem da moze i svako sa foruma..
| |
|
| |
Mixmaster MASTER
Broj poruka : 10000 Godina : 55 Lokacija : Niš Datum upisa : 05.08.2008
| Naslov: Re: Uopšteno o Nimfarenju ! Pet 11 Jan 2013, 21:44 | |
| Da li ste primetili da je mušičarenje nimfom odskora dobilo poseban naziv - nimfarenje? Sve ređe se koristi reč "mušičarenje", a sve češće se to naziva "ribolov nimfom" ili "nimfarenje" (nymphing). Da li je to slučajnost? | |
|
| |
Gamarus Guide
Broj poruka : 1471 Godina : 51 Lokacija : Bihać BiH Datum upisa : 03.10.2012
| Naslov: Re: Uopšteno o Nimfarenju ! Pet 11 Jan 2013, 21:55 | |
| Nemiješa se Češko nimfarenje sa tri udice može se solidno i sa jednom loviti. Niti se Češko nimfarenje može praktikovati sa nimfama jednodnevki jer je klasično nimfarenje u tom slučaju radi vođenja imitacije učinkovitije.Nije isto voditi tulare i jednodnevke.Ali da napomenem da ovakve vrste ribolova koriste i Francuzi i Poljaci,Slovaci samo radi učinkovitosti na raznim takmičenjima.I meni lično veći gušt je klasično nimfarenje pa pobogu kako sam lovio dok nisam naučio na te direktne kontakte.Na nekim rijekama nemože se praktikovati Češko nimfarenje.Primjer donji dio Klokota kako spostiti 16 ku fazana na 5 m dubine a najveći lipljani ljeti tamo leže.Srećom voda je mirna pa ide i po tri metra 0,10 na predvez.Na ribolovcima je da se prilagode načinu lova uz zakonski dozvoljene norme pa ako je dozvoljeno olovo kao otežanje slažem se u potpunosti mada bi da prevarim ribu ako je moguće bez toga. | |
|
| |
Saleja Guide
| Naslov: Re: Uopšteno o Nimfarenju ! Pet 11 Jan 2013, 22:14 | |
|
Poslednji izmenio Saleja dana Pet 11 Jan 2013, 22:16, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
Saleja Guide
| Naslov: Re: Uopšteno o Nimfarenju ! Pet 11 Jan 2013, 22:15 | |
| - Mixmaster ::
- Da li ste primetili da je mušičarenje nimfom odskora dobilo poseban naziv - nimfarenje? Sve ređe se koristi reč "mušičarenje", a sve češće se to naziva "ribolov nimfom" ili "nimfarenje" (nymphing).
Da li je to slučajnost? Hahhahah eto zanimljiv paradoks Generalno ne mislim ni da je slucajan ni nameran vec spontan. Ko sto jes tehnike se razlikuju a boga mi i dozivljaj Pa eto malo blizi opis predikta. Gmarus tvoje ne prihvatanje olova je skroz razumljivo naspram reka na kojima pecas i vrsti riba koju pecas.. ja za lov salmonida vrlo retko koristim dodatno otezanje. | |
|
| |
Gamarus Guide
Broj poruka : 1471 Godina : 51 Lokacija : Bihać BiH Datum upisa : 03.10.2012
| Naslov: Re: Uopšteno o Nimfarenju ! Pet 11 Jan 2013, 22:18 | |
| Pa ima i toga prijatelju ali neću reći da se zgražam toliko na nešto što je propisano zakonima ako je neka sijeda glava donijela zakon nije bez veze.Drago mi je da razumiješ.
| |
|
| |
Milan VB Visitor
Broj poruka : 400 Godina : 37 Lokacija : Vrnjačka banja Datum upisa : 25.09.2012
| Naslov: Re: Uopšteno o Nimfarenju ! Pet 11 Jan 2013, 22:19 | |
| Svidaj mi se ovo... Za mene musicarenje je lov povrsinskom musicom..... Sve ostalo je koriscenje raznih mogucnosti musicarskog pribora za dobijanje ulova.... | |
|
| |
Mili Fly fisherman
Broj poruka : 25 Godina : 39 Lokacija : Z.Morava Datum upisa : 29.10.2013
| Naslov: Re: Uopšteno o Nimfarenju ! Sre 06 Nov 2013, 20:54 | |
| Da li se moze nimfariti sa stapom vece klase #6 ili je potrebno da stapovi budu manje klase #3 i #4? | |
|
| |
Mixmaster MASTER
| Naslov: Re: Uopšteno o Nimfarenju ! Sre 06 Nov 2013, 21:37 | |
| - Mili ::
- Da li se moze nimfariti sa stapom vece klase #6 ili je potrebno da stapovi budu manje klase #3 i #4?
Može. Ima puno stilova nimfarenja, a za neke od njih su i jaki štapovi odlični. Ali, ako misliš na High Stick Nymphing stilove, koji su kod nas postali veoma popularni, onda je najbolje da koristiš slabiji od #5. | |
|
| |
Dalibor Petrov Fly fisherman
Broj poruka : 1 Datum upisa : 26.12.2013
| Naslov: Re: Uopšteno o Nimfarenju ! Sub 28 Dec 2013, 07:59 | |
| - Mixmaster ::
- Mili ::
- Da li se moze nimfariti sa stapom vece klase #6 ili je potrebno da stapovi budu manje klase #3 i #4?
