Musicarenje.net Fly Fishing |
|
| Izbor nimfe za prolećni lov pastrmke | |
|
+26NMilanovic Fly Daddy Angel Renafly ZmajodBosne Labud Rzanac Pajo Keno Angler Popov Balta MM Murino Ervin-Eko Mixmaster Brankoogi MikiTenkara Oholi NikolaCG Madjoni Ivica R. Sale Radojica-pop Bifi Saležupa 30 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Saležupa Guide
Broj poruka : 2198 Godina : 53 Lokacija : Aleksandrovac - Župa Datum upisa : 05.05.2008
| Naslov: Re: Izbor nimfe za prolećni lov pastrmke Sre 11 Nov 2009, 19:25 | |
| "Opipaće" je pastrmka na proleće,a to stoji-stavio sam malo veću tunsgten perlu A možda riba baš voli ove malo buckaste u rano proleće,kad su vode malo mutnjikave | |
| | | Bifi Visitor
Broj poruka : 373 Godina : 61 Lokacija : Sanski Most Datum upisa : 05.11.2008
| Naslov: Re: Izbor nimfe za prolećni lov pastrmke Sre 11 Nov 2009, 23:21 | |
| - Radojica-pop ::
- Sale-župa nesrazmerna i predebela u grudnom delu. Smanji količinu dabinga i stanji grudi!!!!
Naravno svačije mišljenje treba da se uvažava sa velikim respektom . "Opipaće" je pastrmka na proleće,a to stoji-stavio sam malo veću tunsgten perlu Laughing A možda riba baš voli ove malo buckaste u rano proleće,kad su vode malo mutnjikave A ovo što Sale napisa itekako stoji , jer je bilo dosta slučajeva da riba ignoriše po nama primjerenu izradu muhe a da ovako malo bucmaste ili deblje kako hoćete bez razmišljanja redovno uzima , a radi se o istoj imitaciji. Mislim da u svom arsenalu svatko od nas treba da ima i ovakve malo bucmaste , naravno to je moje već ispitano mišljenje a sad bože moj svatko zna svoje . Kad sam vidio rad , oduševio sam se . | |
| | | Radojica-pop Guide
Broj poruka : 1570 Godina : 49 Lokacija : Raška Datum upisa : 30.04.2008
| Naslov: Re: Izbor nimfe za prolećni lov pastrmke Pet 13 Nov 2009, 16:33 | |
| - Saležupa ::
- "Opipaće" je pastrmka na proleće,a to stoji-stavio sam malo veću tunsgten perlu
A možda riba baš voli ove malo buckaste u rano proleće,kad su vode malo mutnjikave Drugare moj za PROLEĆE ćeš morati za pajku maaaaloooo veću i težu imitaciju!!! :ziveli : | |
| | | Sale Guide
Broj poruka : 1437 Godina : 48 Lokacija : Čačak Datum upisa : 04.12.2008
| Naslov: Re: Izbor nimfe za prolećni lov pastrmke Sub 14 Nov 2009, 07:58 | |
| Na primer ovako nešto tungten 5mm, olovna žica i zečje uvo, sa malo flecha i sve to na udici broj 8 E da, obavezno spljoštiti povratnu kuku jer svaku malu padžu ćete upropastiti... | |
| | | Radojica-pop Guide
| | | | Ivica R. Guide
Broj poruka : 1381 Godina : 40 Lokacija : Kolašin Datum upisa : 24.06.2008
| Naslov: Re: Izbor nimfe za prolećni lov pastrmke Ned 15 Nov 2009, 03:15 | |
| - Radojica-pop ::
- Saležupa ::
- "Opipaće" je pastrmka na proleće,a to stoji-stavio sam malo veću tunsgten perlu
A možda riba baš voli ove malo buckaste u rano proleće,kad su vode malo mutnjikave Drugare moj za PROLEĆE ćeš morati za pajku maaaaloooo veću i težu imitaciju!!! :ziveli : A kako znaš molim te? Jel to neko pravilo da mora veća i teža? Uzet ce potočara i 16 bez problema čak i manje veličine i to u sred proljeća, samo treba da se potrefi nešto drugo! :ziveli : | |
| | | Sale Guide
| Naslov: Re: Izbor nimfe za prolećni lov pastrmke Uto 17 Nov 2009, 15:14 | |
| - Ivica R. ::
- Radojica-pop ::
A možda riba baš voli ove malo buckaste u rano proleće,kad su vode malo mutnjikave Drugare moj za PROLEĆE ćeš morati za pajku maaaaloooo veću i težu imitaciju!!! :ziveli : A kako znas molim te?jel to neko pravilo da mora veca i teza?Uzet ce potocara i 16 bez problema cak i manje velicine i to u sred proljeca,samo treba da se potrefi nesto drugo! :ziveli : Ja bih voleo da mi pokažeš na primer na Rzavu kako se to peca u buku (gde se nalazi pastrmka u proleće, jer skida pijavice i parazite) pri prolećnom vodostaju, pastrmka za 16 ... | |
| | | Ivica R. Guide
| Naslov: Re: Izbor nimfe za prolećni lov pastrmke Uto 17 Nov 2009, 20:29 | |
| Ja cu na primjer Sale hvatati potocare na Tari u aprilu maju i junu na velicine 14 i 16 cak i 18 i to sasvim solidno.
