| Lov pastrmke mokrom muvom | |
|
+23Lale Musicar Renafly Sasats Masic Fly Daddy Mixmaster Brankoogi Davor Balta MM Mersad Rajic Oholi Sasa D Ivica R. Mr.Zacoola Ervin-Eko MikiTenkara NikolaCG Los_Pecaros Omar Bokac Madjoni 27 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Madjoni Moderator
Broj poruka : 9731 Lokacija : Nikšić Datum upisa : 14.10.2008
| Naslov: Lov pastrmke mokrom muvom Sre 06 Maj 2009, 20:15 | |
| Ovo su prve muve kojih se sjećam i na koje sam lovio, ljeskovak, tri metra najlona (tada je tanak najlon bio 0.30mm) i ova trojka redno (direktno vezana za najlon bez kračica) vezana sa razmakom od oko 40cm, redosled zadnja crna, žuta i crvena......normalno ovo je rimejk onih "mačeva" ali isti materijali su u pitanju i ista stara dobra ... mustad 540 rebra-zlatna lameta tijelo-svila noge-Pivsko pero, a vrh svakog pera kad se namota samo se uspravi (kao na slici) | |
|
| |
Bokac Fly fisherman
Broj poruka : 97 Lokacija : Beograd Datum upisa : 14.05.2008
| Naslov: Re: Lov pastrmke mokrom muvom Sre 06 Maj 2009, 20:32 | |
| Mustad 540... podseća me na detinjstvo!!! :) Samo što sam ja koristio #6 i #4 za bucova...
Mađoni, majstore, svaka čast na trudu da naperiš i okačiš i one muve koje više nisu tako popularne i u modi. Ako su do sad preživele, i ovu će modu preživeti...
E sad, ne bih da skrećem sa teme koju si započeo, ali ne mogu da ne primetim nešto vrlo sumnjivo! ;) Tri muve na struni i kod tebe i kod čuvenog W.C. Stewart-a... milsim, k'o da ste išli u istu školu, a deli vas skoro vek i skoro ceo kontinet... Ko nije shvatio šalu, sada može da zamisli kako izgleda dobitni triling u Mađonijevoj kombinaciji. Doduše, Stewart je koristio mekonoge, ali su i ove i one mokre, ili negde grešim?
Prvi put vidim čuveno pivsko pero. Ako krenete da ga izvozite obavezno mu zalepite etiketu Piva's Blue Dun... :)
Mađoni, BRAVO! | |
|
| |
Omar Guide
Broj poruka : 2296 Godina : 50 Lokacija : Plav Datum upisa : 11.03.2009
| Naslov: Re: Lov pastrmke mokrom muvom Sre 06 Maj 2009, 23:24 | |
| Hvala Madjoniju , sto je i mene podsjetio na ove "stare" musice , narocito onu crvenu koja mi je nekada bila i jedina (prije 25 god.), a za leskovi stap sam se potrudio sam. Danas sam jedan prigotovio i ostavio da se susi u blizini potoka koje sam obilazio. Za 15 bice upotrijebljen , obecavam fotke sa njime. | |
|
| |
Madjoni Moderator
| Naslov: Re: Lov pastrmke mokrom muvom Sre 06 Maj 2009, 23:31 | |
| Bokac ti si me i naveo da počnem ovu temu Šala nije na odmet,ne mari........za ovoga Stjuarta sigurno nijesu čuli stari ribari sa ovih prostora ali davno je dokazano da iste ideje mogu nastati i u raznim vremenima i na udaljenim mjestima. Ovo nijesu moje muve,ovo je niz mog brata od tetke koji me je vodio na pecanja od malih nogu i to su moja najranija iskustva(30 godina) vezana za ribe i ribolov.........bio sam toliko mali da sam samo virio iz nepokošene trave a on me je nosio sa mjesta na mjesto krkače i nije pošteno smio ni loviti od mene pa mi je često bježao stara dobra vremena Sad opet malo o muvama,potpuno isti fazon bilo pero od pijetla ovako namotano ili neko "mrtvo" tj meko pero sa tijela raznih ptica.......... | |
|
| |
Los_Pecaros Guide
Broj poruka : 1614 Lokacija : Na vodi Datum upisa : 01.04.2009
| Naslov: DOBRA (stara) VREMENA Čet 07 Maj 2009, 06:27 | |
| .... "hvale jos" zelena i crni mrav... i eto vam/nam niza od 5 standardnih "ubitačnih" mušica na koje su pecali podgorički ribolovci 70-tih i 80-tih! :)
Rijetko je ko u periodu proljećnih voda veza` ista drugo... a pastrmke su "padale k`o lude"!