Može. Ima puno stilova nimfarenja, a za neke od njih su i jaki štapovi odlični. Ali, ako misliš na High Stick Nymphing stilove, koji su kod nas postali veoma popularni, onda je najbolje da koristiš slabiji od #5. | |
|
| |
Rodja57 Visitor
Broj poruka : 255 Datum upisa : 25.03.2010
| Naslov: Re: Uopšteno o Nimfarenju ! Pet 17 Jan 2014, 19:38 | |
| Zanimljiva diskusija,podseca na prilog za "Uvod u filozofiju musicarenja". Najvise mi se dopada razmisljanje Alpa,jer je izgleda i najupuceniji u problematiku.
Meni se najvise svidja nimfarenje jednom nimfom najcesce dobro otezanom,jer su vode na kojima pecam uglavnom neverovatno brze,pa i otezane nimfe veoma tesko dodju do dna ,gde je uglavnom riba.Cesto dodam i poneko olovce ili tungsten.Ne praktikujem pecanje sa vise musica jer se mnogo vise kace za dno i vise se kidaju i mrse.Zabacivanje jedne nimfe je mnogo lakse,preciznije i elegantnije,a cesto i mnogo uspesnije zbog pravilnijeg vodjenja kroz brzake i maticu.Eksperimentisao sam mnogo godina na ovu temu i ovaj nacin musicarenja.Upoznao sam mnogo dobrih musicara koji pecaju na plivajucu muvu,ali veoma malo uspesnih nimfarosa,pojedinci jednostavno ne mogu da ukapiraju ovaj nacin musicarenja.Vecina misli da je to prosto i idu logikom plivajuceg musicarenja i ne ide im u glavu da nimfarenje nije pecanje na slepo i na tref!.Mislim da tu ima i malo smisla za osecaj,pa ako hocete i malo smisla za mastanjem i filozofiranjem:kako zabaciti,koji polozaj zauzeti kod zabacivanja i koji ugao u odnosu na vodu i najcesce u odnosu na prepreku gde se krije riba(dokazano milion puta!),kako voditi nimfu,kojom brzinom(sve sto je neprirodno uglavnom je bezuspesno-dokazano dva miliona puta!).A da: i tri miliona puta sam pokusavao da tog trenutka na vodi budem riba i da razmisljam kao riba!!!Nekada uspesno,nekada neuspesno! Zaboravih,nikada ne koristim indikatore,jednostavno ne volim,jer me zurenje u indikator odvaja od razmisljanja gde je trenutno moja nimfa i kako se ona trenutno krece i kada ce je riba uzeti.Nekada,dok sam imao bolji vid i bio mladji,znao sam da uocim napad ribe u delicu sekunde,po mnogo neobjasnjivih detalja koji se trenutno dese oko moje nimfe koju nikada ne ispustam iz vida! Kada sam bio mladji,uglavnom uoci odlaska na vodu, nisam mogao da spavam zbog uzbudjenja da cu biti na omiljenoj vodi,prepusten mislima,masti i zadovoljstvu koje donosi nimfarenje u netaknutoj prirodi.I danas me drze ti leptirici pri odlasku na nimfarenje. Sto se tice moralnosti oko uzimanja i pustanja ribe,te oko toga koliko ima musicarenja u otezanim muvama i otezanim predvezima,ne bih ovom prilikom,to prepustam onima koji misle da imaju pravo da drze predavanja na ovu temu i filozofiraju ,ja se drzim price da moje zadovoljstvo nikada ne kvari i protivureci zakonima prirode! | |
|
| |
Miky Visitor
Broj poruka : 107 Godina : 31 Lokacija : Rijeka Datum upisa : 12.10.2014
| Naslov: Re: Uopšteno o Nimfarenju ! Pon 19 Okt 2015, 18:34 | |
| Zanima me koja je razlika u DTF i WFF strunama za nimfarenje , koja je bolja, lovim inače na manjim rijekama, evo ako možete pomoči početniku u nimfarenju | |
|
| |
Mixmaster MASTER
| Naslov: Re: Uopšteno o Nimfarenju ! Pon 19 Okt 2015, 19:16 | |
| Ako nimfariš na manjim rekama razlike nema, kojugod tehniku nimfarenja koristio. P.S. Naknadno se setih jedne razlike. WF može da stane na manji čekrk (npr #5 na 3/4), što može da doprinese da ribe slikane pored štapa izgledaju veće. | |
|
| |
Miky Visitor
Broj poruka : 107 Godina : 31 Lokacija : Rijeka Datum upisa : 12.10.2014
| Naslov: Re: Uopšteno o Nimfarenju ! Uto 20 Okt 2015, 18:07 | |
| da radi se o manjim vodama,,, | |
|
| |
Keno Guide
Broj poruka : 569 Godina : 61 Lokacija : Novi Pazar Datum upisa : 16.02.2009
| Naslov: Re: Uopšteno o Nimfarenju ! Sre 21 Okt 2015, 10:56 | |
| Na manjim rekama ,a meni ni na večim kanap ne igra nikakvu ulogu jer nimfarim na ćeški način.Po meni najefikasnije nimfarenje i što je najvažnije, vremenom se izoštri osečaj za pravilno vođenje nimfe i razlika između uzimanja ribe ili kačenja po dnu. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Uopšteno o Nimfarenju ! | |
| |
|
| |
| Uopšteno o Nimfarenju ! | |
|