Musicarenje.net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Musicarenje.net

Fly Fishing

Portal*PrijemTražiLatest imagesRegistruj sePristupi

Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ?

Ići dole 
+12
Predrag
Crni
Sasa D
Fly Daddy
Mixmaster
Aco Ivanovic
Oholi
Bogi
Ervin-Eko
NikolaCG
Madjoni
Sasats
16 posters
Idi na stranu : 1, 2, 3  Sledeći
AutorPoruka
Sasats
INSTRUKTOR
INSTRUKTOR
Sasats

Broj poruka : 4279
Godina : 51
Datum upisa : 04.01.2009

Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ? Empty
PočaljiNaslov: Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ?   Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ? EmptySub 25 Apr 2009, 23:00

Kako odabrati pravu muvu za pastrmku?
Kako je naći što pre da bi ostatak dana uspešno pecali?

Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ? Strike10

Možda grešim, ali mi se čini da je naći pravu suvu muvu lakši posao nego naći nimfu? Ako se vidi aktivnost ribe na površini, znamo da je aktivnai da lovi. Izmenom nekoliko muva, pod uslovom da ne poplašimo ribu trebalo bi da završimo posao, sve to pod uslovom da imamo pravu u kutiji.A šta raditi sa nimfom ? Nema aktivnosti na površini,voda izgleda beživotno!! Dolazim do lepog vira i šta sad? Ako krenem
da redom menjam muve koliko će to trajati?Možda je sav posao uzaludan jer riba neće uzeti baš u tom viru, ako idem od vira do vira,i
u svakom menjam po 10-ak muva ,a riba uzme na primer na 6-tu slučajno, biću ubedjen da je to ta, a možda je basš 10-a bila prava ,
do koje nisam ni stigao .Nisam mnogo iskusan u lovu pastrmke, pecam je tek treću sezonu. Imam neka skromna iskustva do kojih sam
90% sam došao ...tako da sam sa svojim skromnim poznavanjem vodenih isekata došao do nekog uzeg izbora mušica po nekoliko
u zavisnosti prema delu sezone. Kada odem na reku,uvek imam neke dve tri udarne koje forsiram,i pored njih experimentišem sa još maximalno tri.jedino kada riba ne radi izvrće se kutija naopako i probam sve varijante.

Moj zaključak je da će početnik koga nema ko da uputi biti u velikim problemima. Moraće kao ja prve sezone da se ući i retko vidi ribu,
bar ne krupniju.Tek naredne sezone počeće bolje da peca, jer će imati više iskustva...

Velika pomoć su i ovakvi forumi gde se može dosta saznati, ali čovek mora da razdvoji amatere koji dele savete, od ljudi koji stvarno
imaju iskustvo i imaju sta da napišu...

Pričajte kako vi otkrivate pravu muvu, jer sam siguran da ovde ima ljudi od kojih ima šta da se nauči :ziveli :
Nazad na vrh Ići dole
Madjoni
Moderator
Moderator
Madjoni

Broj poruka : 9731
Datum upisa : 14.10.2008

PočaljiNaslov: Re: Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ?   Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ? EmptySub 25 Apr 2009, 23:42

Interesantno Sale ali tako je nekako,malo mučno ali to čini život malo zanimljivijim cheers cheers
Tu 6-tu kad nađeš pamtiš je dok si živ,i tako redom ,stalno dodaješ po nešto ...
skocko

Poslednji izmenio Madjoni dana Sub 25 Apr 2009, 23:55, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
http://www.flyfishingprimus.me/
Sasats
INSTRUKTOR
INSTRUKTOR
Sasats

PočaljiNaslov: Re: Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ?   Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ? EmptySub 25 Apr 2009, 23:49

ajde bre madjoni nemoj da si lenj .ti si jedan od onih ,od kojih ocekujem odgovor na to pitanje zuti karton tastaturu i ruke pa pisi help 1
Nazad na vrh Ići dole
NikolaCG
INSTRUKTOR
INSTRUKTOR
NikolaCG

