| Prikradanje i Fly Casting | |
|
+14Milance Davor Goku Sasa D Radojica-pop Mungos Zvezdan Oholi Madjoni Ivica R. Sale NikolaCG Sasats Mixmaster 18 posters |
|
Autor | Poruka |
---|
Mixmaster MASTER
Broj poruka : 10000 Godina : 55 Lokacija : Niš Datum upisa : 05.08.2008
| Naslov: Prikradanje i Fly Casting Pet 11 Dec 2009, 11:48 | |
| Dobar i uspešan mušičar se prepoznaje po tome što neće uznemiriti ribe pre nego što počne da primenjuje svoje muve, zabacivanja, prezentacije, vođenja itd.
Kako prići vodi i kako se približiti ribama, prvi su i osnovni problemi sa kojima se susreće.
Onaj ko nema dovoljno strpljenja i znanja kako da pravilno priđe ribama ne može ostvariti ulov. Naprosto, svi ostali napori su uzaludni ako mušičar hoda kao slon, ulazi u vodu kao nilski konj, a dok zabacuje talasa kao teretni brod. Ribe se plaše čoveka, a nijedna uznemirena životinja ne razmišlja o hrani, već o bekstvu ka skloništu i kamuflaži.
Ako ispred sebe nemamo raspoložene i neuznemirene ribe, nema ni ulova.
Poslednji izmenio Mixmaster dana Uto 28 Apr 2015, 07:21, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
Sasats INSTRUKTOR
Broj poruka : 4279 Godina : 51 Lokacija : Trstenik Datum upisa : 04.01.2009
| Naslov: Re: Prikradanje i Fly Casting Pet 11 Dec 2009, 21:20 | |
| Da napišem i ja nešto iz mog iskustva... Način prilaska samoj reci i mestu na kojem želimo pecati stavljam daleko ispred vestine zabacivanja, čak i poznavanja insekata i odabira prave muve... pogotovo je to vazno za pocetnika,koji ce pitati iskusnijeg kolegu koje muve da koristi u tom delu sezone a lako ce nauciti da baci muvu desetak metara, tako da ce mu odlučujuće biti kako se kreće i ponaša na vodi. Ako ume da ne uznemiri ribe i vešto im se prikrade, a uz to poznaje njene navike ima velike šanse da mu čuvarka bude puna kao kod starijih kolega...
Poslednji izmenio Sasats dana Pet 11 Dec 2009, 22:35, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
NikolaCG INSTRUKTOR
Broj poruka : 4911 Datum upisa : 25.03.2009
| Naslov: Re: Prikradanje i Fly Casting Pet 11 Dec 2009, 21:50 | |
| Naravno da je prikradanje jako bitna stvar na vodi. Ja recimo nekako više volim da se krećem rijekom uzvodno.....nešto mislim da sam tako "iza leđa ribi"! Možda nema baš neke veze....ali ako sam primoran da se krećem nizvodno...uvijek se osjećam kao da plašim ribu više negu u prvom slučaju! | |
|
| |
Mixmaster MASTER
| Naslov: Re: Prikradanje i Fly Casting Pet 11 Dec 2009, 23:03 | |
| O prikradanju ribi-žrtvi može se dosta pisati, jer se radi o tehnici koja je veoma važna i prilično složena, kada uzmemo u obzir različitost mnogobrojnih tipova voda i veliki broj raznoraznih riba koje lovimo mušicama. Prikradanje bucovu na Moravi i na Dunavu nije isto, baš kao što prikradanje pastrmkama nije isto na Mrtvici i Mlavi.
Prikradanje lipljenu nije isto kao i prikradanje klenu...
Postoji hiljade stvari koje mušičar treba da zna i uzme u obzir pre nego što otpočne približavanje mestu u reci ili pored reke sa koga želi da zabacuje. Onaj ko ima dobar "rad nogu", u čuvarci (ili u memoriji) ima ulov koji se bitno razlikuje od onoga ko utrčava ili uskače u vodu i šeta kroz nju levo -desno ... tražeći ribu !
Poslednji izmenio Mixmaster dana Sub 12 Dec 2009, 03:04, izmenjeno ukupno 1 puta | |
|
| |
Sale Guide
Broj poruka : 1437 Godina : 48 Lokacija : Čačak Datum upisa : 04.12.2008
| Naslov: Re: Prikradanje i Fly Casting Sub 12 Dec 2009, 00:21 | |
| - Sasats ::
- Da napišem i ja nešto iz mog iskustva...
Način prilaska samoj reci i mestu na kojem želimo pecati stavljam daleko ispred vestine zabacivanja, čak i poznavanja insekata i odabira prave muve...
Ovo pišeš za klena ili neku sličnu ribu ? | |
|
| |
Ivica R. Guide
Broj poruka : 1381 Godina : 40 Lokacija : Kolašin Datum upisa : 24.06.2008
| Naslov: Re: Prikradanje i Fly Casting Sub 12 Dec 2009, 01:21 | |
| - Sale ::
- Sasats ::
- Da napišem i ja nešto iz mog iskustva...
Način prilaska samoj reci i mestu na kojem želimo pecati stavljam daleko ispred vestine zabacivanja, čak i poznavanja insekata i odabira prave muve...
