| Bambula SbS - Tied by NMilanović | |
|
+20Dragan Tasic Mohiko Djomla-BL Murino Damirt82 Andrei.A Ervin-Eko Ducka Sasats SnikS Darko Bahus Mixmaster Crni Masic NikolaCG Big Bad Wolf Mafke Gegula NMilanovic 24 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
NMilanovic Guide
Broj poruka : 2245 Godina : 45 Lokacija : Sve redje uz vodu.. Datum upisa : 13.04.2011
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Sre 27 Mar 2013, 03:03 | |
| Malo sam se igrao sa bambulama od balze, sto je nedostajalo kao dodatak ovom SbS-u.. Pa je odprilike ovo rezultat - probacu opet da budem detaljan (dosadan) mozda nekom pomogne. (ali u dosta skracenom izdanju jer je procedura izrade u mnogome ista kao kod bambula od poliuretana) Kvalitetna balza se lako sece ziletom, generalno nije problem da se u startu dobije zeljeni oblik ali je sve to daleko sporije i komplikovanije neko kod poliuretana. Vazna je dobra priprema odnosno da se balza prvo izdeli u fine kockice pogodnoh dimenzija. Ja svaku kockicu obicno okrecem i razgledam za svih strana dok u njoj ne vidim odlik bambule - a nakon toga je na neki nacin samo oslobodim od viska materijala... To i ne ide bas tako brzo kao kod poliuretana i strpljenje je ovde veoma bitno! (jasno se mnogo vise materijala odbacuje a samim tim trosi i vise vremena) Nakon toga se usece kanal i doradi finalni oblik smirglama raznih "grubosti"
Poslednji izmenio NMilanovic dana Sre 27 Mar 2013, 05:27, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
NMilanovic Guide
Broj poruka : 2245 Godina : 45 Lokacija : Sve redje uz vodu.. Datum upisa : 13.04.2011
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Sre 27 Mar 2013, 03:23 | |
| Ovo je rezultat.. Ja na kraju telo pre-smirglam sitnom smirgolm za metal sto balzu ucini skroz glatkom, to dosta olaksa nastavak price. Kad je to obavljeno - kao finis - tela predjem head cement-om (veniard's) Treba mu nekih 15 min da se skroz osusi, ostavi finu opnu a balza ga delom upije i zatvori sve micro pore. Nakom montiranja na udicu bambulu jos jednom predjem veniard's-om i to je sasvim dovoljno da se balza trajno ojaca. Rezultat je ovo (potrpuno spremna bambulajka za zakiranje) | |
|
| |
NMilanovic Guide
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Sre 27 Mar 2013, 03:34 | |
| "Lepljenje" ide isto kao kod poliuretana .. Super lepak se nanosi na udicu a telo bambule se postavlja i skida (2-3 puta dok sam kanal ne ojaca i lepo upije lepak) Razlika u odnosu na poli je u tome sto balza (kao drvo) ima mnogo kompleksniju strukturu pa kad upije dovoljno lepka i jednom "uhvati" udicu to je to. Nema sanse da se bez neke preterane sile od nje odvoji.. (probao sam namerno da iscupam jednu i to ni malo ne ide lako - mislim da je u samom ribolovu nemoguce to da se desi i nema potrebe da se dodatno ojacava koncem) Nakon lepljenja (kad se lepak osusi) ja dodatno dolijem super lepak u kanal kod udice - da se skroz popuni - (ima opisano kod bambula sa poliuretanom pa da ne smaram) I to je vise nego dovoljno sto se tice trajnosti, dobija se na pravilnom balansu jer se tezina dodaje u delu kod udice a dobija se i ravna povrsina pogodna za lakiranje i na tom delu!!
Poslednji izmenio NMilanovic dana Sre 27 Mar 2013, 04:02, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
NMilanovic Guide
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Sre 27 Mar 2013, 03:51 | |
| Balza kao materijal dozvoljava da se prave balmbule dosta tanjeg oblika, sto je jasna prednos kada se rade modeli na manjim udicama. (ja volim ove "prolecne" gde je telo dosta tanje i elegantnije a svojim dimenzijama idalje stoje iznad granice plovnosti)
Poslednji izmenio NMilanovic dana Sre 27 Mar 2013, 03:51, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
NMilanovic Guide
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Sre 27 Mar 2013, 03:51 | |
| Mesano (ova zavrsena je #12 , na slici su i par modela na broju #6 i #8 za bucova) Ne zalepljene - Tmc 102y #19 (moj omiljeni malisan) i F11 2SH #16
Poslednji put izmenio NMilanovic dana Sre 27 Mar 2013, 05:32, izmenio ukupno 2 puta | |
|
| |
NMilanovic Guide
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Sre 27 Mar 2013, 04:21 | |
| Nakon duplog lepljenja S.Lepkom i prelaska dva puta head cementom (ili nekim sredstvim slicnih karakteristika) sve sto je potrebno je glatku povrsinu bambule preci jednim lepim tankim slojem laka i to je sve - malte ne je neunistiva! (garantujem da nema potrebe da se lak nanosi u vise slojeva - time se apsolutno nista ne dobija sem sto se nepotrebno otezava musica) Sve je to lako testirati. koliko god da se muckaju buckaju, okrecu, obrcu i ovako bas tanka tela imaju dovoljno plovnosti a balans je lako uvideti. (na ivici case voda se nekako uzdigne malo iznad - ali kad posmatram ove na sred case vise od pola su iznad nivoa - cak i ovako bez nozica)
Poslednji put izmenio NMilanovic dana Sre 27 Mar 2013, 05:40, izmenio ukupno 4 puta | |
|
| |
NMilanovic Guide
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Sre 27 Mar 2013, 04:45 | |
| Sta sam zakljucio iz ovog silnog vajarstva i drvodeljanja..