Broj poruka : 4911
Datum upisa : 25.03.2009

PočaljiNaslov: Re: Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ?   Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ? EmptySub 25 Apr 2009, 23:51

Mene je poveo na Bukovicu, dao mi samo jednu i njom sam cijeli dan lovio 7-8 km rijeke....Nezna on - greote!
Nazad na vrh Ići dole
Sasats
INSTRUKTOR
INSTRUKTOR
Sasats

PočaljiNaslov: Re: Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ?   Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ? EmptySub 25 Apr 2009, 23:55

NikolaCG ::
dao mi samo jednu i njom sam cijeli dan lovio 7-8 km rijeke..

Ti si dobar ...ja jednu otkinem na 100 m reke ha ha ha ha
Nazad na vrh Ići dole
NikolaCG
INSTRUKTOR
INSTRUKTOR
NikolaCG

Broj poruka : 4911
Datum upisa : 25.03.2009

PočaljiNaslov: Re: Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ?   Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ? EmptySub 25 Apr 2009, 23:57

Kido sam je i ja ...ali sam život par puta zamalo izgubio da je povratim! ha ha ha ha
Nazad na vrh Ići dole
Ervin-Eko
INSTRUKTOR
INSTRUKTOR
Ervin-Eko

Broj poruka : 5216
Godina : 39
Datum upisa : 09.02.2009

PočaljiNaslov: Re: Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ?   Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ? EmptyNed 26 Apr 2009, 00:00

NikolaCG ::
Kido sam je i ja ...ali sam život par puta zamalo izgubio da je povratim! ha ha ha ha

ha ha ha ha ha ha ha ha stvarno ha ha
Nazad na vrh Ići dole
Madjoni
Moderator
Moderator
Madjoni

Broj poruka : 9731
Datum upisa : 14.10.2008

PočaljiNaslov: Re: Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ?   Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ? EmptyNed 26 Apr 2009, 04:57

Ova tema je vrlo usko vezana i sa onom veličina,silueta,boja i kad se tamo "dogovorimo" šta je najbitnije možda će i ova tema lakše ići study study study scratch scratch scratch
Jer ako dodamo još ova tri parametra na ono 10 muva (zamišljenih da probamo) koliko to dođe varijacija....malo previše zar ne scratch scratch
Za početnike u nimfarenju ili za nekoga ko ispituje neku vodu prvi put bitno je da zna malo i entomologiju.......neki insekti tj. nimfe su uvijek prisutni
u rijekama,ljeti-zimi,jer imaju dvogodišnji ciklus do konačne metamorfoze....uvijek možete probati sa njima ili furati muve koje su maltene konstante
(zečje uvo ili fazanov rep)mijenjaći samo veličinu istih ali onda i lov dođe konstanta a to je već dosadno zar ne?
Druga stvar,zašto bacati jednu muvu kad moš dvije....smanjićeš vrijeme da nađeš koja radi a ako si baš neki čistunac kad nađeš pravu makni onu
drugu lol!

p.s." zašto biti veći katolik od Pape"
Nazad na vrh Ići dole
http://www.flyfishingprimus.me/
Bogi
Guide
Guide
Bogi

Broj poruka : 2297
Datum upisa : 29.04.2008

PočaljiNaslov: Re: Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ?   Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ? EmptyPon 27 Apr 2009, 16:52

Madjoni ::
Ova tema je vrlo usko vezana i sa onom veličina,silueta,boja i kad se tamo "dogovorimo" šta je najbitnije možda će i ova tema lakše ići

To je po meni nebitna stvar u odnosu na pitanje Sasats-a priča je kako naći odgovarajuću u datom trenutko na vodi, može tek posle toga da dođe
do polemisanja oko veličine, boje i siluete ( moje mišljenje ).........tema je dobra, ali čak ni za suve nije tako jednostavno kao što se misli, ako ima
uopšte kuvanja na površini, prvo dobro osmotriti površinu vode i šta se na njoj roji otprilike pa shodno tome odabrati imitaciju, pošto je većina
imitacija usko vezana životnim ciklusom koji je vezan i za vodu, shodno suvoj imitaciji ako malo poznajemo etnomologiju, pa shodno tome probati
i nimfu recimo imitacije koja se roji u datom trenutku........ja to radim malo na specifičan način jer u početku sezone na ovim terenima slabo ima
rojenja sve se svodi na kamenjarke i tulare, po neka jednodnevnica pa majske, i to sve kasnije, sve u svemu veoma je teško pecati na suvu na
našim okolnim terenima u martu mesecu ili aprilu, moja je taktika samo nimfe, suve veoma teško, brza planinska, hladna voda.............a kako
prepoznati i naći dosta brzo odgovarajuću nimfu, i biti uspešan sa njom kada nema rojenja, to je već pravo pitanje koje je Sasats postavio....
Nazad na vrh Ići dole
Sasats
INSTRUKTOR
INSTRUKTOR
Sasats

PočaljiNaslov: Re: Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ?   Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ? EmptyČet 30 Apr 2009, 21:03

Kako da skratimo proceduru otkrivanja prave muve za pastrmku??

Ja ću malo o nimfama, jer iskreno tanko poznajem suve muve ( retko na njih pecam).

Sigurno se mnogi neće složiti sa mnom , ali moj je utisak da su dovoljne uglavnom dve boje da bi se uspešno pecalo,kažem uglavnom jer
nije pravilo,potrebno je jos dosta,ali na dve u najvecem broju slucajeva dobijam lepo ribu.to su martovka i maslinasta nimfa.Dešavalo mi se
da maslinasta ne pali uvek u istoj nijansi, pa napravim svetliju i tamniju.Vodeni insekti su (bar ovde gde ja pecam) pretežno maslinaste boje ,
tako da sam ubedjen da je to dobitna kombinacija.uvek sa njih dve pocinjem ribolov ,i ako mi nedaju rezultat prelazim na alternativna rešenja
na slici su dve nimfe, obe imaju na sebi zeca, zlatnu perlu i jarebicu, što su materijali koje pastrmka obožava, tela su u bojama...
march brown i medium olive...

Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ? Pictur11
Nazad na vrh Ići dole
Oholi
Guide
Guide
Oholi

Broj poruka : 2071
Godina : 42
Datum upisa : 13.12.2008

PočaljiNaslov: Re: Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ?   Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ? EmptyČet 30 Apr 2009, 21:12

To sa maslinastom bojom si skroz u pravu, kad okrenem kamen, 90% insekata su neka nijansa maslinaste, eventualno braon
Nazad na vrh Ići dole
Bogi
Guide
Guide
Bogi

PočaljiNaslov: Re: Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ?   Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ? EmptyČet 30 Apr 2009, 21:45

Sasats ::
zapostavismo ovu temu???...a ona je naj vaznija za dobro pecanje!!!...kako da skratimo proceduru otkrivanja prave muve za pastrmku??
ja cu malo o nimfama ,jer iskreno tanko poznajem suve muve(retko na njih pecam).sigurno se mnogi nece sloziti samnom , ali moj je utisak da su dovoljne uglavnom dve boje da bi se uspesno pecalo.kazem uglavnom jer nije pravilo,potrebno je jos dosta,ali na dve u najvecem broju slucajeva dobijam lepo ribu.
to su martovka i maslinasta nimfa.desavalo mi se da maslinasta ne pali uvek u istoj nijansi ,pa napravim svetliju i tamniju.vodeni insekti su (bar ovde gde ja pecam)pretezno maslinaste boje ,tako da sam ubedjen da je to dobitna kombinacija.uvek sa njih dve pocinjem ribolov ,i ako mi nedaju rezultat prelazim na alternativna resenja na slici su dve nimfe .obe imaju na sebi zeca,zlatnu perlu i jarebicu,sto su materijali koje pastrmka obozava.tela su u bojama...march brown i medium olive...

