Musicarenje.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Musicarenje.net

Fly Fishing

Portal*PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi

Bambula SbS - Tied by NMilanović

Ići dole 
+20
Dragan Tasic
Mohiko
Djomla-BL
Murino
Damirt82
Andrei.A
Ervin-Eko
Ducka
Sasats
SnikS
Darko
Bahus
Mixmaster
Crni
Masic
NikolaCG
Big Bad Wolf
Mafke
Gegula
NMilanovic
24 posters
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeći
AutorPoruka
NMilanovic
Guide
Guide
NMilanovic

Broj poruka : 2245
Godina : 45
Datum upisa : 13.04.2011

Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 Empty
PočaljiNaslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović   Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 EmptySre 27 Mar 2013, 03:03

Malo sam se igrao sa bambulama od balze, sto je nedostajalo kao dodatak ovom SbS-u..

Pa je odprilike ovo rezultat - probacu opet da budem detaljan (dosadan) mozda nekom pomogne.
(ali u dosta skracenom izdanju jer je procedura izrade u mnogome ista kao kod bambula od poliuretana)

Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 56992746

Kvalitetna balza se lako sece ziletom, generalno nije problem da se u startu dobije zeljeni oblik ali je sve to daleko sporije i komplikovanije neko kod poliuretana.
Vazna je dobra priprema odnosno da se balza prvo izdeli u fine kockice pogodnoh dimenzija.
Ja svaku kockicu obicno okrecem i razgledam za svih strana dok u njoj ne vidim odlik bambule - a nakon toga je na neki nacin samo oslobodim od viska materijala...

To i ne ide bas tako brzo kao kod poliuretana i strpljenje je ovde veoma bitno!
(jasno se mnogo vise materijala odbacuje a samim tim trosi i vise vremena)

Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 58999104

Nakon toga se usece kanal i doradi finalni oblik smirglama raznih "grubosti"

Poslednji izmenio NMilanovic dana Sre 27 Mar 2013, 05:27, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
NMilanovic
Guide
Guide
NMilanovic

PočaljiNaslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović   Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 EmptySre 27 Mar 2013, 03:23

Ovo je rezultat..

Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 17787433

Ja na kraju telo pre-smirglam sitnom smirgolm za metal sto balzu ucini skroz glatkom, to dosta olaksa nastavak price.
Kad je to obavljeno - kao finis - tela predjem head cement-om (veniard's)
Treba mu nekih 15 min da se skroz osusi, ostavi finu opnu a balza ga delom upije i zatvori sve micro pore.

Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 89981082

Nakom montiranja na udicu bambulu jos jednom predjem veniard's-om i to je sasvim dovoljno da se balza trajno ojaca.
Rezultat je ovo (potrpuno spremna bambulajka za zakiranje)
Nazad na vrh Ići dole
NMilanovic
Guide
Guide
NMilanovic

PočaljiNaslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović   Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 EmptySre 27 Mar 2013, 03:34

"Lepljenje" ide isto kao kod poliuretana ..
Super lepak se nanosi na udicu a telo bambule se postavlja i skida (2-3 puta dok sam kanal ne ojaca i lepo upije lepak)

Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 93984635

Razlika u odnosu na poli je u tome sto balza (kao drvo) ima mnogo kompleksniju strukturu pa kad upije dovoljno lepka i jednom "uhvati" udicu to je to.
Nema sanse da se bez neke preterane sile od nje odvoji..
(probao sam namerno da iscupam jednu i to ni malo ne ide lako - mislim da je u samom ribolovu nemoguce to da se desi i nema potrebe da se dodatno ojacava koncem)

Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 58290397

Nakon lepljenja (kad se lepak osusi) ja dodatno dolijem super lepak u kanal kod udice - da se skroz popuni - (ima opisano kod bambula sa poliuretanom pa da ne smaram)
I to je vise nego dovoljno sto se tice trajnosti, dobija se na pravilnom balansu jer se tezina dodaje u delu kod udice a dobija se i ravna povrsina pogodna za lakiranje i na tom delu!!