Balza je univerzalni materijal za izradu bambula, to je i osnovni materijal od koga je originalnu bambulu Mix i stvorio! Pravilno sklopljena daje slicnu plovnost kao i poliuretan.
Osvone mane su : Mnogo se duze prave u odnosu na poli bambule - bukvalno je bar meni potrebno pa minimum 30 min cistog rada da sastavim bambulu kojm sam zadovoljan, ako uracunam i razna susenja - vala bas se otegne (ali se i opustenije rade u odnosu na ono kancerogeno zlo) Bez sale ubedljivo naj dosadnija musica za pravljenje. Jednostavno trazi vreme, vise lici na duborez nego na FT-ing i da ne vredi svakog minuta truda ili da imam para ko blata ne bih je nikad pravio !!! Bas zato se i preslo na bambule od poliuretana jer je postupak izrade (istog kvaliteta i oblika dosta brzi)
Poliuretan je sam po sebi za nijansu laksi materijal ali su im plovnosti slice. Razlika je u tome sto poliuretan ne trazu apsolutno nikakvu zastitu - cak i potpuno razlupana bambula od njega ne pije vodu i dok god makar i pola bambule stoji na udici moze sa njim da se lovi..
Bambule od balze ako se ostete traze remont inace kao i svako suplje drvo piju vodu.
Prednost pri izradi kod balze je sto je mnogo kompatniji materijal pa uz malo truda bambule od njega mogu da se prave bas tanke i na bas sitnim udicama a u potpuno pravinim oblikom.
PS. Napravih ja nauku od bambule nadam se da nikog nisam smorio!! Iznervira me i ovaj Djokovic pa evo jos par fotki i odoh da spavam!!! POZZZZZZZZzzzz
| |
|
| |
NMilanovic Guide
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Sre 27 Mar 2013, 05:02 | |
| Musaka velicina #19,16,14,12, (neke stare u remontu na #8, #6) - fale mi na broju #10 - do njih nisam stigo a i poliuretan je tu idalje majka! Biserno bela, osica, nezamenjiva crna i neka moja izmisljotina sa zelenim sljokicama!! (na dnevnom svetlu ove sa sljokicama izgledaju bolesno - ovo svetlo im nikako ne daje pravinu boju ali se poenta vidi) | |
|
| |
NMilanovic Guide
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Sre 27 Mar 2013, 05:03 | |
| Za balbule i dalje predlazem Gamakatsu F15 udice (posto tezina udice nije problem - cak i prednost- ovo je i dalje idealna kombinacija) Za manje modele i ako ih nevolim F11 2SH zavrsavaju poso ali je TMC 102y odlicna za bas sitne (moze se reci i savrsena)
Poslednji put izmenio NMilanovic dana Sre 27 Mar 2013, 05:24, izmenio ukupno 2 puta | |
|
| |
NMilanovic Guide
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Sre 27 Mar 2013, 05:06 | |
| TMC #19 - kombinacija duzih i kracih mekih pera za nozice a krila su od zecije sape. Volim da izlomim kontra kuke na ovim sitnim musicama za klena jer mi je zao da kasapim sitne kelncice koji se na ovim velicinama uspesno zalecu - ali onda ispadne problem kada se zakaci pravi komad. (na bambuli 102y #19 sam bez vecih probema izvuko klena od oko 6-700gr a verujem da za tu udicu ni veci komad uz pravilnu kontrolu i kontrolisanu kotru ne bi bio problem) F15 #12 na ovom svetlu lose vidljiva zelena.
Poslednji put izmenio NMilanovic dana Sre 27 Mar 2013, 05:53, izmenio ukupno 2 puta | |
|
| |
NMilanovic Guide
| |
| |
Andrei.A Fly fisherman
Broj poruka : 91 Godina : 43 Lokacija : EastRO Datum upisa : 03.01.2011
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Sre 27 Mar 2013, 05:57 | |
| great sbs, great pics ! | |
|
| |
Mixmaster MASTER
Broj poruka : 10000 Godina : 55 Lokacija : Niš Datum upisa : 05.08.2008
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Sre 27 Mar 2013, 08:34 | |
| Milanoviću, ovo je još jedan odličan članak o bambuli, perpun mudrih, korisnih i istinitih reči. Sa zadovoljstvom sam čitao. | |
|
| |
Damirt82 Guide
Broj poruka : 1359 Godina : 42 Lokacija : Kotor Varoš Datum upisa : 08.05.2011
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Sre 27 Mar 2013, 12:49 | |
| Sjano Nenade. Bambule su vrh. Moje omiljene od balze. Na jednu sličnu, svijetliju, zelenu varijantu sam prošle godine rasturao klena. | |
|
| |
Ervin-Eko INSTRUKTOR
Broj poruka : 5216 Godina : 39 Lokacija : Sjenica Datum upisa : 09.02.2009
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović Sre 27 Mar 2013, 15:50 | |
| Odlicno odradjene, tijela su kao salivena... | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Bambula SbS - Tied by NMilanović | |
| |
|