| Bambula SbS - Tied by NMilanović | |
|
+20Dragan Tasic Mohiko Djomla-BL Murino Damirt82 Andrei.A Ervin-Eko Ducka Sasats SnikS Darko Bahus Mixmaster Crni Masic NikolaCG Big Bad Wolf Mafke Gegula NMilanovic 24 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
NMilanovic Guide
Broj poruka : 2245 Godina : 45 Lokacija : Sve redje uz vodu.. Datum upisa : 13.04.2011
| Naslov: Bambula SbS - Tied by NMilanović Uto 25 Dec 2012, 02:05 | |
| Bambula SbSDa ne trošim previše reči! Bambula je već na-daleko svima poznata muva koja se pravi uglavnom od balze ili poliuretana. Postoji mnogo načina za njenu izradu, a razlike su uglavnom u sitnim detaljima (koji bar po meni dosta utiču na njenu primenu).. Evo moje varijante, a slično ih prave i ostali Niški mušičari (genocidno nastrojeni prema klenovima) Potreban materijal: | |
|
| |
NMilanovic Guide
Broj poruka : 2245 Godina : 45 Lokacija : Sve redje uz vodu.. Datum upisa : 13.04.2011
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Uto 25 Dec 2012, 02:20 | |
| Poliuretan: Prednosti - Laksi od balze i bolje plovnosti, lakse se obradjuje i ne pije vodu cak i potpuno ne zasticen. Mane - Kancerogeni materijal (treba paziti prilikom njegove obrade - ne preporucujem udisanje praha koji nastaje smirglanjem), tesko se nabavlja pogodnog kvaliteta. Poliuretan se izuzetno lako sece ziletom ili skalperom - kada se dobije zeljeni oblik proces obrade se nastavlja finim smirglama ili turpijama (najcesce stap-turpijama za nokte). Preporucujem da se vec na pocetku obrade usece uzani kanal (pomocu presavijenog lista smirgle) koji u mnogome pomaze pri formiranju simetricnog tela a i daje mogucnost ranog testiranja (pravilno useceni kanal bez problema i sam drzi telo na udici) | |
|
| |
NMilanovic Guide
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Uto 25 Dec 2012, 02:30 | |
| Dva oblika tela koja ja najčešće koristim - ja volim ove elegantne - (mada su razne modifikacije i varijante moguće i primenjive u raznim situacijama na vodi) Udice koje koristim/o za ovakve bambule su 110% testirane Gamakacu F15 10,12,14 (za SbS sam koristio #12) U odnosu na karakteristike poliuretana daju najbolji balans tezine i plovnosti a lukom udice se lepo uklapaju uz telo bambule. Jaka udica koja ribu kači i drži izuzetno dobro!! | |
|
| |
NMilanovic Guide
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Uto 25 Dec 2012, 02:41 | |
| Po formiranju zeljenog oblika tela prelazimo na njegovo montiranje na udicu ... Prvo se na udicu u vidu male testere nanese konac preklapanjem u X (telo se tako lakse "lepi" na udicu) Proveri se da li telo lepo lezi i eventualno samom udicom sa koncem na njoj dodatno usece kanal. Konac koji ja koristim za sve bambule je Mix-ova paucina - Izuzetno tanak, blago elatican i za svoju debljinu cvrst konac.
Poslednji izmenio NMilanovic dana Uto 25 Dec 2012, 04:14, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
NMilanovic Guide
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Uto 25 Dec 2012, 02:46 | |
|
Kada smo zadovoljni kanalom i položajem tela na udici sledi "lepljenje" Super lepak se nanosi na samu udicu - u više navrata (obično 2-3 puta) - uz postavljanje i skidanje tela dok se ne proceni da je kanal dobio čvrsinu (tako se izbegava da poliuretan "popije" previše super lepka - nije neka razlika u težini ili plovnosti ali kad može da se spreči nije na odmet) | |
|
| |
NMilanovic Guide
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Uto 25 Dec 2012, 02:54 | |
| Montirano telo ... | |
|
| |
NMilanovic Guide
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Uto 25 Dec 2012, 03:02 | |
| Kada se super lepak osuši, prelazimo na ojačavanje tela .. Prosto se preko tela unaktsno ili u X predje koncem sto mu nakon lakiranja daje dodatnu cvrstinu i trajnost.. Ako se bambula lakira samo jednim tankim slojem laka na finalnom proizvodu se ova rebra od konca i vide (sto meni opet deluje nekako zanimljivije i prirodnije)Za razne svetle, bele i biserne bambule koristim prozirno belu paucinu dok je za osu, crvenu, crnu i razne tamnije varijante sve jedno koju boju boju konca koristimo.. | |
|
| |
NMilanovic Guide
| |
| |
NMilanovic Guide
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Uto 25 Dec 2012, 03:24 | |
| Gotova, zalepljena, ojačana i prelakirana tela ... Ja bambule lakiram veoma tecnim lakovima (ako zatreba vremenom dodam malo i acetona u lak) i to iskljucivo u jednom sloju - "jednu ruku"... Bar se meni tako pokazalo najbolje u praksi. Za nekom vecom trajniscu stvarno nema potrebe niti se nesto dobija ako se bambula pretvara u kliker ... samo se musica bespotrebno dis-balansira i otezava.
Poslednji izmenio NMilanovic dana Uto 25 Dec 2012, 12:23, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
NMilanovic Guide
| |
| |
NMilanovic Guide
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Uto 25 Dec 2012, 04:10 | |
| Krila skratiti na dužinu tela i onda ih obavezno malo zamrsiti prstima zbog dodatne plovnosti - (ima razlike posle XY zabacaja kod polipropilena) Glavu bar ja posle finalnog čvora obično zalijem Veniard Head-Cementom (kojeg upiju i krila i nozice u korenu) jer je bambula pravljena da traje pa i ovo ne moze da skodi .. I to je to .. Ostaje samo slika gotovih bambula ... Pored Osice koja fali (nahnadno ću da je slikam) - ovo su moje tri omiljene boje za J.Moravu. Svetla varijanta (u boji poliuretana - predjena samo bezbojnim lakom) , Crna (sa krilima za veče ili oblake) i Visnja (koja ponekad ume da iznenadi) Nadam se da je nekome ovaj SbS pomogo, meni je bilo uživanje da ga pravim - POZzzz !!!! | |
|
| |
Gegula Guide
Broj poruka : 717 Godina : 48 Lokacija : Nicosia Datum upisa : 04.11.2009
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Uto 25 Dec 2012, 08:04 | |
| Druze svaka ti cast.... Ja ovo necu praviti nikad jer me mrzi i nemam toliko strpljenja da se igram sa ovim plus nisam neki vezac ali sam procitao sve 2x .. | |
|
| |
Mafke Guide
Broj poruka : 2767 Godina : 51 Lokacija : JAGODINA Datum upisa : 23.01.2011
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Uto 25 Dec 2012, 08:15 | |
| Lepo Milanovicu | |
|
| |
Big Bad Wolf Visitor
Broj poruka : 369 Godina : 54 Lokacija : Nis Datum upisa : 18.04.2012
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Uto 25 Dec 2012, 09:28 | |
| NMilanovic, sbs | |