Na primjer u veoma mirnim vodama i krajevima brzaka gdje se nalazi dosta potočare u proljećnom periodu(govorim za Taru),takodje na sastavima potoka i manjih rijeka gdje voda uopšte nije pre brza. Ja sam komentarisao gospodinov post zbog toga sto mislim da se negdje moze uspješno varati potočara na manjim veličinama a ne da velike i teške nimfe nijesu lovne i preporučljive, čak naprotiv. A to što hoćeš da spustim nimfu 16 u najveći buk uzmi česko nimfarenje pa spusti sam bez problema, to je dozvoljena tehnika i u upotrebi je širom svijeta (iako sam ja protivnik nje same).
Samo hoću da ti kažem da može da se spusti. :ziveli : | |
| | | Sale Guide
| Naslov: Re: Izbor nimfe za prolećni lov pastrmke Sre 18 Nov 2009, 10:51 | |
| Nisam ti ja lepo napisao ni ti dobro razumeo , Ivice....
Hteo sam reci da na rekama na kojim mi pecamo u proleće (tu mislim i na sebe i Radoicu i Saleta ) nimfa na 16 je mala za proleće i ne može da se spusti nigde bez dramlija olova ili dodatnih otežanja, a to se ne računa tako ne pecamo... | |
| | | Madjoni Moderator
Broj poruka : 9731 Lokacija : Nikšić Datum upisa : 14.10.2008
| Naslov: Re: Izbor nimfe za prolećni lov pastrmke Sre 18 Nov 2009, 11:24 | |
| Moram se malo umiješati Pastrmka na Tari nikad i nije u bukovima...najviše se drži kraja i mjesta đe voda maltene ne teče,mrtvaje(mještani ih zovu makve)........ | |
| | | Radojica-pop Guide
| Naslov: Re: Izbor nimfe za prolećni lov pastrmke Sre 18 Nov 2009, 11:30 | |
| - Ivica R. ::
- Radojica-pop ::
A možda riba baš voli ove malo buckaste u rano proleće,kad su vode malo mutnjikave Drugare moj za PROLEĆE ćeš morati za pajku maaaaloooo veću i težu imitaciju!!! :ziveli : A kako znaš molim te? Jel to neko pravilo da mora veća i teža? Uzet ce potočara i 16 bez problema čak i manje veličine i to u sred proljeća, samo treba da se potrefi nešto drugo! :ziveli : Eto, znam tako što hodočastim 21 godinu sa mušičarskim štapom po potocima, rečicama, rekama,.... širom bivše naše. Pratim zakone prirode u kojima je zapisano ovo što tebe interesuje. A vidim da je tebi to totalno strano, jer da nije u suprotnom bi ZNAO kojih aktivnih larvi ima najviše u vodenoj masi, a samim tim su i najdostupnija hrana pastrmkama u periodu Mart-April-Maj i zašto je to tako. Evo daću ti mali savet i delimičan odgovor a za ostatak znanja potrudi se SAM. U periodu Mart-April i dobar deo Maja pasrmkina najčešća hrana ( preko 80%) su larve MARTOVKI, insekti su dužine 25+mm, tako govore moja iskustva i iskustva hiljada kolega!?. Ako te interesuju latinski nazivi, način življenja, njihova staništa,rodovi,vrste i rasprostranjenost,... traži sam. Jer kad nađeš odgovore bićeš ponosniji na sebe. Pored njih pastrmke u proleće jedu i larve TIPULA- i za njih ti isto važi kao za martovke, ako želiš više da saznaš o njima potraži SAM- zbog tvoje lične satisfakcije, inače bi ti BRAT rekao. Jedu pastrmke u proleće i ribu i ......... A zašto baš žnjopaju te velike zalogaje pune proteina, i tu potraži odgovor sam, najbolje u prirodi, jer ona krije sve odgovore. A sad bi ti postavio par pitanja, pošto vidim da ti to mnogo voliš da radiš... 1. Koliko dugo loviš pasrmku nimfom u proleće (mart-april)- ne interesuju me tirolaška iskustva?!