Po meni.......a mnogo puta dokazano je da od mušičara do mušičara svi imaju neke favorite i većinom su drugačijih boja, oblika i veličina, kako
suve tako i nimfe, a isto tako manje ili više uspešne imitacije na vodi...........što bih prostije rekao, svaka u svoje vreme.........
normalno sve to zavisi od velikog broja faktora..........malo je više diskutabilna tema, inače maslinastu i martovku nimfu uvek imam u kutiji, ali skoro
da i ne pecam na njih uek se ispreči nešto treće....... kad bih poređao jedno pet mušičara iz okoline svak bi ti od njih pokazao svog aduta, a ni jedna
ne bi bila iste boje, a ni veličine, o silueti i da ne govorimo to se tek razlikuje, što ti može reći mnogo stvari, mislim za ove naše okolne reke i svi su podjednako uspešni sa svojim imitacijama.........
Nazad na vrh Ići dole
Bogi
Guide
Guide
Bogi

PočaljiNaslov: Re: Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ?   Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ? EmptyČet 30 Apr 2009, 21:49

Oholi ::
To sa maslinastom bojom si skroz u pravu, kad okrenem kamen, 90% insekata su neka nijansa maslinaste, eventualno braon

Možda maslinasta preovlađuje kao boja, ali to ne znači da je to boja No. 1............. sve ove pastrmke što sam prevario od početka sezone pa na ovamo
sve su na nimfama svetlijih boja, nije imalo mesta za maslinaste bar kod mene.....
Nazad na vrh Ići dole
Aco Ivanovic
Guide
Guide
Aco Ivanovic

Broj poruka : 576
Godina : 55
Datum upisa : 24.04.2009

PočaljiNaslov: Re: Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ?   Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ? EmptyČet 30 Apr 2009, 22:05

Bogi ::

Možda maslinasta preovlađuje kao boja, ali to ne znači da je to boja No. 1............. sve ove pastrmke što sam prevario od početka sezone pa na ovamo
sve su na nimfama svetlijih boja, nije imalo mesta za maslinaste bar kod mene.....

Tako je! Dosta zavisi od sastava i konfiguracije dna kao i PH vode ... postoji dosta veliki polimorfizam po ovom pitanju, što je sasvim prirodno i normalno
... a za nas - izazovno!
Nazad na vrh Ići dole
http://www.alexivanovic.com
Bogi
Guide
Guide
Bogi

PočaljiNaslov: Re: Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ?   Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ? EmptyČet 30 Apr 2009, 22:25

...............ja najviše koristim imitacije efemera kao nimfe, u zavisnosti od vremenskog perioda, sa početka sezone to su veličine negde od No. 14-12 da bih ih kasnije pravio i na većim od No. 8 i uvek zavisi i koje boje koristim, s početka svetlije nijanse i kako dolazi leto koristim tamnije, u principu nađem par komada oslikam osmotrim napravim i to je to........reke su dosta bujičaste naročito u ovo vreme, tamo gde kruži voda, obično uz jednu ili drugu stranu obale, pravi dosta velike turbulencije i jednostavno takoreći dolazi u nekim naletima, ne velikim, ali dosta se dobro vidi, dižući tako dosta sitnog peska u kome se kriju ove nimfe, dižući tako pesak jednostavno i njih nespremne uhvati u kovitlac i nosa po vodi, pa su dosta često ove nimfe na ribljem jelovniku, još ako se zna da žive u pesku oko dve godine pre nego postanu zrele, to mu daje još jedan plus za ovu imitaciju, jer bukvalno uvek su tu...........
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ?   Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ? Empty

Nazad na vrh Ići dole

Kako odabrati pravu muvu za pastrmku ?
Nazad na vrh 
Strana 1 od 3Idi na stranu : 1, 2, 3  Sledeći
 Similar topics
-
» Famozni FCI test - Mixmaster
» Rotvajler na suvu muvu!
» Strimerom na pastrmku
» Kako da koristim CDC

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Musicarenje.net :: FLY FISHING :: Mušičarenje pastrmke-