A onda... nedje početkom 90-tih... "pojavio" se "Padavac" (boje mesa) kako ga i danas zovu ribolovci sa Morače ili ti "Patak" kako ga zovu u BiH. Meni je njegovu izradu `92 pokazao jedan od poznatijih staro-podgorickih vezača, čuveni Cafo-postar... a ja onda "tajnu" proslijedio još trojici "poznatih"... koji ce se danas, naravski, zakleti kako ga vezu "oduvijek"! :)
Naravno... ni ja se ne pretržem da se "sjetim" toga... već se zadovoljavam da me sačeka nekoliko setova mušica kad dodjem u CG. | |
|
| |
NikolaCG INSTRUKTOR
Broj poruka : 4911 Datum upisa : 25.03.2009
| Naslov: Re: Lov pastrmke mokrom muvom Čet 07 Maj 2009, 09:40 | |
| Koliko mi je radosti ova žuta donijela : , mada i "PADAVAC BOJE MESA" nije zaostajao za njom! Daj Mlađo čuvenog padavca nek vide ljudi o čemu pričamo! | |
|
| |
Madjoni Moderator
| Naslov: Re: Lov pastrmke mokrom muvom Čet 07 Maj 2009, 10:06 | |
| Ovo je priča o lovu na mokre muve ,o strunjilu (upletenoj dlaci iz repa pastuva), o štapu od trske ili lijeske i struni maltene istoj kako je opisao Ajzak Volton prije više vjekova....o načinu ribolova (možda i čiste zanimacije) nekih naroda koje su naši preci našli kad su stigli u ove krajeve prije 1500 godina.......... o Balkanu kao kolijevci mušičarenja..... | |
|
| |
Bokac Fly fisherman
| Naslov: Re: Lov pastrmke mokrom muvom Čet 07 Maj 2009, 16:42 | |
| Mađoni, Mađoni... mnogo si "kvaran"!!! Ali mnogo... Tek sad videh na drugoj slici - kada namotaš telo, konac ostaviš kod zadka, porebraš lametom pa TEK ONDA koncem "porebraš" rebra u kontra-smeru??? Dobra ideja, nisam to primetio do sada... Da li, kad porebravaš koncem preko lamete, upredeš konac da ne bude pljosnat? | |
|
| |
Madjoni Moderator
| Naslov: Re: Lov pastrmke mokrom muvom Čet 07 Maj 2009, 17:41 | |
| Tačno tako drug, muva se porebri lametom pa koncem koji se uvrne da bi dobili na trajnosti a i tanji je pa ne guši lametu... doduše i ovako naperena ,lameta strada ali što čupavija to bolja... i lameta se mota u kontra smjeru a taj konac (ja ga zovem osigurač) u normalnom da uđe malo u tijelo..... | |
|
| |
Madjoni Moderator
| Naslov: Re: Lov pastrmke mokrom muvom Uto 12 Maj 2009, 02:15 | |
| Sad ti viđeh avatar Bokac Prava ptica za ovu temu | |
|
| |
Bokac Fly fisherman
| Naslov: Re: Lov pastrmke mokrom muvom Uto 12 Maj 2009, 20:28 | |
| - Madjoni ::
- Sad ti viđeh avatar Bokac Prava ptica za ovu temu
"Zapevala sojka ptica, misli zora je..." :ziveli : | |
|
| |
MikiTenkara Guide
Broj poruka : 2508 Godina : 50 Lokacija : Podgorica Datum upisa : 09.11.2008
| Naslov: Re: Lov pastrmke mokrom muvom Uto 02 Jun 2009, 13:34 | |
| Na Tari smo , prije neki dan,kada smo se vracali iz Plava,zastali na kratko. Riba je uzimala u filmu,i kada sam joj izmijenio ko zna koliko musica,pogodim joj sta uzima. Za sat vremena sam imao preko 20 riba na stapu,od cega skoro sve pastrmke,a uspio sam izvaditi njih 12. Sve sam ih dobio na emerdzera jednodnevke,vezanog na udici #12,blijedo zelene boje,sa cdc-om. Koristio sam iskljucivo tehniku nizvodnog lova,koja mi je u sumrak donijela jos dvije ribe,ovog puta lipljena i pastrmku. Po meni je lov mokrom muvom,nizvodno,jedna od najuspjesnijih i najjednostavnijih tehnika,kada pastrmka uzima u filmu. | |
|
| |
MikiTenkara Guide
Broj poruka : 2508 Godina : 50 Lokacija : Podgorica Datum upisa : 09.11.2008
| Naslov: Re: Lov pastrmke mokrom muvom Sub 06 Jun 2009, 10:57 | |
| Ovo je jedna od mojih favorita,kada je u pitanju pastrmka. | |
|
| |
Madjoni Moderator
| Naslov: Re: Lov pastrmke mokrom muvom Uto 23 Jun 2009, 23:44 | |
| | |