2. Gde si je sve lovio - reke, potoci, rečice, jezera,....- samo FF?
3. Tvoj sistem za lov nimfom ( predvez, dužina, debljina, otežanja, indikatori,...)
4. Kad i kako si počeo da otežavaš svoje nimfe i čime?
5. Koliko u proseku uloviš pastrmki po izlazu u odnosu na lipljana?
6. Koje veličine muva najčešće koristiš u ovom periodu?Molio bih te za iskrene odgovore! Desi će ti se, veruj, puno puta da nešto jedne sezone bude dobitna kombinacija, a sledeće ne pije vodu. Zašto je to tako vremenom će ti se kasti samo. Kao i činjenica koju verovatno znaš, da svaki tip vode ima svoja nepisana ali ustaljena pravila! Dodaću ti, jer znam da moj BRAT neće na mene da se ljuti, da si do letos ( to si pisao i po ovom forumu) delio muve na površinske i podvodne. Podvodne si delio na "RAČIĆE" i "CRVIĆE". A sad vidim da si počeo da praviš sve učestalije entomološke i ihtiološke analize, poučno, svaka čast, primetan napredak. Samo ne znam kako si uspeo to sve da doživiš u ovako kratkom periodu!? Uz to vidim i da daješ i savete o tehnikama NIMFARENJA sa svim mogućim imitacijama raznoraznih grupacija insekata!? U najmanju ruku, to je za divljenje, da ne kažem za rubriku VEROVALI ILI NE. HAUG brate moj. Nastavljamo po datim odgovorima na moja pitanja. | |
| | | Radojica-pop Guide
| Naslov: Re: Izbor nimfe za prolećni lov pastrmke Sre 18 Nov 2009, 11:33 | |
| | |
| | | Madjoni Moderator
Broj poruka : 9731 Lokacija : Nikšić Datum upisa : 14.10.2008
| Naslov: Re: Izbor nimfe za prolećni lov pastrmke Sre 18 Nov 2009, 11:35 | |
| | |
| | | Sale Guide
| Naslov: Re: Izbor nimfe za prolećni lov pastrmke Sre 18 Nov 2009, 13:19 | |
| Na svim rekama na kojima sam pecao u proleće (a pecam na dosta različitih reka u Srbiji, Bosni i Sloveniji), glavna nimfa je zečje uvo na vel.8 u raznim varijantama, sa dodatkom fles materijala ako je sunčano vreme i riba slabije aktivna .
Čak i na Ribniku sam lovio lipljane na ovu mušicu iako tamo važi verovanje da se hrani malim nimficama, u stvari jede čauraše sa sve kućicom kao uostalom i pastrmka. | |
| | | Ivica R. Guide
| Naslov: Re: Izbor nimfe za prolećni lov pastrmke Sre 18 Nov 2009, 17:41 | |
| Čika Radoice, prva stvar gdje si pobrkao lončice je to da sam ja rekao da nije pravilo da se potočara vara samo velikim nimfama, varao sam je (ne samo ja) manjim imitacijama od 14 pa dolje.A ti komentarišeš mušicu veličine 14 da ne valja, a ja ti kažem da valja i da imaju imitacije koje sasvim dobro love potočaru u ovom periodu. Ja ne govorim da velike imitacije nijesu lovne, naprotiv, mislim da su odlične, ali postoje i neke sitnije varijante koje takodje uspješno vade potočaru. Te mušice kojima se ti "sprdaš" vade ribu. Savjete koje ja dijelim dijelim iz iskustva jer sam probao i vadio ribu, to može neko da prihvati, a neko ne, nikoga ne tjeram da lovi tako. Isto si se tako sprdao plavim mušicama pa si posle prigrabio i čak, po tvom mišljenju, izumio nove "plave". Ti to za 21 godinu nikada nijesi stavio na prut dok je nijesi ovamo vidio. A što se tiče mog nimfarenja pastrmke, nimfario sam je sa sačmicama i bez njih, sa indikatorima i bez njih, sa jednom, dvije i tri nimfe, sa dužim i kracim predvezima...itd . Slušao tvoje postove i postove drugih i probavao. Nimfe otežavam tungstenom, izlivenim olovom na udici, olovnom žicom, olovnim štapićima (tučem olovo čekicem pa ga režem makazama i redjam uz udicu)...Predvez koristim najčešće upredeni pa 2-3 metra najlona, ili napravim iz dva najlona predvez od 0.20 i 0.16mm. Čitao tvoje postove o korišćenju sačmica pa te kopirao, a i gledao kad ih koristiš. U proljeće nimfarim potočaru skoro uvijek u mirnim vodama, jer je sva tu zakucana za dno, zbog niske temperature vode. Ja nimfarim evo druga godina (veoma malo) pa po nekad i sa te dvije male godine pokažem VELIKIMA kao što si ti po neku foru.hahaha Ne treba da pominješ godine iskustva jer one ništa ne znače ako nijesi nešto naučio. Sjećaš li se kako si bacao prvi put kad smo se sreli? Gazio na repove riba i bacao negdje u daljinu. Ja idem u ribolov da lovim, a ne da filozofiram. Lovim na Tari, Morači, Mrtvici, Limu, Plašnici... a svaka ona ima neku svoju priču a ti već podijelio "pravila". Izbaci neki katalog mušica da ljudi ne motaju ništa novo, to na šta si ti 21 godinu mrčio ribu. Ako sam nešto preskočio napisat ću u nekom narednom postu. Brate moj ti si NAJBOLJI I NAJVEĆI i izvini na mojim glupostima, jeb' ga imam još da guram do 21 godine iskustva. Ribice male eve me... | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Izbor nimfe za prolećni lov pastrmke | |
| |
| | | | Izbor nimfe za prolećni lov pastrmke | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |
|