Ovo pišeš za klena ili neku sličnu ribu ? Ja bih rekao da ovo važi i za lipljana, mada ja mislim da je klen plašljiviji od lipca i da se njemu mora posvetiti malo više pažnje, mada nijesam siguran... Imao sam prilike da gledam neke pecaroše čiji se prilazak vodi može uporediti sa galopiranjem konja... | |
|
| |
Madjoni Moderator
Broj poruka : 9731 Lokacija : Nikšić Datum upisa : 14.10.2008
| Naslov: Re: Prikradanje i Fly Casting Sub 12 Dec 2009, 01:26 | |
| | |
|
| |
Oholi Guide
Broj poruka : 2071 Godina : 42 Lokacija : Beograd Datum upisa : 13.12.2008
| Naslov: Re: Prikradanje i Fly Casting Sub 12 Dec 2009, 01:34 | |
| Mada realno lipljen je najmanje osetljiv na "galopiranje", tačnije loše prikradanje, pogotovu na velikim rekama, dok na Mrtvici npr, je suprotnost od drinskog...sve ima svoje.
A tvrdim da je bolje biti Indijanac čak i na Dunavu nego konj ... | |
|
| |
Ivica R. Guide
Broj poruka : 1381 Godina : 40 Lokacija : Kolašin Datum upisa : 24.06.2008
| Naslov: Re: Prikradanje i Fly Casting Sub 12 Dec 2009, 01:39 | |
| | |
|
| |
Oholi Guide
Broj poruka : 2071 Godina : 42 Lokacija : Beograd Datum upisa : 13.12.2008
| Naslov: Re: Prikradanje i Fly Casting Sub 12 Dec 2009, 01:42 | |
| Apsolutno | |
|
| |
Mixmaster MASTER
| Naslov: Re: Prikradanje i Fly Casting Sub 12 Dec 2009, 03:32 | |
| Prikradanje nije nemi film, pa treba pripaziti i na njegov "tonski" deo. Pored toga što nije mudro da nas riba vidi, ne sme ni da nas čuje. Neki tvrde da ribe ne čuju. To nije tačno. Zvuk se veoma brzo prenosi kroz vodu i ribe su osetljive na njega. Naš najčešći problem sa ispuštanjem zvukova je hod po obali ili dnu. Kada smo na pesku ili mulju, on se gotovo ne čuje, ali ako je pod nogama kamenje počinju veoma ozbiljni problemi. Tada više nema ništa od "catwalka", jer smo teška i nezgrapna stvorenja. Još ako na nogama imamo tvrde i teške cokule sa sve metalnim šrafovima u đonu, kao da namerno šaljemo svim ribama uokolo signale za razlaz. Posle klackanja po kamenju i zvukova "crack, boom, bang" ribe su zaista sakrivene uz suprotnu obalu, nevidljive za znatiželjno oko nestrpljivog mušičara... | |
|
| |
Zvezdan Guide
Broj poruka : 561 Godina : 45 Lokacija : Kladovo Datum upisa : 22.06.2009
| Naslov: Re: Prikradanje i Fly Casting Sub 12 Dec 2009, 07:55 | |
| Mix je u pravu za zvučne iritacije koje onemogućavaju ribolov. Milion puta mi se desilo da se prikradem bucovu na par metara, spuštajući se niz kej skoro potrbuške,i da mi celu avanturu pokvari zvuk koji dolazi sa vrha keja, glas, vika,...
Kod mušičarenja babuške je možda i najluđa situacija.
U proleće se nabija u samu obalu,vrlo često u korenje priobalnog rastinja,i prikradanje jatu riba postaje 8o posto uspešnosti ribolova. Najčešće hodam pogrbljen i desetak metara pre vode sa vrlo čestim pauzama, jer babuške su jako osetljive na pokret i vrlo malo im treba da se povuku! | |
|
| |
Mungos Visitor
Broj poruka : 204 Godina : 56 Lokacija : Vranje Datum upisa : 06.02.2009
| Naslov: Re: Prikradanje i Fly Casting Sub 12 Dec 2009, 09:20 | |
| Sve ste ovo lepo i tačno napisali medjutim da bi lov bio uspešniji a vi neopaženi od strane ribe (mislim na bilo koju vrstu) nije samo problem u tome kako će te ući u vodu i kako će te hodati pored obale, jedan od važnijih faktora je i maskiranje odnosno kako ste obučeni. Po meni mušičar mora dosta obratiti pažnju na svou garderobu za ribolov, konkretno tu mislim na boju odeće i obuće a naročito ako ste na nekoj manjoj i bistroj vodi. Uvek će te biti neopaženiji ako ste obučeni u nekoj prirodnoj boji (mislim da nije neka drečava) kao što je crvena, narandžasta, i slično. Ako ste adekvatno obučeni onda će i prikradanje biti uspešnije, a ribe se mogu kladiti u dva crva da li je čovek ili nije | |
|
| |
Zvezdan Guide
Broj poruka : 561 Godina : 45 Lokacija : Kladovo Datum upisa : 22.06.2009
| Naslov: Re: Prikradanje i Fly Casting Sub 12 Dec 2009, 10:11 | |
| Naravno, primerena odeća se podrazumeva! | |
|
| |
Sasats INSTRUKTOR
Broj poruka : 4279 Godina : 51 Lokacija : Trstenik Datum upisa : 04.01.2009
| Naslov: Re: Prikradanje i Fly Casting Sub 12 Dec 2009, 10:33 | |
| - Sale ::
- Sasats ::
- Da napišem i ja nešto iz mog iskustva...Način prilaska samoj reci i mestu na kojem želimo pecati stavljam daleko
ispred vestine zabacivanja, čak i poznavanja insekata i odabira prave muve... Ovo pišeš za klena ili neku sličnu ribu ? Bilo koju ribu ,ako želiš dobar ulov... | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Prikradanje i Fly Casting | |
| |
|
| |
| Prikradanje i Fly Casting | |
|