Poslednji izmenio NMilanovic dana Sre 27 Mar 2013, 04:02, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
NMilanovic
Guide
Guide
NMilanovic

PočaljiNaslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović   Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 EmptySre 27 Mar 2013, 03:51

Balza kao materijal dozvoljava da se prave balmbule dosta tanjeg oblika, sto je jasna prednos kada se rade modeli na manjim udicama.
(ja volim ove "prolecne" gde je telo dosta tanje i elegantnije a svojim dimenzijama idalje stoje iznad granice plovnosti)

Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 53407314

Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 86848713

Poslednji izmenio NMilanovic dana Sre 27 Mar 2013, 03:51, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
NMilanovic
Guide
Guide
NMilanovic

PočaljiNaslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović   Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 EmptySre 27 Mar 2013, 03:51

Mesano (ova zavrsena je #12 , na slici su i par modela na broju #6 i #8 za bucova)

Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 94075439

Ne zalepljene - Tmc 102y #19 (moj omiljeni malisan) i F11 2SH #16

Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 10ads

Poslednji put izmenio NMilanovic dana Sre 27 Mar 2013, 05:32, izmenio ukupno 2 puta
Nazad na vrh Ići dole
NMilanovic
Guide
Guide
NMilanovic

PočaljiNaslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović   Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 EmptySre 27 Mar 2013, 04:21

Nakon duplog lepljenja S.Lepkom i prelaska dva puta head cementom (ili nekim sredstvim slicnih karakteristika) sve sto je potrebno je glatku povrsinu bambule preci jednim lepim tankim slojem laka i to je sve - malte ne je neunistiva!
(garantujem da nema potrebe da se lak nanosi u vise slojeva - time se apsolutno nista ne dobija sem sto se nepotrebno otezava musica)

Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 11aq

Sve je to lako testirati.
koliko god da se muckaju buckaju, okrecu, obrcu i ovako bas tanka tela imaju dovoljno plovnosti a balans je lako uvideti.
(na ivici case voda se nekako uzdigne malo iznad - ali kad posmatram ove na sred case vise od pola su iznad nivoa - cak i ovako bez nozica)

Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 12aau

Poslednji put izmenio NMilanovic dana Sre 27 Mar 2013, 05:40, izmenio ukupno 4 puta
Nazad na vrh Ići dole
NMilanovic
Guide
Guide
NMilanovic

PočaljiNaslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović   Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 EmptySre 27 Mar 2013, 04:45

Sta sam zakljucio iz ovog silnog vajarstva i drvodeljanja..

Balza je univerzalni materijal za izradu bambula, to je i osnovni materijal od koga je originalnu bambulu Mix i stvorio!
Pravilno sklopljena daje slicnu plovnost kao i poliuretan.

Osvone mane su :
Mnogo se duze prave u odnosu na poli bambule - bukvalno je bar meni potrebno pa minimum 30 min cistog rada da sastavim bambulu kojm sam zadovoljan, ako uracunam i razna susenja - vala bas se otegne (ali se i opustenije rade u odnosu na ono kancerogeno zlo)
Bez sale ubedljivo naj dosadnija musica za pravljenje. Jednostavno trazi vreme, vise lici na duborez nego na FT-ing i da ne vredi svakog minuta truda ili da imam para ko blata ne bih je nikad pravio !!!
Bas zato se i preslo na bambule od poliuretana jer je postupak izrade (istog kvaliteta i oblika dosta brzi)

Poliuretan je sam po sebi za nijansu laksi materijal ali su im plovnosti slice.
Razlika je u tome sto poliuretan ne trazu apsolutno nikakvu zastitu - cak i potpuno razlupana bambula od njega ne pije vodu i dok god makar i pola bambule stoji na udici moze sa njim da se lovi..

Bambule od balze ako se ostete traze remont inace kao i svako suplje drvo piju vodu.

Prednost pri izradi kod balze je sto je mnogo kompatniji materijal pa uz malo truda bambule od njega mogu da se prave bas tanke i na bas sitnim udicama a u potpuno pravinim oblikom.

PS. Napravih ja nauku od bambule nadam se da nikog nisam smorio!!
Iznervira me i ovaj Djokovic pa evo jos par fotki i odoh da spavam!!! POZZZZZZZZzzzz

Nazad na vrh Ići dole
NMilanovic
Guide
Guide
NMilanovic

PočaljiNaslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović   Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 EmptySre 27 Mar 2013, 05:02

Musaka velicina #19,16,14,12, (neke stare u remontu na #8, #6) - fale mi na broju #10 - do njih nisam stigo a i poliuretan je tu idalje majka!

Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 44276403

Biserno bela, osica, nezamenjiva crna i neka moja izmisljotina sa zelenim sljokicama!!
(na dnevnom svetlu ove sa sljokicama izgledaju bolesno - ovo svetlo im nikako ne daje pravinu boju ali se poenta vidi)

Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 39438877
Nazad na vrh Ići dole
NMilanovic
Guide
Guide
NMilanovic

PočaljiNaslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović   Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 EmptySre 27 Mar 2013, 05:03

Za balbule i dalje predlazem Gamakatsu F15 udice (posto tezina udice nije problem - cak i prednost- ovo je i dalje idealna kombinacija)
Za manje modele i ako ih nevolim F11 2SH zavrsavaju poso ali je TMC 102y odlicna za bas sitne (moze se reci i savrsena)

Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 97893606

Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 24614417

Poslednji put izmenio NMilanovic dana Sre 27 Mar 2013, 05:24, izmenio ukupno 2 puta
Nazad na vrh Ići dole
NMilanovic
Guide
Guide
NMilanovic

PočaljiNaslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović   Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 EmptySre 27 Mar 2013, 05:06

TMC #19 - kombinacija duzih i kracih mekih pera za nozice a krila su od zecije sape.
Volim da izlomim kontra kuke na ovim sitnim musicama za klena jer mi je zao da kasapim sitne kelncice koji se na ovim velicinama uspesno zalecu - ali onda ispadne problem kada se zakaci pravi komad.
(na bambuli 102y #19 sam bez vecih probema izvuko klena od oko 6-700gr a verujem da za tu udicu ni veci komad uz pravilnu kontrolu i kontrolisanu kotru ne bi bio problem)

Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 90375928

F15 #12 na ovom svetlu lose vidljiva zelena.

Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 68604038

Poslednji put izmenio NMilanovic dana Sre 27 Mar 2013, 05:53, izmenio ukupno 2 puta
Nazad na vrh Ići dole
NMilanovic
Guide
Guide
NMilanovic

PočaljiNaslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović   Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 EmptySre 27 Mar 2013, 05:08

#14 Tanka osica (krila idalje od zecije sape)

Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 43051493

Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 82685864

Pa za sad dosta!!! Jos da se javim Amerima na Skype i pravac krevet pozzzzzzzzz!!!!

Nazad na vrh Ići dole
Andrei.A
Fly fisherman
Fly fisherman
Andrei.A

Broj poruka : 91
Godina : 43
Datum upisa : 03.01.2011

PočaljiNaslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović   Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 EmptySre 27 Mar 2013, 05:57

great sbs, great pics !

sampion 1
Nazad na vrh Ići dole
Mixmaster
MASTER
Mixmaster

Broj poruka : 10000
Godina : 55
Datum upisa : 05.08.2008

PočaljiNaslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović   Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 EmptySre 27 Mar 2013, 08:34

Milanoviću, ovo je još jedan odličan članak o bambuli, perpun mudrih, korisnih i istinitih reči. Sa zadovoljstvom sam čitao.
Nazad na vrh Ići dole
Damirt82
Guide
Guide
Damirt82

Broj poruka : 1359
Godina : 42
Datum upisa : 08.05.2011

PočaljiNaslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović   Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 EmptySre 27 Mar 2013, 12:49

Sjano Nenade. Bambule su vrh. Moje omiljene od balze. Na jednu sličnu, svijetliju, zelenu varijantu sam prošle godine rasturao klena.
Nazad na vrh Ići dole
Ervin-Eko
INSTRUKTOR
INSTRUKTOR
Ervin-Eko

Broj poruka : 5216
Godina : 39
Datum upisa : 09.02.2009

PočaljiNaslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović   Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 EmptySre 27 Mar 2013, 15:50

Odlicno odradjene, tijela su kao salivena... sampion 1
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović   Bambula SbS - Tied by NMilanović - Page 3 Empty

Nazad na vrh Ići dole

Bambula SbS - Tied by NMilanović
Nazad na vrh 
Strana 3 od 5Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeći
 Similar topics
-
» Latex Nymph SbS - Tied by Copolovici Calin
» The Sounds Of Bambula

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Musicarenje.net :: FLY TYING :: Step by Step (Flies)-
Skoči na: